Sigurno ste se nekada našli u sred trača, čiji ste glavni akter, ali možete da ga preokrenete u svoju korist i time progurate svoju istinu, izbegavajući zamku. Kada ste žrtva trača odnosno ogovaranja, postoji način da ga preokrenete u svoju korist! Istina će izaći na videlo, jer ćete da je progurate na "mala vrata". Najčešća definicija ogovaranja je deljenje informacija o drugima koji su odsutni. To je prilično uobičajeno i često se smatra trivijalnim, ali njegovi efekti mogu biti dalekosežni i ozbiljni, piše Psyhology Today.

Šta čini ogovaranje tako privlačnim? Ogovaranje je složena društvena pojava koja ima nekoliko funkcija u svakodnevnom razgovoru, jedna od funkcija nije baš privlačna pa bi trebalo da razmislite kako se osloboditi ove toksične pojave. Četiri glavne funkcije ogovaranja: deljenje informacija, društveno vezivanje. društvena regulativa, zabava. Koristeći pojednostavljeni matematički model, međunarodni tim istraživača istražio je kada je ogovaranje pošteno ili nepošteno i kako se ti scenariji na kraju odigravaju za sve uključene. Istraživači su simulirali tračeve kao trougao: ogovarač, primalac i treća osoba o kojoj se priča dok nije prisutna.

Uopšteno govoreći, otkrili su da su oni koji ogovaraju - ogovarači iskreni kada dele cilj sa druge dve strane, što je preplitalo njihov uspeh (ili neuspeh), na primer, ako su radili kao saigrači. Ali kada su njihovi ciljevi bili neusklađeni, kao što je takmičenje sa osobom za unapređenje, mnogo je veća verovatnoća da će lagati. Dakle, verovatnije je da će situacije u kojima nečiji neuspeh znači uspeh drugog, dovesti do nepoštenog ili negativnog ogovaranja koje bi naudilo drugom.

Negativne i lažne informacije mogu naštetiti reputaciji subjekta i osobe koja ogovara, ako su uhvaćeni u laži. Pojedinci koji se bave ogovaranjem mogu doživeti stres i anksioznost, posebno ako se osećaju krivim ili se plaše da će biti uhvaćeni kako šire lažne informacije. Održavanje tačnosti i pozitivnosti u širenju informacija ima značajne prednosti za sve. Istraživači su otkrili da su česti ogovarači imali tendenciju da budu ekstorverti. Žene su se bavile neutralnijim ogovaranjem od muškaraca, a mlađi ljudi su imali tendenciju da ogovaraju negativno, više od starijih ljudi. Uopšteno govoreći, tračevi su bili neutralni u pogledu društvenih informacija, a ne pozitivni ili negativni.

Prema novijim istraživanjima, ako su informacije koje se dele zasnovane na istini, to može pozitivno uticati na naše odnose sa drugima. Na primer, to može biti odličan način da procenite verodostojnost drugih. Pretpostavimo da neko deli lažne informacije o trećoj strani radi lične koristi. U tom slučaju, slušalac bi mogao da otkrije laž i da ne veruje lažovu. Alternativno, deljenje tačnih informacija o trećoj strani moglo bi da poboljša poverenje između pojedinaca promovisanjem i održavanjem grupne saradnje i timskog rada.

Saznajte i koja je ČAROBNA FORMULA ZA OSLOBAĐANJE OD BRIGA: Svaki put kada se nađete pred odlukom primenite ovu jednostavnu vežbu

BONUS VIDEO:

"FOBIJE SU IZRAŽENE ANCKIOZNOSTI, TE STVARI ČESTO NISU REALNE" Psiholog za Kurir: Dok strah ima svoju funkciju u OPSTANKU ljudi Kurir televizija

Sensa/L.S.