Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li ljubomora veze s ljubavlju

Iako često tako mislimo, ljubomora nije dokaz da nekoga volimo. Ona je pre pokazatelj osećanja manje vrednosti i straha od gubitka voljene osobe.

  Izvor: Shutterstock

Kad osetite ljubomoru, vreme je za nežni razgovor s partnerom, a nikako za optuživanje ili samoodbranu. Samo tako ćete krenuti prema ljubavi.

Šta vam prvo padne na pamet kad pomislite na ljubomoru? Je li to narodna uzrečica: Gde ima ljubavi ima i ljubomore? Možda je to mudrost Arthura Schopenhauera: „Ljubomora se uvek rađa s ljubavlju, ali ne umire uvek s njom“, ili je u pitanju neka treća poslovica, citat, uverenje?

Kad je reč o ljubavnim odnosima, neki ljubomoru doživljavaju kao dokaz ljubavi, a drugi kao uskraćivanje prava na slobodu. Mnogima sopstvena ljubomora razdire dušu i srce, a tuđa im hrani ego, pa je čak i podstiču. Retki su oni čiji odnos ljubomora ne narušava, a život ispunjava patnjom. Ljubomora se najčešće pojavljuje kao posledica nezdravog odnosa ili, još češće – nezrelih ličnosti.

Malo je onih koji nikada nisu osetili ljubomoru, no ako je reč o bliskim odnosima, bili oni ljubavni, prijateljski ili porodični, iako nije retka, ne znači da je sasvim prirodna i zdrava.

Nesigurnost

Ponekad ljudi misle da je osećaj ljubomore na nekog ili prema nekome dokaz da ih vole. Ljubomora, zapravo, ima malo veze s ljubavlju, a znatno više sa strahom od gubitka i osećajem nesigurnosti. U temeljima svake ljubomore je osećaj da partner želi da bude ili može bez nas, da mu nismo privlačni, a sve to može da nam znači da više nismo vredni (ljubavi). Što se više osećamo ugroženo ili odbačeno, naše sumnje dobijaju veće razmere, a postupci na koje smo spremni mogu i nas same iznenaditi. Nesigurnost se polako pretvara u bespomoćnost, a ona u osećaj da smo izdani. Preplave nas snažne emocije koje katkad ne uspevamo da obuzdamo. Mešaju se strah i ljutnja. Posledice mogu biti nemir, teskoba, anksioznost, pa i depresija.

Ipak, nije svaka ljubomora neurotična ili patološka. Ponekad ljubavni partner svojim ponašanjem može da izazove naš odgovor u vidu ljubomore, a čak i kada na najmanji povod reagujemo ljubomorom, cilj nam je da zaštitimo odnos. U tome nema ništa loše, ako je naš odgovor primeren. Otvoreni razgovor razjasniće nesporazume, a jasnim postavljanjem zdravih granica u budućnosti ćemo izbeći mnoge nesuglasice. Neurotična ljubomora, pak, ne traži ni povod ni dokaze. Ona raste i razvija se u mašti ljubomorne osobe i može da umori obe strane u odnosu.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj