"Putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom" - Lao Tze

Dragi prijatelji,

Da li ste ikada primetili koliko su važni počeci? Kako se ništa ne desi bez početka, kako početak odredi sve ono što sledi, koliko proces može biti osetljiv u početku.

Razmotrite na trenutak seme u zemlji. Leži tik ispod površine. Voda stiže sa nebesa, ili na svakidašnjem srpskom: pada kiša i seme počne da klija. E sada, sredina mora da bude odgovarajuća za seme. Ne sme da bude previše kiše, a ipak sadnica ne može ni da niče ni da napreduje u sušnim okolnostima.

Ranije, dok je to bilo samo seme, moglo je da podnese prilično širok spektar temperature, vlažnosti i ostalih ekoloških promena. I kasnije, kada postane snažna biljka ili drvo moći će da izdrži velike promene. Ali u ovoj ranoj fazi je veoma važno da dobije pravu količinu vode, pravu količinu vazduha, svetlosti i toplote.

A na početku je određeno dosta toga, što kasnije postaje izuzetno teško promeniti. Razmotrite na trenutak jedan od najfantastičnijih ugovora našeg vremena: mladog Bill Gates-a i posla koji je sklopio sa IBM-om kada je započeo svoji kompaniju - Microsoft, i krenuo da ih snabdeva sa operativnim sistemom.

Bill Gates-ov otac je bio partner u advokatskoj firmi, i diskutovao je sa svojim mladim sinom o ugovorima i poslovnim slučajevima. I tako je mladi Bill Gates imao svest i znanje da zadrži potpuno vlasništvo nad operativnim sistemom kao i da zadrži pravo da izdaje licencu drugim proizvođačima kompjutera. Ostalo je, kako kažu, prošlost. Šlepajući se na uspehu IBM-a, Microsoft operativni sistem je postao vodeći operativni sistem u svetu - i jedna od najuspešnijih kompanija ikada.

Bill Gates je dugo bio najbogatiji čovek na svetu, a sada je jedan od najvećih filantropa na svetu.

Ipak, iako je Bill Gates čovek sa mnogo talenata, garantujemo da bi i njegova i Microsoft-ova uloga bile mnogo drugačije da je početak, ugovor sa IBM-om, bio drugačiji. Male stvari na početku mogu da prerastu u krupne posledice, posledice koje ovde označavaju nešto veliko, moćno i pozitivno. Kada nešto počinjete, molimo vas, ne dozvolite da vas nemogućnost predviđanja budućnosti omete u pokušaju da to sprovedete u delo!

Početak je takođe neophodan da bi se bilo šta desilo. Ništa se ne dešava dok se nešto ne pokrene! Mnogo je bolje da započnemo stvari i da se onda postaramo za to kako će se razvijati, nego da ne uradimo ništa.

Koliko životnih partnera se nikada ne sretne, koliko poslovnih dogovora ne pogodi, zbog nedostatka početka, ili straha od preduzimanja akcije? Bez inicijative, radoznalosti, hrabrosti ili onogo što je potrebno da sebe predstavimo osobi koja može postati životni ili poslovni partner - ništa se ne dešava.

A kada je u pitanju započinjanje stvari, postoji jedan interesantan efekat. Jednom kada nešto počnete, veća je verovatnoća da ćete to i završiti. Ne samo u neophodnom smislu da putovanje od hiljadu milja započinje prvim korakom, nego i u smislu da se bez akcije ništa ne dešava.

Vidite, jednom kada nešto počnete, vaš mozak je prirodno naklonjen da vas podseti da to završite. Ovaj efekat, Zeigarnik efekat, je ponekad eksperimentalno demonstriran tako što se nekome da da započne mali zadatak a onda ga prekinu. Testirani subjekt može da oseti određenu nelagodnost, nelagodnost koja će nestati čim završi zadatak.

A način da se stvari završe, i onda kad put pred nama deluje previše strmo i teško, je da se počne sa najmanjim korakom. Samo otvorite taj dokument na računaru. Možda niste za to da se obavežete da završite čitav zadatak. Ipak, samo otvaranje dokumenta je nešto što možete da uradite. A jednom kada ga otvorite... pa, iskusili ste to mnogo puta: jednom kada ste počeli nešto, nastavili ste i završili, i nije uopšte bilo tako teško na kraju krajeva.

Vredna pažnje je i stara taoistička ideja da uvek treba da se bavimo problemom pre nego što postane problem. Imajući to u vidu, pozivam vas da uradite malu vežbu, delom pozajmljenu iz našeg Janus sistema organizovanja vremena. Prvo, kao zagrevanje, provedite neko vreme nepristrasno gledajući u svoju prošlost. Primećujući početke i kako su se stvari odvijale - vezano i za one stvari koje su završene ali one koje se još uvek razvijaju. Kako bi one izgledale i koliko bi se razlikovale da ste se drugačije ponašali na njihovom početku?! S obzirom na ono što sada znate, u kom smislu biste se ponašali drugačije da se ponovo desi nešto slično, i kakve bi bile predvidive posledice?!

Zatim, da biste produbili svoju mudrost, uživajte nekoliko minuta zamišljajući da ste već u nekoj budućoj tački i da se osvrćete na događaje koji su protekli od sadašnjeg momenta. Koji su počeci koje ćete iskusiti ili doživeti... koje su njihove posledice... i kako biste mogli da ih promenite da postanu zdravije, bogatije i mudrije?!

Želim vam divnu nedelju i šaljem vam okeane ljubavi,

Vaš bivši i budući trener,

Lidija

P.S. U toku je formiranje grupe za jedinstvenu NLP obuku (klasični i novi kod) u 6 mesečnih modula! Požurite i rezervišite svoje mesto na vreme! Više informacija na http://momentum-strategies.com/sr/srpski-jedinstveni-nlp-trening-u-6-modula/