Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Havajska huna: sedam ključeva za život pun ljubavi i istinske sreće

Otključajte duboke istine srcem i živite po načelima hune koja vam garantuju srećniji život...

  Izvor: Foto: Profimedia

Pre više hiljada godina u Polineziji je stvorena životna filozofija huna. Reč huna znači tajna ili skriveno znanje. Prema staroj havajskom predanju jednog dana su se sastali svi tadašnji kahune (čuvari učenja) kako bi svoje učenje učinili što jednostavnijim, ne bi li ono bilo razumljivo i ribaru i kralju. Na taj način je koncipirano sedam osnovnih načela hune.

Promenite svoj život: 20 stvari koje moramo pustiti kako bi živeli srećno i zadovoljno

Reč huna ima dva značenja, poput mnogih drugih havajskih riječi, a upravo u tome se i krije velik deo duhovnog nasljeđa Havaja. Havajska abeceda ima tek 12 slova, ali tu se kriju se duboka značenja. Samo značenje ukazuje na učenje o skrivenim i nevidljivim stranama stvarnosti, koje se mogu pronaći ako se okrenemo svom srcu.
U mnogim drevnim tradicijama broj sedam simbolizuje unutrašnje znanje.

20 inspirativnih saveta za poboljšanje odnosa sa drugima

Sedam je zbrir brojeva tri i četiri, koji simbolizuju drevne muške i ženske energije univerzuma. Na havajskom se broj sedam kaže "hiku". Reč je sastavljena od slogova "hi" (ženski princip, "mena") i "ku" (muški princip, "stabilnost").

Prepoznajte "staru" dušu: 9 karakteristika duhovnosti

Sedam načela temelji se na dubokim istinama koje su, međutim, vrlo jednostavne ako pokušamo da ih otključamo srcem. Sve što je previše složeno nastojimo da shvatamo umom i time se udaljavamo od srca. Ne radi se, dakle, o tome da naučimo o čemu govore sedam osnovnih načela hune, već da ih živimo.

Sedam osnovnih načela hune:

Ike

Svet je ono što smatraš da jeste.

Ljudi i događaji koje smo dovukli u svoj život, poput ogledala nam pokazuju važne delove naših unutarnjih obrazaca i programa. "Ogledalo" ne znači da je svako ko je ušao u naš život isti kao mi. To znači da osoba koja se našla u našem životu ukazuje na to što se nalazi u nama, u našoj podsvesti. Svaka drama u našem životu odraz je unutarnje drame. Svaka osoba u našem životu odražava energetske obrasce i međuodnose koji se nalaze duboko u nama. Tako dobijamo mogućnost čišćenja svojih energija, ličnog razvoja i isceljivanja. Čim se iscelimo, iz našeg okruženja nestaje ono što je predstavljalo naše unutarnje borbe.

U trenutku kad prepoznajemo da su naši osećaji samo naši (da nema nijednog osećaja koji smo pokupili od nekog drugog ili nam ga je netko drugi uskratio), uviđamo da postajemo slobodni.

Kala

Ne postoje granice.

Granice su korisne iluzije ako želimo sticati iskustva, bez njih ne možemo igrati igru zvanu život. Same granice i ograničenja smislio je čovek i zato su one promenljive. Nikad, dakle, ne smemo zaboraviti da su pravila izmišljena. Budući da ih u svakom trenutku možemo menjati, nudi nam se bezbroj mogućnosti kako ćemo oblikovati samu igru.

Makia

Energija sledi usmerenost.

Uvek raste ono na što smo usredsre]eni. Imajte na umu da istovremeno ne možete imati dve misli i da osećaji slede aktualnu misao. Zbog toga treba biti stalno budan i misli dovoditi u sklad. Usredsredite se na dobre stvari. U vašem životu ima mnogo stvari zbog kojih možete biti zahvalni. Činite to što češće, spajajte trenutke budnosti dok se ne dovedete do života u budnosti i skladu.

Kreativna snaga kojom stvaramo svoju realnost sledi našu usmerenost i mi privlačimo u život ono na što smo mislima usredsređeni.

Manava

Sada je trenutak moći. Postoji samo sada.


