Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biti u pravu ili biti u miru: psihologija, teorija izbora i priča o gospodinu Danku

Veliko je umeće znati se ne uhvatiti u dokazivanje da si u pravu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Uverena si da je tvoje ponašanje izazvano nečim izvan tebe i da nemaš kontrolu. Istina je potpuno drugačija. Mi, naime, uvek, bez obzira na spoljne okolnosti i ljude, slobodno biramo svoje viđenje stvari i ponašanje. Kada to uspemo da osvestimo, naš život postaje znatno sretniji.

Šta znači - biti u pravu? Biti u pravu znači dokazati drugoj osobi kako je način na koji ti gledaš jedini ispravan. Ovakvih si se situacija zasigurno nagledala/o u raznim odnosima, bilo s partnerom, mamom, svekrvom, u tramvaju, na kasi..

Jedna moja profesorka uvek je govorila kako je u redu drugoj osobi reći „Ti si u pravu...", a imati svoje mišljenje (ovaj drugi dio rečenice niti ne treba izustiti... možete ga izgovoriti u sebi). I to jeste zaista tako. Svi mi imamo mišljenje. Veliko je umeće znati se ne uhvatiti dokazivati da si u pravu. Zašto? Jer tada trošite ogromnu energiju na dokazivanje nečega što možda druga strana uopšte ne može da razume.

3 koraka da se više ne nervirate zbog drugih: dovoljno je samo 30 sekundi!

Ko te zaista pravi budalom? Neko će reći: "ali ako ne dokažem da sam u pravu, drugi će me smatrati budalom." No, ko nas zaista pravi budalom? Neko drugi ili mi sami? Ima jedna priča o dva vojnika koja su sedela na ogradi i pušila cigaretu. Pala je granata. Jedan vojnik skočio je u rov kako bi si spasio život, a drugi vojnik ostao je na ogradi i nastavio da puši.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj