Kada se izgubimo, počinjemo da se krećemo u krug, imajući osećaj da zapravo idemo u nekom određenom pravcu. Ali posle izvesnog vremena, nađemo se na onoj tački odakle smo pošli i lagano prepoznajemo predele. Tako je i u životu, u svakodnevnim aktivnostima, u susretima - pa i u procesu rada na sebi i transformaciji. Da bismo pronašli svoju istinsku stazu, treba da upoznamo sve ono što nas okružuje, da osvestimo i prihvatimo gde se nalazimo, šta nas je dotle dovelo i da dođemo do samog centra, do sopstva, do sebe, da bismo znali - kuda dalje...

Život svakog od nas je kao mandala - nepregledan krug u čijem centru stojimo i sve što vidimo, čujemo ili osetimo ga oblikuje. Polje koje ga ispunjava su naša iskustva - misli, osećanja, senzacije, percepcije, akcije - svaki trenutak kada ste udahnuli ovaj zemaljski vazduh. I poput najlepšeg parfema koji nema oblik, ali ispuni svaki prostor, tako svi ti detalji ispunjavaju etar mandale vašeg života, koji u jednom mahu može postati vrlo materijalan - iscrtavanjem na papiru ili pesku, birajući boje prema nijansama sopstvene duše. Kada u tom procesu dopustimo iskustvima da teku kroz pokrete prstiju, dinamičnost trenutka može da otkrije sledeći korak, i čak iako nemamo predstavu kako će izgledati crtež ili predstava u pesku, pred nama se odvija spoj našeg unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta. Čak i ako su bol i teškoća prisutni i opipljivi, može im se pristupiti iz otvorenosti toka koji nas obuzima i dopustiti im da nam otkriju celovitost koje nismo svesni ili smo je potisnuli.

Mudrost mandala: veliki krug koji pokazuje čovekovo emocionalno, fizičko i duhovno stanje

Kada ste fokusirani na proces transformacije pri izradi mandale, a ne na ono što smatrate da je vaš problem, kada se ne trudite da se poboljšate već dopuštate sebi da vas unutrašnja mudrost vodi, otkriva se istinsko rešenje. Vaše trenutno iskustvo dok iscrtavate mandalu postaje važnije od samih očekivanja.

PageBreak

Izrada mandale mi je donela mir: Jasmina Stojanović o art-terapiji koja je zavela svet
Jasmina Stojanović izrada_mandale_mi_je_donela_mir_jasmina_stojanovic_o_art_terapiji_koja_je_zavela_svet2

Svuda oko nas

Mandale su svuda oko nas. Taj „krug" na Sanskritu možete naći ako u prolazu vidite paukovu mrežu ispredenu tokom jutra po lišću pored kog prolazite svakog dana. U oku osobe ako se zagledate da vidite šta vam govori. U obliku planete Zemlje. U voću, cveću, drveću, najsitnijim ćelijama i najvećim galaksijama... Ovaj krug života nalazite u Zodijaku, u najstarijim predstavama ljudske civilizacije. Gradovi Inka građeni su po kružnom obrascu, pružajući se od centra ka spoljašnjim ivicama, planu urbanizma koji su kasnije usvojili kraljevi Francuske. Actečki kalendar imao je formu mandale i služio je za merenje vremena i kao sredstvo za verska izražavanja. Određena plemena u Severnoj Americi su čitavu svoju kosmologiju ispisali u točku mandale. U hrišćanstvu, mandale srećemo u rozetama na katedralama, predstavama Isusa i njegovih apostola na freskama. Na Tibetu je izrađivanje mandale u pesku proces koji simboliše konačnost života. Nakon što do detalja ispune svaki ugao, nakon što nastane savršenstvo unutrašnjeg i spoljašnjeg sveta monaha materijalizovanog kroz oblike i boje, pokretom ruke čitavu sliku od peska ponovo rasprše i pretvore u gomilu raznobojnog haotičnog praha. Život počinje ispočetka. Smrt je rađanje. Uništenje je nova kreacija.

Mandala - snaga koja vibrira i leči...

Mandale se koriste u jogi i meditaciji kako bi pomogle osobi koja meditira da isključi ono što je prikazano spolja i da se koncentriše na ono što je prikazano unutar mandale. Pojavljuju se u našim snovima, slikama ili fantazijama u graničnim situacijama, u mračnim noćima duše, u stanjima dezorijentacije - kada ne znamo kako ćemo dalje, kada osećamo da život nema smisla, kada ne znamo kako da rešimo neki problem. Pomaljaju se iz dubina nesvesnog i daju nam odgovore koje naše Biće razume. Mandala smo mi - krug sa Selfom (sopstvom) u centru.

Sagledavanje Sebe

„Svakog jutra sam u svojoj svesci crtao male kružne oblike, mandale, koje su korespondirale sa mojim unutrašnjim stanjem u tom trenutku", napisao je psihijatar Karl Gustav Jung u svojim beleškama 1965. godine. „Uz pomoć ovih crteža mogao sam da posmatram svoju unutrašnju transformaciju iz dana u dan... Moje mandale su bile kriptogrami u kojima sam video sebe - tačnije, moje celo biće - aktivno na delu". Izvori navode da je upravo istraživanje pojma mandale donelo Jungu lakše razumevanje svojih pacijenta u procesu individuacije, naročito kod šizofreničara. Ali je, ipak, trinaest godina držao u tajnosti otkriće o simbolici mandale, dok se nije potpuno uverio da ovaj simbol nastaje spontano, i u snovima i u fantazijama.

Terapija mandalom za usredsređen um..,.