Autohtono stanovništvo Havaja polazi od toga da ne postoji neko drugo vreme osim sadašnjosti. Prošlost je prošla, budućnost još nije stigla i jedino sada možemo učiniti nešto da utičemo na svoj život. U ovome času možemo oblikovati svoje misli i osećaje da budu pozitivne i uravnotežene, i oni će privlačiti pozitivne stvari u našu sadašnjost. Samo ako smo usmereni na aktuelni trenutak, možemo osloboditi svu energiju za ostvarenje određenog cilja. To je jedini način da izbegnemo žal zbog propuštenog i da nas energija prošlosti ne drži zatvorenima.

Zastanite tu i tamo i razmislite da li ono čime je vaš mozak trenutno okupiran nešto što će vas dovesti do cilja? Ako vaše misli ne korespondiraju s onim čemu težite u životu i što želite biti, upravo je sada trenutak da to promenite.

Aloha

Voleti znači biti srećan.

To zvuči kao natpis na šoljici koju smo dobili za poklon. Međutim, učenje huna govori o drugačijem vidu ljubavi i sreće. U trenutku kad smo spojeni sa svojim izvorom zapravo se nalazimo u stanju osećaja ljubavi, odnosno tada smo volimo. To je stanje u kojem osećamo istinsku sreću. Izlazak iz stanja ljubavi nužno vodi iz sreće u patnju, budući da smo se odsekli od izvora.

Temeljna pretpostavka za stvarnu sreću je bezuslovna ljubav. A ta ljubav počinje s nama samima. Samo ako sebe prihvatamo onakvima kakvi jesmo i volimo se, u stanju smo i drugima da damo ljubav i poverenje.

Voleti bezuslovno znači "umnožavati radost i sreću", a ne vršiti pritisak, težiti posedovanju i sl. Prava, istinska ljubav osećaj je koji u nama i ne ostavlja prostor za strah, zlovolju i ružne misli. Ukoliko nas ljubav čini nesrećnima, to nije bezuslovna ljubav i ne dolazi iz pravog izvora. Živeti u alohi znači širiti vibracije ljubavi na sve aspekte života.

Mana

Sva moć dolazi iznutra.

Brojna učenja i doktrine govore da moć dolazi od spoljnjih faktora, od Boga, cara, države... Učenje huna govori da svu moć kojom kreiramo svoj život sami stvorili, u telu, umu i duhu. Ništa nam se ne događa a da mi i sami u tome ne učestvujemo.

Sve s čime se suočavamo u životu dovlačimo sami svojim mislima, uvjerenjima, strahovima i očekivanjima, pa smo na taj način stvaratelji. Naš zadatak je da uvidimo svoj deo odgovornosti u zbivanjima. Jer, ako imamo moć nešto da stvorimo, onda imamo moć da to i promenimo. U huni postoje dva pojma: "unutrašnja i spoljašnja moć". Spoljašnju moć crpimo iz spoljnjih izvora: statusnih simbola, titula, položaja itd. Unutrašnju moć crpimo iz spoznaje o sebi. Upravo unutrašnja moć daje stvarnu snagu za život, donosi nadahnuće i prosvetljenje. Kad se susrećemo sa svojom unutrašnjom moći, susrećemo se s božanskim, jer Bog živi u nama. U tom slučaju naše srce i um ulaze u sklad s velikim srcem univerzuma.

Pono

Istinito je ako je efikasno.

Zvuči kao verzija one stare da "cilj opravdava sredstvo", ali radi se o nečemu sasvim drugom. Izbor sredstava oblikovaće ishod. Namećemo li silom mir, taj mir će trajati tek neko vreme. Kako nije stvoren iznutra, već je nametnut, u određenim će okolnostima sve eksplodirati u nasilju. U svakodnevnom životu, ako silom namećemo svoja rešenja u svrhu da što pre dođemo do cilja, uspeh će trajati tek određeno vreme. Sredstva koja biramo i kojima baratamo moraju uvek biti u skladu s najvišim vrednostima. Ovo načelo govori o tome da huna vrlo praktična i sve što vodi kvalitetnom cilju je dobrodošlo.

Onoliko je puteva do sreće koliko ima ljudi. Svi imamo izbor da biramo vlastiti put ili slediti neki drugi. Svaka duša zna šta je za nju dobro i šta je čini srećnom. Huna nalaže: nemojte poučavati i težiti misionarstvu, ta su vremena prošla. Naprosto budite ljubav. Iznesite svetu radost ljubavi u svakoj misli, reči i delu. Mnogo je puteva do istine i svaki je put jedinstven poput duše koja njime kroči. Smisao našega života je živeti ljubav.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj