Hipohondrija nije zvanično klasifikovana kao fobija, ali predstavlja nekontrolisan i često bezrazložan strah od bolesti, piše Lovesensa.

Istraživanja pokazuju da osobe sa razvijenom hipohondrijom imaju povećan rizik od anksioznosti, depresije i drugih mentalnih i telesnih pogoršanja zdravlja. Zato je vrlo važno da se ovaj strah ne zanemari, već da se pri prvim znakovima hipohondrije obratite stručnjaku i počnete da radite na uklanjanju ove mentalneblokade.

Mnogi često mešaju hipohondriju i nosofobiju, a razlika je značajna. Nosofobija je strah od određenih oboljenja kao što su karcinom ili dijabetes. Sa drugre strane, hipohondrija predstavlja strah da postojeći simptomi mogu biti znak da se u telu razvija nedijagnostifikovana bolest.

Simptomi hipohondrije

Prvi znak je konstantno obraćanje pažnje na određene simptome poput bolova u zglobovima, glavobolje, znojenja i verovanje da su to znaci ozbiljne bolesti koja se razvija u telu. Na samu tu pomisao, osoba postaje nervozna, opsesivna i anksiozna.

Neke osobe koje pate od hipohondrije često posećuju lekare i rade testove i više nego što je potrebno, kako bi se uverili u svoje dobro zdravstveno stanje. Takođe, često se na simptome žale prijateljima, partneru , porodici.

Sa druge strane, postoje ekstremi koji ne idu kod lekara zbog straha da ne saznaju neke loše vesti. Strah kod njih može biti još opasniji jer ih sprečava da neguju svoje zdravlje i trpe simptome.

PageBreak

Strah od bolesti može zaista da ugrozi vaše zdravlje: evo kako nastaje i kako se leči hipohondrija
Foto: Shutterstock strah-od-bolesti-moze-zaista-da-ugrozi-vase-zdravlje-evo-kako-nastaje-i-kako-se-leci-hipohondrija

Hipohondrija nije bezazleno stanje jer može ugroziti mentalno zdravlje pojedinca. Strah od bolesti negativno utiče i na fizičko zdravlje. Određeni bolovi i simptomi nastaju kao posledica stresa. Bol u zglobovima, mišićima, promene na koži, znojenje ili mučnina - svi ovi simptomi mogu biti uzrokovani stresom, a kod osoba sa hipohondrijom pojačavaju se i tako počinje da se smenjuje veliki ciklus straha i bola.

Još uvek nije tačno dokazano šta utiče na pojavu hipohondrije, ali je utvrđeno da strah od bolesti najčešće imaju anksiozne osobe. Takođe, hipohondrija je češća kod osoba koje imaju česte napade panike ili kod pojedinaca koji već imaju određene fobije (agorafobija).

Ne postoji tradicionalna terapija za hipohondriju, ali mnogi stručnjaci za eliminisanje ovog stanja preporučuju kognitivno-bihejvioralnu terapiju. Ova terapija pomaže da se smanji anksioznost i da se na pravi način prihvate i tumače fizički simptomi.

Ukoliko kod sebe primećujete znakove hipohondrije, važno je da odmah reagujete. Prvo posetite svog izabranog lekara i utvrdite da li je sve u redu sa vašim fizičkim zdravlje. Ukoliko sta dobro, a strah i simptomi i dalje postoje, potražite pomoć od psihologa i psihoterapeuta.

Netretirana hipohondrija može da ograniči vaše svakodnevne aktivnosti , blokira vas, ugrozi vaše zdravlje i razvije određena negativnamentalnastanja.

Ako odmah počnete da radite na uklanjanju straha od bolesti, vremenom ćete naučiti kako da kontrolišete određene simptome i nastavite život bez opterećujućeg fobije.

Izvor: Lovesensa