U kreativnom, toplom prostoru Centra zANIMA, uz čaj od ruzmarina, opuštajuću muziku, i dve čarobne dame, Anu i Aleksandru, psihologe i konsultante, prošla sam kroz izradu mandala. Na neki način, i kroz suočavanje sa sobom. Upoznavanje sebe. Kretanje po obodu da bih došla do centra. Ili polaženje iz centra da bih videla šta sve želim, mogu i upravo sada činim.

PageBreak

Izrada mandale mi je donela mir: Jasmina Stojanović o art-terapiji koja je zavela svet
Jasmina Stojanović izrada_mandale_mi_je_donela_mir_jasmina_stojanovic_o_art_terapiji_koja_je_zavela_svet3

Govor podsvesti

„Mandala koju radite ne mora da bude okrugla", rekla nam je Aleksandra, nakon vođene vežbe opuštanja u kojoj smo pokrenule procese prepoznavanja unutrašnjih sukoba ličnosti, ograničenja i isceljenja.

„Ne razmišljajte, samo pustite. Birajte boje i iscrtavajte oblike slobodno". U prvom trenutku postoji kočnica. Šta sad, kako, koja boja, koji oblik... Ali čim ruka posegne za prvom činijom ispunjenom peskom, sve se odvija samo. Unutrašnji elementi - ideje, emocije, strahovi, želje - stupaju u sadejstvo sa spoljašnjim elementima - vezama, odnosima, poslom, računima - i dolazi do razmene. Internalizuju se arhetipovi, uverenja, simbolički elementi, kako bi se nesvesno ekstrenalizovali u prelepu mandalu.

Posle prvog trenutka, mandala vas potpuno okupira, ali svako prolazi kroz drugačije emocije i stanja. Za svakoga je iskustvo bojenja na papiru ili izrade peskom jedinstveno i neponovljivo. Sve ono što za vas postoji nezavisno i odvojeno postaje celina, sve ono što za vas nema smisao - dobija ga, sve ono što o sebi niste znali - upoznajete. Jer svaka boja, svaki oblik, pozicija predstave imaju značenje koje Aleksandra i Ana tumače, oprezno, nežno, kroz pitanja, dopuštajući vam da se sami otvorite, da sami prepoznate i osetite, da dopustite sebi da vidite.

Cvetne mandale za vaše duhovno putovanje...

A najteže je videti upravo ono što je najveća prepreka, veća od vas samih. Kao da stojite pred ogromnim zidom i uporno gledate u samo jednu ciglu. Ne možete ga obuhvatiti pogledom iako je odmah ispred vas. Ne možete mu videti ni početak ni kraj ni obim, niti ga preskočiti niti obići. Tako je blizu, rukom ga dodirujete, a ne možete ništa. Ni milimetar da ga pomerite.

PageBreak

Izrada mandale mi je donela mir: Jasmina Stojanović o art-terapiji koja je zavela svet
Jasmina Stojanović izrada_mandale_mi_je_donela_mir_jasmina_stojanovic_o_art_terapiji_koja_je_zavela_svet5

Isceljujuća kreativnost

Izrada mandale vas stavlja u čisto meditativno stanje opuštenog toka. Polako vas udaljava od tog zida i okreće u drugim pravcima. Dopušta vam da osetite mirise. Da vidite boje. Da se izmaknete i pogledate da li ste sami. Da li je neko sa vama. Gde vas boli. Ko vas žulja. Da se setite onoga što ste zaboravili. Da se krećete po papiru ili tabli za crtanje peskom kao po mapi svog uma i da naposletku vidite. Taj zid i nije toliko veliki, niti težak niti nepregledan. Samo ste toliko dugo zurili u njega da je postao sve što ste mogli da vidite. Taj zid može da ima drugi oblik. Drugu boju. Jer kada završite jedan prikaz svog unutrašnjeg stanja, Ana i Aleksandra vam kažu da dodate nešto, da promenite mandalu. I onda, kvadrat postaje spirala koja tek počinje svoje kretanje. Leptir dobija još jedno krilo i može da poleti. Zlatna boja se stapa sa zelenom koja nosi isceljenje.

Sve za šta ste mislili da je finalno i da je to sve što poznajete, počinje da se menja. Napravili ste novi korak. Osetili novu snagu. Dobili novu inspiraciju. Pokrenuli novi proces. Sutra možda ništa neće biti isto. Taj crtež, te boje, taj oblik na pesku imaće potpuno novi izgled. Jer ćete i vi biti drugačiji. To jeste svrha ovog procesa koji je samo vaš, intiman, dubok i samo vama istinski znan.

Buđenje pod vrhovima prstiju

Sve što se pojavi na vašoj mandali je sredstvo vašeg buđenja. Na tibetanskom mandala je Khyil-khor. Kyil znači centar, khor označava okolo, a čitava reč znači centar Univerzuma u kojem borave potpuno probuđena bića. Za Junga mandale su simbolizovale sigurno utočište unutrašnjem miru i celovitosti. Ovaj magični krug pruža nam utehu u trenutku kada smo u potrazi za putokazima, identitetom, kontinuitetom, kada kroz individualno izražavamo kolektivno, kroz svesno se probija nesvesno, kada otvorimo u sadašnjem trenutku prošlost kako bi nam budućnost postala jasna. Svevremenska, univerzalna a unikatna, mandala postaje kompas da se ne vrtimo u krugu, već da dođemo do centra. I sam kompas je krug sa strelicom koja ispisuje šare u okviru te kružnice, u zavisnosti od našeg kretanja. Kada se smirimo, stanemo, udahnemo i usmerimo ga - pravac kojim treba da krenemo jasno nam se pokazuje.

Sensa i centar "zAnima" poklanjaju vam mandalu za bojenje koju možete preuzeti i odštampati sa ovog LINKA.