Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE NAJOPASNIJI OBLIK MANIPULACIJE: Može narušiti mentalno zdravlje, a evo kako da ga prepoznate

Kako da prepoznate mentalnu manipulaciju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mentalna manipulacija je najpodmuklija vrsta psihičkog nasilja - toliko podmukla i suptilna da često nemamo pojma šta nam neko radi. Primećujemo samo krajnji rezultat - sumnju u sebe, nedostatak samopoštovanja, samopouzdanja...

Nažalost, kada ovo počnemo da primećujemo, to znači da je šteta našoj psihi već naneta i sve što u ovoj fazi možemo da učinimo jeste da pokušamo nekako da umanjimo negativne posledice.

Život često nije fer, a ponekad čak i najboljim ljudima mogu da se dese loše stvari, a jedna od najgorih jeste najopasnija tenhika manipulacije - ona u kojoj nas osoba navodi da počnemo da preispitujemo sopstveni razum. Ipak, ovu tehniku je moguće prepoznati na vreme i početi sa odbranom, naravno, ako znamo kako se to radi.

Povezane vesti

Kako posejati seme sumnje

Ova tehnika nosi naziv Gaslighting. Godine 1938. u pozorištu je prvi put prikazana predstava pod nazivom Gasno svetlo, koja je adaptirana 1944. godine kao scenario za film. Radnja predstave i filma prikazuje supruga koji neprestano pokušava da ubedi svoju suprugu i zajedničke prijatelje da je ona luda, a to čini tako što unosi male promene u atmosferi kod kuće.

Kada supruga počne sve ovo da primećuje, muž pokušava da je ubedi da joj se to samo čini i da su stvari uvek bile onakve kakvim ih ona sada vidi. Žena polako počinje da sumnja u sopstveni razum i svoju sposobnost percepcije stvarnosti.

Jedna od najkarakterističnijih radnji muža bila je da je prigušivao lampu na gas koja je gorela u sobi svaki put kad je žena izlazila iz sobe, i zapravo je to dovelo do činjenice da se ovakvo manipulativno ponašanje danas zove "osvetljavanje gasom".

Naša stvarnost je uvek bila i biće subjektivna

U gore opisanoj predstavi, ključ svega bila je sposobnost supruga da veoma suptilno promeni način na koji je njegova supruga doživljavala stvarnost. Jasno je videla da nakon što se vratila u sobu, lampa nije gorela tako jako kao ranije, ali njen suprug je rekao da je gorela upravo tako od trenutka kada je upaljena. Zašto je to učinio? Zato što je pokušao da je natera da sumnja u percepciju sveta oko sebe i, shodno tome, u zdravlje sopstvenog uma.

Skloni smo da verujemo bliskim ljudima, i stoga je ovo vrlo podmukao oblik mentalnog nasilja, koji često prolazi potpuno neprimećen od strane žrtve, koja ni ne shvata da je to moguće.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj