„Zaista verujem da saosećanje predstavlja osnovu ljudskog preživljavanja, pravu vrednost života. Ne možemo i sami biti srećni ako ne razmišljamo o sreći drugih."

Ove reči Dalaj Lame moto su Centra za saosećanje i altruizam koji je na Univerzitetu Stenford oformljen 2008. godine i čiji je cilj da pomogne ljudima da kultivišu saosećanje.

Po rečima Margaret Kalen, porodične terapeutkinje i predavača na ovom Univerzitetu, saosećanje jeste kvalitet naše duše, ali isto tako i veština koju možemo da kultivišemo. Što više vežbamo saosećanje, više dolazimo u dodir sa našom spontanom i prirodnom željom da pomognemo drugima.

Saosećanje, ljubav i empatija - impulsi su koji dolaze duboko iz srca, impulsi zbog kojih želimo da pomognemo drugima. To je svest o patnji drugih praćena potrebom da ih te patnje oslobodimo.

PageBreak

Saosećanje poboljšava i biznis

U poslednjih nekoliko godina naučnici su postali zainteresovani za ovu jedinstvenu osobinu naše duše, jer bilo da ste onaj koji saoseća ili onaj koji saosećanje prihvata, taj osećaj ima duboke i merljive efekte u našem telu. Smanjuje nivo hormona stresa i depresije i ubrzava oporavak nakon hirurških intervencija.

Biološki mehanizam koji stoji iza saosećanja je baš onakav kakav tvrde sve velike religije i duhovna učenja: kada pomažemo drugima u našem mozgu se aktiviraju delovi zaslužni za osećaj sreće i zadovoljstva.

Međutim, iako nam je to prirodna osobina, nije uvek lako otvoriti svoje srce drugima posebno kada taj neko mnogo pati. Program uključuje tehnike meditacije, posebno prakse tibetanskog budizma gde u određenoj meditaciji na primer, zamišljamo da dišemo tako što udišemo tuđu patnju, a izdišemo ljubav i ljubaznost.

Ova tema danas toliko zaokuplja pažnju da će na Univerzitetu Stenford biti organizovana konferencija 30. aprila 2013. godine na temu „Saosećanje i biznis". Uz razne eksperte, posebno mesto na ovoj konferenciji predviđeno je za predstavljanje ljudi iz sveta biznisa koji uspešno koriste program saosećanja u poslu kako bi poboljšali rad u svojim kompanijama i organizacionu kulturu.