Robovanje navikama nije dobro jer nas sprečava da istražimo i upoznamo nove mogućnosti. Takođe, to je i strategija linije manjeg otpora i racionalizacija i borba s dilemama koje nas samo udaljavaju od istine koja već jeste u nama.

Evo nekoliko situacija u kojima ako se nalazite, morate čvrsto da stanete i založite se za sebe i kažete zbogom:

... Prijateljici

Situacija: Kada vam je bila potrebna podrška, pokazalo se da vas ona ne sluša, da vaše probleme ne shvata ozbiljno i da se radije drži po strani. Zapitajte se: da li mi je takva prijateljica uopšte potrebna?

Dilema: poznajemo se već tako dugo i puno toga nas veže. Možda i preterujem sa reakcijama?

Feng šui otkriva tipove depresije: kako ublažiti drveni, vodeni i zemljani tip depresije...

Rešenje: zapitajte se da li je gospođica "sama sebi dovoljna" oduvek bila takva? Nije? U tom slučaju razgovarajte sa njom o svojim osećanjima i nemojte sve zadržati za sebe.

Ako, pak, odgovor na pitanje glasi: "Nažalost, da!", vreme je da konačno sebi priznate da to nikada i nije bilo pravo prijateljstvo!

... Šefu

Situacija: Vi dajete sve od sebe, ali na vidiku nema ni pohvale ni unapređenja. To je sigurno frustrirajuće. Ipak, treba li odmah dati otkaz?

Dilema: odlično radim svoj posao, a i kolege su super. Novi posao je rizik - je li on toga vredan?

Rešenje: da li ste sa šefom već razgovarali o svojim željama? Ako jeste, ali se i nakon toga ništa nije promenilo, vreme je za podvlačenje crte. Zapitajte se gde želite biti za pet godina i kako to možete postići. Naporno je držati se nečega što nas čini nesrećnim, imajte i to na umu.

... Frizeru

Situacija: Godinama ste mu sa poverenjem prepuštali brigu o svojoj kosi i otvarali mu dušu, ali njegovo umeće šišanja i friziranja s vremenom se smanjilo.

Dilema: pogodiće ga ako odete u salon njegove ljute konkurencije.

Rešenje: vi ste klijent koji plaća njegove usluge. Recite mu šta vam smeta. Ako se ništa ne promeni, odlučite se za kreativnu pauzu koja će i vama i njemu dobro doći. To je sasvim u redu! Osim toga, robovanje navikama nije dobro jer nas sprečava da istražimo i upoznamo nove mogućnosti.

Lujza Hej: 3 jednostavna trika koja će vam pomoći da bezuslovno zavolite sebe i svoju dušu...

... Partneru

Situacija: Od plamteće ljubavi ostao je samo pepeo i dim.

Dilema: Šta ako više ne nađem nikoga ko bi mi odgovarao?

Rešenje: Razgovarajte s partnerom o svojim razmišljanjima o prekidu. To što je nastupila kriza ne znači da odmah treba dići ruke od dugogodišnje ljubavi. Partner ne želi da razgovarate o tome? Dajte i sebi i njemu vremena, borite se - i tek tada napravite račun. Ako ni nakon toga u vezi nećete videti smisao, raskid s prošlošću označiće nov početak.

Izvor: Sretna