Dolazi zima a sa njom i prve slave, poneki rođendan, a možda i svadbe, pa nove godine i božići, pa ponovo slave - to je na našim prostorima sve u množini. Ima jedna krilatica za jednu od slava, koja kaže da je "pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste" - moglo bi da se primeni na skoro sve praznike koji nam predstoje. Da se odmah razumemo, obožavam slavlja, proslave i sve prilike gde se ljudi okupljaju kako bi se družili, uživali, i razmenjivali lepe i srećne trenutke. Jednu vrlo važnu ulogu u tim prilikama ima njeno veličanstvo "Trpeza". Uglavnom, u današnje vreme, koliko god se ljudi žalili da nemaju novca, nekako ta trpeza uopšte nije obična - vrlo je bogata i raznovrsna, bilo da je posna, mrsna, slavska, svatovska, rođendanska, božićna, novogodišnja...
Zna se šta su obeležja slave: sveća, kolač, žito, ili obeležja rođendana - torta i domaće kiflice. Bilo nekada. Danas, kao da se takmičimo ko će više, ko će lepše, da li ćemo ketering, ili sve domaće, pa se mesecima ranije spremamo i finansijski i operativno i receptima da nadmašimo svoje kulinarske veštine, zadivimo prijatelje i dozvolimo sebi da makar taj dan u godini uživamo na svim nivoima. Da hranimo svoju dušu svim divljenjem i pohvalama koje izazove ono što smo pripremili, da nahranimo sva svoja čula, a posebno nepca, predivnim delicijama i svečanim recepturama vrhunskih kulinarskih majstora...
Međutim, koja je druga strana medalje svih tih ukusnih i preukusnih jela? U najvećem procentu ta hrana je pržena, pečena, kuvana, industrijski i na drugi način obrađivana. Osim što joj ostaje lep ukus i izgled, takva hrana potpuno gubi svojstva hrane, gubi enzime, promeni se molekularna struktura vitamina, minerala, proteina i slično. Koliko god da je hrana spremljena od biranih sastojaka i vrhunskog ukusa, ono što najčešće doživljavamo nakon takvih večerinki, jesu posledice na stomak i zdravlje koje nimalo nisu uzvišene, često vrlo neprijatne, propraćene gorušicom, povraćanjem, zatvorom ili prolivom. A da ne govorimo o onim najgorim posledicama, kada se baš pretera, pa se stranice dnevnih novina pune statistikama koliko je ljudi završilo u urgentnom zbog predoziranja hranom i alkoholom.
Kako da pomirimo te dve krajnosti? Kako da uživamo u svim tim đakonijama, a da odemo kući laganog stomaka, a ipak siti i zadovoljni. Kako da se poslužimo, a da "ne uvredimo domaćicu" jer nismo sve probali, dovoljno jeli i slično? Dobra priprema je više od pola posla.
Idealan je voćni doručak
Jutarnji obroci, sve do ručka, ili prvog obilnijeg obroka, poželjno je da budu sirovo voće ili sveže ceđeni voćni sokovi! Dakle, ako hoćemo energiju, lakoću i bistrinu uma - uzimamo voće, jer sadrži šećer - energiju, sadrži žive enzime, vitamine, minerale za kompletno dobro zdravlje i vitalnost, vlakna za dobru probavu, i prirodno destilovanu vodu, koja podržava eliminaciju toksina iz tela.
Jutarnji period od 4h do 12h je period eliminacije toksina i jedino sirovo voće i sveže ceđeni voćni sokovi tu aktivnost podržavaju - svaka druga hrana proces izlučivanja otpada iz tela - zaustavlja!
Ovo se preporučuje kao stalna, svakodnevna praksa u ishrani. U periodu od 12h do 20h naš organizam je spreman za uzimanje čvrste hrane.
Kako uglavnom još uvek većina jede termički obrađenu hranu, a da bi pospešili i sebi olakšali varenje takve hrane, preporuke su:
Obavezna salata pred obrok
Da sumiramo ukratko:
1. Čim ustanete - pola litra mlake vode sa sokom od pola limuna - alkalizuje telo i pospešuje detoksikaciju!
2. Ujutru do ručka, a pola sata nakon lumun-vode, voće koliko ti duša hoće - na prazan stomak!
3. Pre svakog obroka obrađene, kuvane i pečene hrane - obavezno pojesti činiju sveže salate!
4. Voditi računa o kombinovanju namirnica u jednom obroku!
5. Umerene količine hrane po obroku, bolje malo ispod granice sitosti, nego malo iznad!
6. Vodu piti pola sata pre jela ili dva sata nakon jela!
Navedene preporuke su poželjne i kao svakodnevna praksa, a preporuke koje slede, u vezi slatkiša i alkohola važe samo za vreme praznika i slavlja, ne preporučujem konzumiranje tih artikala kao svakodnevnu praksu:
7. Slatkiše jesti 2 sata nakon glavnog jela, praktično kao zaseban obrok - izabrati jednu vrstu ili najviše dve, po sastavu srodne vrste.
8. Alkohol, umereno, uz jelo.
I na kraju, a pre svega ovoga što pojedete, kakvog god da je kvaliteta, i da li vam se čini da je nešto zdravije ili manje zdravo - uspostavite svesni kontakt sa onim što ćete da pojedete i popijete. Pre nego što "navalite" na svoj obrok, pomolite se za svoje savršeno zdravlje i vitalnost. Zahvalite se svojoj hrani što vas hrani i leči. Pošaljite ljubav i blagoslov onome ko je pripremao hranu. Jedite kada ste smireni i u dobrom društvu - voljenih i dobro raspoloženih ljudi. Bitan sastojak dobrog varenja - dobro raspoloženje, mir i ljubav! U zdravlje i srećni vam svi praznici!
Dnevni horoskop za 3. april 2025: Blizanci imaju potrebu da se osame, Vodolija reorganizuje životni prostor
Šta boja telefona govori o vama? Pobednici uvek imaju isti izbor, a najčešću biraju oni kojima je važna suština
Šta broj stana ili kuće govori o vlasniku? Numerologija otkriva da li na adresi živi intelektualac ili boem
“Zasadi drvo” – jedna vizija, šest godina, milion sadnica
Kako da gledate kroz ljude? Frojdova tehnika i danas radi, a zasniva se greškama koje svaki čovek često pravi