U današnjem „instant” svetu prodata nam je ideja da sve moramo da dobijemo odmah i sada. Prirodni tok stvari pokušavamo drastično da ubrzamo. Tehnologija nam u tome nije pomogla, zapravo, pre nam je napravila medveđu uslugu. U nju smo polagali nade da će nam uštedeti vreme, međutim, ona nam je, priznajmo, ubrzala životni ritam. Dobivši tako mogućnost da u tren oka učinimo ili dobijemo ono što želimo, u nama se javlja želja da i u drugim područjima života isto tako brzo ostvarimo sve što nam padne na pamet.

Koje emocije uzrokuju oboljenja, a koje dug život: evo kako negativne misli utiču na zdravlje

Ako želite da se pozabavite sopstvenim (ne)strpljenjem, vreme je za razvoj novih strategija ponašanja, mišljenja i delovanja. Mirta Fraisman Čobanov, psihoterapeutkinja, predlaže 10 koraka koji će vam u tome pomoći:

1. Naučite da prepoznate u kojim trenucima i situacijama postajete nestrpljivi. Strpljivo ih mesec dana zapisujte u dnevnik.

2. Istražite kako osećate nestrpljenje u svom telu i koje vam misli prolaze kroz glavu. Uz opis svakog prepoznatog trenutka nestrpljenja u dnevnik zapišite šta se događa u vašem telu i kakve vam misli prolaze kroz glavu. Na taj način ćete otkriti uzroke svog ponašanja, ali i imati priliku da promenite svoje loše mentalne strategije.

3. Odaberite jedan dan u nedelji tokom koga će vam glavni cilj biti građenje strpljenja. Na kraju dana osvestite sve trenutke u kojima ste uspeli da sačuvate strpljenje i donesete promišljene odluke.

4.Usporite. Ako imate naviku stalno da jurite i požurujete stvari pre nego što se završe prirodnim tokom, zaustavite se. U takvim situacijama možete sami sebi reći: „Stop!“ i udahnuti nekoliko puta pre nego što krenete dalje. Pokušajte da se krećete sporije tokom dana, da pričate sporije i pratite šta se događa u vašem telu.

5. Vežbajte da budete sada i ovde. U ovome vam može pomoći bilo koja vrsta meditacije, a posebno mindfulness meditacija. Kreirajte naviku da 15-20 minuta dnevno meditirate i istrajte u tome, čak i ako imate osećaj da tako gubite vreme. Ne zaboravite da upravo tako vežbate strpljenje.

Šta je distimija i koji su simptomi ovog oboljenja: evo šta treba da znate o hroničnoj depresiji

6. Kreirajte male rituale koje ćete izvoditi kad se nađete u gužvi ili čekate u redovima. Možete da čitate knjigu koju ste poneli sa sobom ili slušate muziku i tako naučite da prihvatate takve trenutke kao normalne. Možete i samo uživati u pogledu i svemu što vas u tom trenutku okružuje.

7. Vežbajte odlaganje zadovoljstva. Kad poželite da pojedete dodatnu kockicu čokolade, popijete još jednu kafu ili kupite sedmi par cipela – stanite i dobro razmislite da li vam je to zaista potrebno.

8. Naučite aktivno i sa empatijom da slušate druge ljude. Kad neko priča, nastojte da budete prisutni i slušate šta osoba govori, bez završavanja rečenica ili pretpostavki kako će priča završiti. Reflektujte i pokažite empatiju.

9. Razmislite pre nego što nešto kažete. Bilo da donosite važne odluke ili jednostavno impulsivno govorite ono što mislite, naučite da se zaustavite i razmislite o posledicama onoga što planirate da izgovorite.

10. Budite strpljivi i blagi prema sebi u procesu vežbanja strpljenja.

Izvor: Lovesensa