Ključ za razumevanje narcističkog poremećaja ličnostimože se naći u razvijanju osećaja koji se zasniva na lažnom ja. Zbog toga kreiraju lažnu, idealnu sliku o sebi, koja štiti njihovu stvarnost. U suštini, to je odbrambena reakcija narcističke svesti na stvarnost, koja ih navodi da shvate da žive u iluziji, a to stvara osećaj poniženja.

1. Ignorišite idealizovanu sliku

Narcis sebe smatra neodoljivim, superiornim, najpametnijim i najatraktivnijim bićem. Zato kada ih suočite sa realnošću, razbijate nerealnu sliku koju su kreirali. Narcisoidna ideja o sebi kao o najvažnijem centru univerzuma, najzavodljivijem i najatraktivnijem je razbijena.

Jednostavno prestajete da im dajete povratne informacije i da održavate njihovu iluziju, prestajete da ih pratite, ne odgovarate na njihove pozive i ignorišete njihove poruke. Na ovaj način jasno stavljate do znanja da više nisu impresivni i da vam uopšte nisu potrebni.

2. Srušite očekivanja

Potrebno je da razbijete sliku koju narcis ima o sebi. Takve osobe su veoma krute, tvrdoglave, sa nefleksibilnim pogledom na svet. Dolazi do tačke kada počinju da izmišljaju vaše ukuse i pripisuju vam misli o kojima nikada niste razmišljali ili izrazili.

Počinjete da shvatate da vas gledaju, ali vas ne vide - niste tu, vi ste samo krpena lutka koja govori glasom narcisa u njihovoj  predstavi.Dakle, oni imaju lažno sopstvo koje ih štiti od sveta oko sebe, ali u isto vreme imaju zabludu o vama kao o svom intimnom partneru, detetu ili roditelju, a to je falsifikat.

Kada im pokažete da su u zabludi i da i te kako imate svoj identitet, da ste snažna i posebna osoba, na taj način dobijate ovu rundu jer će videti da nisu uspeli da vas izmanipulišu.

3. Prekinite narciosidni plan

Narcisi su veoma detinjasti. Što znači da su neprilagođeni, razmaženi i da nisu sposobni za dublji odnos i komunikaciju sa drugim ljudima. Ovde je važno shvatiti da oni kroz  ponižavanje druge osobe, hrane svoj ego.

Ali ako im glasom, izrazom lica, gestovima, pokažete njihovu beznačajnost, da nisu baš pametni toliko kako zamišljaju da jesu, rušite im postojebe obrasce koje čuvaju kao stubove. U tom slučaju njihovo lažno ja gubi energiju i kreće da negoduje kroz panično ponašanje.

4. Ukažite im na njihove greške

Ukazati na sve njihove greške, izgovoriti ih i prikažite. Narcisi se postavljaju tako kao da znaju sve i imaju iluziju da su uvek u pravu, bitno je da tu iluziju srušite. Ali budite spremni na burnu agresivnu reakciju, ovo je glavni znak da ste ih pogodili u osetljivu tačku.

5. Taktika - sivi kamen

Ova strategija direktno isključuje lažno ja narcisa. Ako želite da direktno utičete na lažno ja narcisa, da smanjite njegovu moć, morate prestati da ga hranite svojom energijom.

Ovde se ne radi o prelasku od obožavanja, i poštovanja do grubosti, nepoštovanja i prezira. Sve je mnogo jednostavnije i prihvatljivije, da isključite sve emocije i uputite im samo ravnodušnost. Narcisi žele vašu reakciju, da ih molite, da pitate da li je u vama greška, da plačete i da se sve vrti oko njih. Najviše će ih pogoditi ako ne budete obraćali pažnju na njih.

6. Nastavite sa svojim životom

U svakom toksičnom odnosu, postoji mogućnost da izgibite sebe jer ste okruženi lošom energijom, poniženjem i neprijatnošću.  Ovo je ciljana tehnika ispiranja mozga dizajnirana da uništi granice vašeg ega i zameni ga unutrašnjim glasom narcisa.

Čak i ako niste dugo bili u kontaktu sa narcisom, njegov glas i dalje kontroliše vaše ponašanje i život. Ako ne poradite na sebi, to će da utiče na sve vaše radnje koje budete obavljali.

Saznajte koje 4 stvari morate da radite da biste bili srećni.

BONUS VIDEO:

OVO SU TRI RAZLOGA ZBOG KOJIH PUCAJU BRAKOVI U SRBIJI: Mladi su narcisoidni, ne žele da se potčine ni partneru, NI DETETU Kurir TV

  Sensa/A.S.