Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 pravila za život: kako da od tuđih mudrosti sastavite svoja pravila kojih ćete se držati

Pročitajte Frenklinova, Lamina i Tanjina uputstva za ispravan život, a onda - sastavite svoja! Evo kako...

  Izvor: Foto: Profimedia

Internet nas poslednjih godina zapljuskuje brojnim tekstovima i govorima na temu preporuka za uspešan, srećan ili ispravan život. Očigledno je da postoji potreba svakog samosvesnog ljudskog bića da pronađe neke smernice kako da što bolje i uspešnije vodi svoj život.

Nakon čitanja svakog od njih za trenutak zastanem, manje ili više se oduševim mudrošću tih preporuka i nastavim dalje po starom. Mislim da to važi za većinu ljudi. To je uobičajena ljudska reakcija na previše informacija kao i na nerazumevanje da je za primenu tuđe mudrosti potrebno mnogo više od čitanja istih. Da bismo nešto zaista usvojili mora da bude u skladu sa našim vrednostima i da dovoljnim brojem ponavljanja usvojimo neko ponašanje kao naše.

U ovom tekstu namera mi je da vam ukažem na nekoliko preporuka koje sam ja uzela u obzir prilikom sastavljanja sopstvenog "pravilnika" kako živeti svoj život. Ideja je bila da vidim da li postoje zajednički elementi u nekolicini preporuka koje su mi se najviše dopale.

Odabrala sam uputstva za život Bendžamina Frenklina, Dalaj Lame, Ester i Džerija Hiksa i na kraju sam sve to uporedila sa osobinama samoostvarenih ljudi do kojih je u svom proučavanju velikana došao Abraham Maslov. Što se tiče primene, odlučila sam se za tehniku Bendžamina Frenklina koji je svake nedelje uzimao jednu tačku sa svog spiska, a kada bi završio sa poslednjom, ponovo bi se vraćao na početak, i tako 4 puta godišnje. O svom napretku je vodio zapisnik u koji je upisivao i crvenom tačkom obeležavao svako kršenje konkretne vrline u toku dana.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj