Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako oprostiti partneru kada smo povređeni: saveti psihologa za život bez emotivnog tereta

Praštanje nije samo izgovorena reč, već nešto dublje, nešto što treba da želite, jer će vas u suprotnom godinama mučiti to potisnuto osećanje! Ako želite da oprostite partneru, evo koje savete daje psiholog!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada ostvarujemo bliskost sa drugim osobama, ujedno postajemo i osetljiviji, ranjiviji na razne povrede koje mogu doći iz odnosa. Razotkrivamo se, pokazujemo gde su ključevi najtajnijih odaja naših misli i osećanja. Skidamo sve maske i odela koja svakodnevno nosimo. Razotkrivanje se odvija pod plaštom poverenja koje postoji u partnerstvu. Ipak, osećaj povređenosti u partnerskim odnosima često predstavlja neizbežnu realnost.

Spremnost da oprostimo znači da počinjemo da funkcioišemo u skladu sa uverenjem da smo nešto oprostili. Da bi formirali uverenje, najpre prolazimo kroz proces prihvatanja da smo povređeni, ujedno osećajući empatiju i brigu i za sebe i za partnera. Kada opraštamo, nastavljamo sa svojim autentičnim ponašanjem. To bi značilo da povredu koja nam je naneta ne koristimo da drugome “vratimo milo za drago”, “naučimo ga pameti” ili iskoristimo situaciju povrede kako bi partneru stalno stvarali osećaj krivice jer smo moralno “nadmoćniji, ispravniji”.

Povezane vesti

Suštinski, kada opraštamo povredu koju nam je neko u odnosu naneo, činimo to zbog sebe, zbog procene da mi sami, druga osoba i odnos koji smo izgradili imaju daleko više snaga nego što je slabost nastala iz povrede (ili joj prethodila). U praštanju, naše ponašanje je usaglašeno sa odlukom koju smo doneli. Upuštanje u intimnost, ponovno izlaganje pomenutoj ranjivosti koja postoji u svakom odnosu, odraz je naših snaga da se dajemo i da tražimo, a da nas pri tom ne sputava strah od oproštenog.

“Samo želim da sve bude kao pre” nasuprot “Promene su konstantno prisutne”

Kada u odnosu nastane povreda, sve što poželimo jeste da se vrati ono vreme koje je prošlo, koje je bilo idealno, lepo, u kom smo se sa drugom osobom osećali sigurno. Težeći za prošlošću, često uzdižemo svoje štitove, plašeći se novih strelica koje nas mogu pogoditi, čuvajući delić onog starog, sigurnog tla pod nogama. Zapravo, povreda je već uticala na to da se odnos promeni, štitovi koje uzdižemo ne mogu obezbediti povratak na staro, ali itekako mogu uticati na to kako će se naš život u odnosu dalje odvijati. Nositi štit je teško, zamorno, tlo na kom stojimo i čiju sigurnost obezbeđujemo lišeno je dodira, reči, razmene koja ga hrani i lagano postaje neprijatno.

Opraštanje ne znači vraćanje na staro, promena je neminovna za oba partnera. U svakom odnosu koji se razvija promena bi svakako nastupila i bez nanete povrede. Korisno pitanje koje možemo postaviti je kako povreda menja (utiče na) ranije iskustvo. U zavisnosti od toga kakva je intimsnost postojala među partnerima ranije, kao i kako partneri odgovaraju na ranjivost drugog partnera kroz istoriju zajedništva, daće veće ili manje šanse za autentični doživljaj praštanja kod oba partnera.

Šta opraštanje govori o odnosu?

Opraštanje je vid rešenja konflikta. Govori o strategijama koje oba partnera inače koriste da reše svoje konflikte. Opraštanje je ponašanje, strategija koju biramo. Partner koji je doživeo povredu, bilo da je u pitanju preljuba, uvreda, odavanje nekih intimnih sadržaja drugima, u procesu opraštanja se ne upušta u radnje u kojima može ponovo dobiti “otrovnu strelicu”. Na neki način pomaže partneru, uči ga i usmerava da postoje i drugačiji načini. Jednostavnije rečeno, kao kada u početku partnerstva otkrivamo jedni drugima šta je ono što volimo, šta nam prija, koje su nam bolne i osetljive teme. Istovremeno, u ovom procesu, raste osećaj intimnosti između partnera.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj