Mesec utiče na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju. Moderan način života udaljio nas je od prirodnog ritma, i doneo razne poremećaje menstrualnog ciklusa. Ipak, moguće je povratiti ravnotežu. Naučite kako da sami osnažite tu moćnu silu ženskog zdravlja.

Da li se ikada zapitali koja je veza između 28-odnevnog ženskog ciklusa i Mesečevih mena? Teorija potiče iz vremena pre otkrića električne energije, kada je na ženski organizam uticao Mesec. Isto kao što Sunčeva i Mesečeva svetlost utiče na biljke i životinje, ženski hormoni su bili aktivirani količinom Mesečeve svetlosti, te su sve žene imale menstruaciju u isto vreme. Danas, osim što smo se otuđili od prirode, uz veštačku svetlost tokom dana i noći, naš ciklus odavno više nije u harmoniji s Mesecom... Time kao da menstrualnom ciklusu šaljemo poruku da nije važan, i da ga slobodno možemo ignorisati.

Šta Mesec donosi vašem horoskopskom znaku: predviđanja za period od 14. novembra do 7. decembra 2014. godine...

Upravo zbog odvajanja od prirode i neusklađenosti s njenim ciklusima, Ljubica Prolić, ginekolog iz Zagreba, uverena je da žene imaju različite poremećaje u menstrualnom ciklusu. "Menstrualni ciklus nas uči da se povežemo s prirodom, jer se u njoj sve događa u ciklusima. Sve je u meni, dan i noć, godišnja doba, plima i oseka... I sve je povezano. Mesec utiče na plimu i oseku, ali i na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju, a Sunce utiče na protok tečnosti kroz naše telo, ali i na protok informacija i na kreativnost", otkriva ona.

Voleli ga ili ne, menstrualni period ne prolazi svakog meseca glatko. Koji god problem imali, pozabavite se njime, saznajte kako na prirodan (holistički) način upaliti svoj unutrašnji barometar i dovesti u red svoj ciklus. Od prve menstruacije, koju ćemo uvek pamtiti (a koja se pojavljuje između 10. i 14. godine života), pa do menopauze žena u proseku ima oko 400 menstruacija. "Osobine normalne menstruacije su te da se pojavi svaka 24 do 38 dana, i da traje od 4 do 8 dana tokom kojih izgubimo od 30 do 60 ml krvi i sluzi. Sve više od toga spada u preobilne menstruacije, dok su sve manje od toga - oskudne. Od toga trećina otpada na krv, a ostalo je endometrijum - sloj materice (jer nije došlo do začeća) i transudat (bistra serozna tečnost neupalnog porekla).

Uspešna dijeta uz pomoć snage Meseca...

Većina krvi se izgubi u prva tri dana, i s njom izgubimo oko 16 mg gvožđa", opisuje doktorka Prolić. Menstrualna krv je uglavnom tamnocrvene boje, a svetlocrvena boja krvi upućuje na obilniju menstruaciju. Žene koje imaju obilnije menstruacije često imaju ugruške, zato što enzimi koji sprečavaju zgrušavanje nemaju dovoljno vremena da ih razgrade. U tom slučaju bi trebalo bez odlaganja da se javite ginekologu, isto kao i prilikom svakog krvarenja van menstrualnog ciklusa, ili nakon polnog odnosa, jer uzroci mogu biti brojni i mogu se detektovati i lečiti samo ginekološkim pregledom.

PageBreak

Zbog čega dolazi do poremećaja u ciklusu

Prema statistikama, oko 30 odsto žena u reproduktivnoj dobi ima poremećaje u krvarenju, a u perimenopauzi se taj postotak povećava i na 50 odosto.

"Uzroci neurednih krvarenja mogu biti telesni (zbog bolesti kao što su polipi, adenomioza, miomi, maligne promene, sindrom policističnih jajnika) ili, što je najčešći razlog, zbog disbalansa rada endokrinih žlezda (uzrokovanog debljinom, mršavošću, bolestima štitne žlezde, prekomernim vežbanjem ili poremećajima u ishrani)", navodi doktor Prolić.

Pritom, ciklus može biti produžen (i na više od 38 dana), što se najčešće događa zbog izostanka ovulacije, odnosno hormonalnog disbalansa, ili skraćen (na manje od 21 dan) zbog smanjenja lučenja progesterona. Naime, žene starenjem proizvode sve manji broj jajašaca, ali telo i dalje podstiče proizvodnju hormona koji stimulišu ovulaciju folikula. Posledica toga je ranija ovulacija, a samim tim i skraćenje ciklusa. Neki lekari smatraju da priroda tako poručuje ženama da požure s trudnoćom, dajući im češćim ovulacijama priliku za začeće.

Kako na menstrualni ciklus utiču sve žlezde s unutrašnjim izlučivanjem, za uredan ciklus mora postojati savršen hormonalni balans. "I samo mala neravnoteža u bilo kojoj karici lanca može dovesti do poremećaja", kaže doktor Prolić. Balans se može postići zdravim stilom života, odgovarajućom telesnom aktivnošću, a ako je potrebno i određenim holističkim metodama koje povoljno utiču na celokupno zdravlje (a time i na regulaciju menstrualnog ciklusa).

Za postizanje hormonalne ravnoteže u ženskom telu specijalizovala se Dina Rodriges iz Brazila, učiteljica s gotovo pola veka staža jogine, osmislivši hormonalnu jogu. Taj poseban pravac joge, koji spaja asane iz energetske joge hatha i joge kundalini s vežbama disanja i tibetanskim energetskim vežbama služi za stimulaciju proizvodnje hormona i za ponovno uspostavljanje prirodne hormonalne ravnoteže.

Hram plavog meseca na drvetu...

Pomaže kod snažnih bolova, jakih krvarenja, neredovitih menstruacija, a posebno se preporučuje ženama iznad 35. godine, i onim ženama koje su ranije ušle u menopauzu a ne žele da se podvrgnu hormonalnoj terapiji (ili žele da je prekinu). "Joga može izuzetno pomoći svakoj ženi da osvesti svoje istinske potrebe, da otkrije svoju unutrašnju snagu, da razvije osećaj za sopstvenu energiju i nauči kako da je pokrene i usmeri u cilju samoozdravljenja", ističe Renata Reiner, sertifikovana učiteljica hormonalne joge.

Holističko isceljenje ženskih mesečnih tegoba predlaže i Slavica Vasiljević, ginekolog iz Beograda i akupunkturologinja koja uspešno spaja doktorsku diplomu medicinskog fakulteta s onom iz tradicionalne kineske medicine (TCM). Integralnim metodama lečenja TCM vrlo uspešno tretira bolne i neredovne menstruacije, i ublažava (ili uklanja) simptome PMS-a.

"Gotovo svaka žena ima određene smetnje pre menstruacije. Kod nekih su smetnje blaže, a kod drugih su do te mere izražene da ih ometaju u normalnom radu i funkcionisanju. Najčešći simptomi su: psihičke promene, afektivna labilnost, emocionalna napetost, depresija, nesanica, a javljaju se i telesne promene poput osetljivih grudi, nadutosti u donjem delu stomaka, osećaj umora, jake glavobolje i migrene", navodi Slavica Vasiljević i objašnjava da je uzrok tih promena povišen nivo estrogena, bilo zbog smanjene produkcije progesterona - bilo zbog pojačanog stvaranja estrogena i njegove smanjene razgradnje u jetri. "Akupunkturu u ovom slučaju treba primeniti između 15. i 25. dana ciklusa, i to 10 terapija, a tačke se biraju prema tome koji su simptomi najizraženiji (najmanje tri uzastopna meseca)."

Ako imate želju da sami uskladite svoj ciklus u nameri ponovnog stapanja s ritmovima prirode, počnite pratiti i beležiti na koji način se vaš menstruacioni ciklus podudara (ili ne podudara) s menama Meseca. Ciklus se može podudarati s Mesečevim tako što menstruacija nastupi otprilike u vreme mladog ili za punog Meseca. Idealno je da imate menstruaciju za vreme mladog Meseca, a ovulaciju u vreme punog. Postizanje takvog ciklusa je dugotrajan proces (koji može potrajati mesecima) i zahteva mnogo prilagođavanja i strpljenja u oponašanju ciklusa prirode u domu.

Muškarci su sa Sunca, žene su s Meseca...

Dok spavate (a i pre odlaska na spavanje) potrebno je potpuno zamračiti sobu (čak i od svetlosti električnih uređaja), za osvetljavanje koristite sveće, a ujutru ustajte uvek u isto vreme. Od 14. do 17. dana ciklusa (odnosno za vreme ovulacije) ili ako imate neredovan ciklus, u vreme punog Meseca pet dana spavajte pod svetlošću sijalice snage 100W. Provodite što više vremena u prirodi, a barem 20 do 30 minuta dnevno šetajte po suncu (kada nije prejako, skinite naočare za sunce).

U vreme mladog Meseca upijajte njegovu energiju, okrenite mu se licem i nežno udišite njegovu lunarnu energiju. Ritualno obeležite kako pojavu mladog, tako i pojavu punog Meseca (dovoljno je i paljenjem sveće). Pritom, slušajte svoje telo i zapisujte kako se osećate, jer svaka faza ciklusa donosi različite emocionalne, mentalne i fizičke senzacije, kao i drukčije potrebe. Prema britanskoj spisateljici Mirandi Grej od 1. do 6. dana menstruacije većina žena se oseća povučeno i osetljivo, brzo se umara, nema energije ni želje ni za čim, ali zato lakše dolazi do spoznaja ko je i šta želi u životu. Od 7. do 13. dana menstruacije žene imaju više fizičke energije, žele naučiti i isprobati nove stvari, baviti se različitim aktivnostima, i srećne su u svom telu.

Od 14. do 20. dana menstruacije prihvataju i mire se sa stvarima onakvim kakve su, imaju pozitivne emocije, potrebu za druženjem i pomaganjem drugima, više brinu o sebi, emotivno su snažne i srećne. Od 21. dana do prvog dana menstruacije brzo se umaraju, bezvoljne su, treba im više sna, njihova fizička snaga u kratkom intervalu varira od obilja energije do iscrpljenosti, česti su emocionalni usponi i padovi, imaju više kreativnih ideja, i imaju tendenciju poboljšavanja života.

Osvestite svoje emocije i prilagodite se prirodnim potrebama tela da bi vam menstrualni ciklus postao saveznik - osnažujuća i moćna pozitivna sila u životu. Okrenite se sebi, povežite se sa svojim telom, i u miru osluškujte njegove istinske potrebe. Otkrijte svoju pokretačku snagu, u saradnji sa Mesecom.