Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lek protiv straha: šta će se dogoditi kad prestanete da se plašite

Trenutak u kome shvatite da je sasvim u redu da budete i dosadni i preki, i zabavni i tužni, debeli i mršavi, kreativni i blokirani - dok god se ne plašite da sve to i pokažete i pustite iz sebe - to je trenutak u kome možete da ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Boga Aresa su na bojnom polju uvek pratili njegovi sinovi, Deimos i Fobos. Užas i Strah, sinovi prelepe Afrodite i ratobornog Aresa. Sejali su strah, paniku i užas kako bi oni koji su bili miljenici bogova u tom trenutku imali prednost u borbi. Imali su pune ruke posla u Troji, a čini se da ni sada ne sede besposleni.

Zbog straha radimo, bežimo ili ostajemo, pratimo hrabre i tešimo slabije. Strah je odličan kada nas čuva, strašan kada ne znamo da ga zauzdamo. Ne čudi onda što su stari Grci Deimosa i Fobosa prikazivali sa lavljim glavama ili očima iz kojih sipa plamen i što njihovih predstava nema mnogo. Daleko je bolje predstavljati herojska dela, a strah čuvati u sebi, zar ne?

Endrju Karnegi, filantrop od čelika: 10 tajni uspeha i radosti...

Vrlo je retko sresti čoveka koji nema mali tovar straha na svojim leđima. Uostalom, živimo u svetu gde se strahovi sistemski hrane, uzgajaju i preporučljivi su kao najbolje sredstvo kontrole. Uplašen čovek svake večeri leže u krevet olakšan za koji gram dostojanstva i integriteta, jer su strahovi energetske secikese, majstori svog lopovskog zanata. Često bude prekasno kada shvatimo da su nam zebnje, tinjajuća nespokojstva, panika i strah orobile najvredniju stvar koju imamo: radost!

Često se nađem pred nekim izazovom (čitaj problemom) i pokušavam u tim situacijama da se prisetim stotina pametnih saveta koje sam tokom nemalog broja godina dobijala od dobronamernih ljudi. Dugo me je pratio jedan dosta fatalistički savet dobrog lekara da je najveći broj problema nerešiv ili da se jednostavno reše sami od sebe. Za osobu koja voli da se prepušta, idealan komadić mudrosti.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj