Sasvim je normalno da s vremena na vreme imamo padove raspoloženja. Ipak, depresivno raspoloženje je nešto više od toga i njegov razvoj uključuje nekoliko faktora. Glavni faktor razvoja depresije je negativni način razmišljanja, koji dovodi do sniženog raspoloženja, osećanja bezvrednosti, krivice, brige, strahovanja i smanjenog kapaciteta za emotivno reagovanje. Ovakvo raspoloženje dalje vodi u začarani krug depresivnosti; negativne emocije povećavaju produkciju hormonastresa, izražen stres slabi imuni sistem, koji vodi do slabog zdravlja, ali takođe utiče i na sposobnost da trezveno razmišljamo.

Ruminacija predstavlja neprestalnu okupaciju i održavanje negativnih misli u našoj svesti, što utiče i na održavanje depresije. Prema tome, bitan korak u smanjenju depresivnog raspoloženja je zaustavljanje ruminacije.

Kako zaustaviti ruminaciju?

1. Prvi korak u zaustavljanju procesa ruminacije je svesnost da je on počeo. Obično kada krenu da se nadovezuju negativne misli ljudi bivaju uvučeni u taj vrtlog sve više i više, a da toga nisu ni svesni, na to se nadovezuju negativne emocije i tako u krug. Ono što je važno je reći sebi: "Ponovo počinjem da ruminiram", kako bi to doprelo do naše svesti.

2. Kada smo osvestili da je ruminacija krenula, stopiraćemo je jednostavno tako što ćemo reći sebi STOP. Ovo bi trebalo reći naglas i to intenzitetom kao kada vičete. Međutim, pošto je to nemoguće izvesti u socijalnom okruženju, onda treba reći u sebi odnosno ,"uzviknuti u sebi". Kada negativne misli počinu da se vraćaju i ponavljaju kao na pokvarenoj ploči, budite uporni i svaki put ih STOP-irajte.

3. Ono što može biti zamena za verbalizaciju STOP upozorenja, je njegovo vizuelno ili zvučno prikazivanje. Na primer, svaki put kad krenu negativnemisli predstavite sebi saobraćajni znak stop, u obliku osmougaonika, crvene boje koji vam iskače kada krenete da razmišljate na negativan način. To će biti nedvosmisleno upozorenje da treba da stanete!

Takođe, možete STOP-irati negativnu bujicu misli tako što ćete kada se one pojave proizvesti neki jak, neprijatan zvuk. Na primer, jako ćete lupiti dlanom o dlan ali blizu slušnog kanala-kako bi efekat bio jači i upečatljiviji, a time i lakši za memorisanje. To ćete uraditi kod kuće kada vam se jave neželjene misli, a onda ćete u socijalnim situacijama da se u mislima prisetite tog zvučnog signala kao znaka za prestanak ruminatornoglanca.

Najbolji efekti od ove psihoterapijske tehnike se postižu vežbajući. Kao što je potrebno da naučite neku novu fizičku vežbu, ponavljajući je, tako i ova mentalnavežba zahteva vreme, ali su efekti višestruko isplativi.

Izvor: Vaš psiholog