I sami ste primetili da postajete sve više zasićeni stvarima, informacijama, porukama, besmislenim tekstovima i razgovorima, mnogo toga vam odvlači pažnju sa onog što je stvarno važno.

Vođeni ovakvom (pogrešnom) postavkom stvari, Joshua Fields Millburn i Ryan Nicodemus pokrenula su sajt TheMinimalists čija je tema - kako živeti smislen i srećan život sa manje stvari. Osim što njihove tekstove preuzimaju svetski poznati mediji kao što su ABC, CBS, BBC, Forbes, The Atlantic, New York Times, izdali su četiri knjige, uključujući bestseler memoar „Everything That Remains" („Sve što je važno").

Ryan Nicodemus je u govoru za „TED" istakao da je pre nekoliko godina imao sve - od sjajnog posla, do uspešne karijere i menadžerisanja nekoliko stotina zaposlenih. Menjao je automobile svakih nekoliko godina, živeo je u odličnom stanu sa čak dve dnevne sobe. Ukratko, živeo je američki san a svi oko njega govorili su mu da je uspešan. Ali, to je bila samo „spoljašnja" strana. U suštini je bio stalno u kreditima, život mu je bio pun stresa, anksioznosti i nezadovoljstva.

Kako sam kaže, hteo je da bude srećan, ali ga je kupovina i gomilanje stvari samo udaljavala od toga. Iako je spolja izgledao uspešan, iznutra nije bio zadovoljan. Bio je razveden, i „zaglavljen" negde na putu na kom je hteo da prokljuvi šta želi. „Pio sam mnogo i konzumirao droge. Radio sam sve više, ali sam osećao da stagniram. Nisam obraćao pažnju na svoje zdravlje i na odnose sa ljudima. Mom životu nedostajala je smisao, svrha i strast."

Otprilike u to vreme, njegov kolega Joshua bio je očajan zbog gubitka majke i razvoda braka. S obzirom da se Ryan tada suočavao sa velikim dugom i depresijom, počeli su da ispituju svaki aspekt svojih života. Onda su otkrili životni stil poznat kao minimalizam - i sve je počelo da se menja.

Nakon što je uklonio sve stvari koje mu nisu potrebne, i ostavio samo one bez kojih nije mogao (kao što je četkica za zube ili posteljina za krevet), Ryan se prvi put osetio bogatim. Sve ostale stvari za njega predstavljale su višak (nameštaj, aparati) i on ih je poklonio.

Šta nam donosi sreću: 10 navika bez kojih će nam život biti lepši...

Rešili su da podele svoju priču i kreirali sajt TheMinimalists. Prvog meseca imali su samo 52 posetilaca. Ali, već sledećeg meseca poseta je počela da raste. Kao i njihova popularnost.

Njihova poenta je da ako materijalne stvari stavimo ispred gubimo pogled na naše prioritete i smisao života. Kada sklonimo sve suvišne stvari, sve stvari koje nam nisu neophodne, šta ostaje? Ostaju stvari koje zaista znače: zdravlje, međuljudski odnosi, sazrevanje i doprinos.

The Minimalists present "Minimalism: A Documentary About the Important Things" // Coming 2016 // minimalismfilm.comHow might your life be better with less? "Minimalism: A Documentary About the Important Things," a feature-length documentary from the popular simple-living duo The Minimalists, examines the many flavors of minimalism by taking the audience inside the lives of minimalists from various walks of life. From minimalist architects, designers, and musicians, to businessmen, authors, and minimalist families, this film explores various recipes for how to live a more meaningful, deliberate life. Not a perfect life—not an easy life—but simple life.Directed by Matt D'Avella, in Association with The Minimalists, Catalyst, Asymmetrical, and SPYR.Voiceover by Colin Wright: http://colin.io

Posted by The Minimalists on Friday, 16 October 2015

Već sledeće godine izlazi dokumentarac za koji se očekuje da će prodrmati svet i one koji su skloni gomilanju materijalnih stvari, da bi došli do sreće. Svako od nas može da se zapita - šta mi je stvarno važno? Šta me čini srećnim? Sigurno da to nisu stvari koje mogu da se kupe. Kažu da su najbolje stvari besplatne, a to su i najvažnije stvari. To su one koje stvari koje ostaju, i niko ne može da vam ukrade ili oduzme - koje se grade a nikad ne mogu da se kupe.

Izvor: Biz life