Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE SOFROLOGIJA: 1 vežba vas uvodi u taj čarobni svet harmonije tela i duha

Da li ste nekada čuli za sofrologiju? Ako niste, predstavljamo vam tehniku harmonizacije duha i tela kroz pero Ane Otović, doktorke stomatologije i sofrologa.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sofrologija je tehnika harmonizacije duha i tela. Osnovao je AlfonsoKajsedo (Alfonso Caysedo) 1960. godine u Španiji. On je bio neuropsihijatar, poreklom iz Kolumbije, radio je u Francuskoj i Španiji.

Počeo je da se interesuje za Dalekiistok, koji ga je naveo da napravi novu metodologiju, zasnovanu na dinamičkoj relaksaciji. Dinamička relaksacija sinhronizuje disanje i pokret i tako aktivira telo. To je simbioza novostečenih znanja o mogućnosti primene drevnih istočnjačkih veština (zen, joga, budizam) i osvrta na osnovne životne vrednosti svake osobe i njihovo jačanje. Cilj je spoznaja samog sebe i građenje svog, jedinstvenogJA.

Pročitajte još:

Tri ključa kreativne vizualizacije: želja, vera, prihvatanje

3 vežbe za vizualizaciju: najkraći saveti za uspeh i ostvarenje ciljeva

Jednom sofrološkomvežbom želim da vas uvedem u taj čarobni svet. Vežba se zove TRAK-TAK. Kroz vežbu učite da usmeravate pažnju na svoju unutrašnjost i da se osluškujete. Probajte da se usredsredite na ujednačeni ritam disanja i otkucaja srca u vašem telu. Vežbu izvedite i levom i desnom rukom. Između dve vežbe, obavezno napravite pauzu od desetak sekundi. Kada zatvorite oči i polako spustite prst, pokušajte da ostanete u tom položaju tri minuta. Ovo bi bio dobar početak upoznavanja sa blagodetima koje nudi sofrologija, a koje su nadohvat ruke.

Fiksirajte pogledom izabranu tačku u daljini. Polako udahnite uz podizanje palca desne ruke na poziciju izabrane tačke. Koncentrišemo se na vrh svog palca. U fazi prestanka disanja privucite palac ka korenu nosa dok ga pratite pogledom. Kada dotaknete koren nosa zatvorite oči. Polako izdahnite i spustite palac kao da vučete uzdužnu liniju kroz sredinu tela. Ruke ostaju opuštene pored tela.

Svako od nas, u situacijama stresa, sreće, iznenađenja, razočaranja, reaguje različito, na svoj jedinstveni način. Ta reakcija na emocije zavisi od naših misli, od onoga što smo naučili, do načina kako to telo prikazuje. Kada sve to pogledamo sa filosofskog aspekta, možemo da se zapitamo da li smo ista osoba pre i posle jutarnje kafe? Pre i posle uspešno obavljenog poslovnog razgovora, dobre kupovine, sadržajnog druženja sa prijateljima, menstrualnog ciklusa? Pre i posle saznanja da je naše dete uspešno završilo školsku godinu? Ova životna iskušenja nas dovode do suštinskog pitanja: Da li postoji jedno univerzalno JA? To JA treba da tokom života bude svedok svih različitih lica koje stičemo, zahvaljujući različitim situacijama. Upravo to JA će posmatrati naše reakcije, emocije, misli, našu šemu tela, slike o sebi, naše samopouzdanje

Pronalaženje svog JA

Često možemo čuti rečenicu: Ja više sebe ne mogu da prepoznam. Taj osećaj da smo se izgubili, da naše misli vode naš život, a mi nad tim nemamo gotovo nikakvu kontrolu…

Upravo metoda pod nazivom sofrologija može da nas navede da se ponovo upoznamo sa svojim JA. Da usklađivanjem disanja i laganih fizičkih vežbi polako probudimo svoje telo. Da naučimo da slušamo senzacije u telu, identifikujemo ih i pravilno odgovorimo na njih. Naše telo je naš najbolji prijatelj tokom čitavog života. Sa odrastanjem, naš sistem funkcionisanja se fokusira na mentalnu funkciju, a telo se zapostavlja. Ako posmatramo dete koje počinje da otkriva sebe, vidimo sa koliko pažnje i svesnosti pristupa svakom koraku, svakom pokretu. Tako u svojoj svesti gradi prvu šemu svog tela. Sofrološkimmetodama dinamičke relaksacije ponovo otkrivamo svoju šemu tela, počinjemo da je prihvatamo i da je volimo. Ne bavimo se prošlošću, već onim sto smo sada – prihvatamo svaku boru, ožiljak, povredu, svaki višak kilograma. Ne osuđujemo, ne odbacujemo, već prihvatamo bez predrasuda, bez analize. Počinjemo iznova da se volimo. Tako pronalazimo svoje fizičko JA.

Nakon ponovnog otkrivanja šeme svog tela, u svesti nam se lagano rađa želja da se, u interakciji sa spoljnim svetom, naše misli i reakcije harmonizuju. Da ne reagujemo po automatizmu, već da slušamo sebe i da naša reakcija bude u skladu sa našom ličnošću. To bi značilo da izađemo iz zone komfora. Tu nastupa sofrologija sa svojom pozitivnom akcijom, koja kaže da će svaka pozitivnamisao izazvati pozitivne reakcije u našem telu i obratno, svaka pozitivna promena u našem telu aktiviraće pozitivne misli. Sofrolog će putem vežbivizuelizacije pronaći zrno samopouzdanja, osnažiti vrline koje često zaboravljamo i probuditi potencijal i snagu za promene. Sofrolog će raditi sa klijentom i na prihvatanju poraza, uklanjanju straha od pada. Pristupanju porazima sa više fleksibilnosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj