Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko poznajemo svoju decu

U pokušaju da budete što bolji model za kopiranje, ne zaboravite da deca mnogo bolje uče iz vašeg ponašanja nego iz vaših reči.

  Izvor: Shutterstock

Roditelji propuštaju da vide decu u onom trenutku njihovog razvoja gde oni objektivno jesu. To je najviše zbog naše okupiranosti egzistencijalnim problemima, malo vremena posvećenog deci i porodičnim vrednostima, kao i otpor da prihvatimo da naša deca imaju sopstvene vrednosti i želje. Očekujemo, bili mi toga svesni ili ne, da će naša deca ponoviti naše uspehe, i da će, poučeni našim greškama, oni te iste greške izbeći. Zapravo, zaboravljamo da oni imaju svoj put, nezavistan od naših uspeha ili poraza. Mi ih možemo i moramo usmeravati ali je značajnije da ih dobro upoznamo i podržimo da ostvare sopstvene ciljeve.

Da li ste sigurni da znate kako se vaše dete ponaša u vrtiću ili u školi, među svojim vršnjacima? Koliko na njegovo ponašanje, u onim prilikama kada vi niste prisutni, utiče upravo činjenica da niste prisutni? Koji su mu omiljeni bendovi ili profesori? Čega se plaši, šta ga nervira, ima li neke tajne? Koje sajtove posećuje, ko su njegovi fejsbuk prijatelji?

Pre desetak godina istraživanje dece uzrasta 11-15 godina, iz 24 zemlje sveta, pokazalo je da, u poređenju sa svojim vršnjacima, beogradski školarci češće konzumiraju alkohol, više od dece, na primer, u Estoniji, Kanadi, Mađarskoj i Poljskoj. Takođe, češće preskaču užinu. Manje se druže nego deca u svetu, uprkos činjenici da lakše sklapaju prijateljstva.

Zastanite sada za trenutak i razmislite. Da li ste iznenađeni? Mislite li da vaše dete ne bi nikada "upalo" u ovu negativnu statistiku? Istina je, na žalost, sasvim drugačija. I ono dete koje lako slaže, i ono koje krade i ono sklono alkoholu, i ono koje je nasilnik kao i ono koje je žrtva nasilja - nije tuđe. To su deca naših prijatelja, komšija, rođaka, kolega sa posla. Sve su to naša deca. Ali, kako se dogodilo da roditelji ne primete da su njihova deca krenula tim putem? Kako je jaz među njima postao toliko veliki pa da se više skoro i ne poznaju? Zapravo, veoma lako, dešava se u mnogim porodicama. U nekom trenutku, roditelji su skrenuli pogled sa deteta, i ono je, poput zvezde, otišlo dalje.

Detetova priroda i vaši prioriteti. Bez obzira na to kakva je priroda vašeg deteta, važno je da izgradite opšte prioritete: zdravlje, radne navike, vreme za igru... Isto tako, i povučeno, ćutljivo dete treba da naučite umeću samoodbrane, jer je to, u savremeno vreme, šifra opstanka i oblik opšteg prioriteta. Sa druge strane, poštovanje njegove prirode znači vaše podržavanje. Na primer, ako od deteta koje, možda, voli da crta i izražava se na kreativne, umetničke načine očekujete da bude sportista, ili od deteta koga zanima samo sport očekujete da satima sedi u kući, ne pomerajući se dok radi svoje domaće zadatke - vi, bili toga svesni ili ne, "gušite" njegovu prirodu i potencijale. Osim što dete odrasta u nesigurnu osobu, u njemu se formira i osećaj krivice jer ne može da uzvrati vaša očekivanja. Ono tada počinje da krije svoja interesovanja i želje. Ono misli, a najčešće ima i u ličnom iskustvu, da njegovu različitost vi ne odobravate i ne podržavate. Tako, vremenom, prestaje da komunicira sa vama i povlači se u sebe.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj