Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li smo usklađeni s Mesecom: menstrualni ciklus je moćna sila ženskog zdravlja

Pre izuma električne energije, ženski organizam je bio usklađen s Mesecom. Hormoni su bili aktivirani količinom Mesečeve svetlosti, i sve žene su ulazile u period ciklusa u isto vreme...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mesec utiče na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju. Moderan način života udaljio nas je od prirodnog ritma, i doneo razne poremećaje menstrualnog ciklusa. Ipak, moguće je povratiti ravnotežu. Naučite kako da sami osnažite tu moćnu silu ženskog zdravlja.

Da li se ikada zapitali koja je veza između 28-odnevnog ženskog ciklusa i Mesečevih mena? Teorija potiče iz vremena pre otkrića električne energije, kada je na ženski organizam uticao Mesec. Isto kao što Sunčeva i Mesečeva svetlost utiče na biljke i životinje, ženski hormoni su bili aktivirani količinom Mesečeve svetlosti, te su sve žene imale menstruaciju u isto vreme. Danas, osim što smo se otuđili od prirode, uz veštačku svetlost tokom dana i noći, naš ciklus odavno više nije u harmoniji s Mesecom... Time kao da menstrualnom ciklusu šaljemo poruku da nije važan, i da ga slobodno možemo ignorisati.

Šta Mesec donosi vašem horoskopskom znaku: predviđanja za period od 14. novembra do 7. decembra 2014. godine...

Upravo zbog odvajanja od prirode i neusklađenosti s njenim ciklusima, Ljubica Prolić, ginekolog iz Zagreba, uverena je da žene imaju različite poremećaje u menstrualnom ciklusu. "Menstrualni ciklus nas uči da se povežemo s prirodom, jer se u njoj sve događa u ciklusima. Sve je u meni, dan i noć, godišnja doba, plima i oseka... I sve je povezano. Mesec utiče na plimu i oseku, ali i na nesvesni um, snove, ovulaciju i menstruaciju, a Sunce utiče na protok tečnosti kroz naše telo, ali i na protok informacija i na kreativnost", otkriva ona.

Voleli ga ili ne, menstrualni period ne prolazi svakog meseca glatko. Koji god problem imali, pozabavite se njime, saznajte kako na prirodan (holistički) način upaliti svoj unutrašnji barometar i dovesti u red svoj ciklus. Od prve menstruacije, koju ćemo uvek pamtiti (a koja se pojavljuje između 10. i 14. godine života), pa do menopauze žena u proseku ima oko 400 menstruacija. "Osobine normalne menstruacije su te da se pojavi svaka 24 do 38 dana, i da traje od 4 do 8 dana tokom kojih izgubimo od 30 do 60 ml krvi i sluzi. Sve više od toga spada u preobilne menstruacije, dok su sve manje od toga - oskudne. Od toga trećina otpada na krv, a ostalo je endometrijum - sloj materice (jer nije došlo do začeća) i transudat (bistra serozna tečnost neupalnog porekla).

Uspešna dijeta uz pomoć snage Meseca...

Većina krvi se izgubi u prva tri dana, i s njom izgubimo oko 16 mg gvožđa", opisuje doktorka Prolić. Menstrualna krv je uglavnom tamnocrvene boje, a svetlocrvena boja krvi upućuje na obilniju menstruaciju. Žene koje imaju obilnije menstruacije često imaju ugruške, zato što enzimi koji sprečavaju zgrušavanje nemaju dovoljno vremena da ih razgrade. U tom slučaju bi trebalo bez odlaganja da se javite ginekologu, isto kao i prilikom svakog krvarenja van menstrualnog ciklusa, ili nakon polnog odnosa, jer uzroci mogu biti brojni i mogu se detektovati i lečiti samo ginekološkim pregledom.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj