Svi smo pametni na ovaj ili onaj način. Inteligencija je, na kraju krajeva, širok spektar, i iako možda baš i niste najbolji u matematici, moguće je da ste mnogo veštiji kada je u pitanju učenje stranih jezika ili smišljanje kreativnih ideja. Prava inteligencija leži u tome da pokažete sopstvenu vrednost bez ikakvog nametanja.

1) Slušajte sa istinskom radoznalošću

Iznenadili biste se koliko ljudi ne ulaže aktivan napor da sluša sa radoznalošću, empatijom i odgovarajućim fokusom. Evo nekoliko saveta kako da slušate sa istinskom pažnjom:

  • Ostanite u sadašnjem trenutku (ne dozvolite da vam misli odlutaju dok druga osoba govori)
  • Pokušajte da promenite temu ako razgovor postane previše dosadan
  • Umesto da tražite potvrdu, koncentrišite se na izgradnju povezanosti

2) Manje pričajte

Reči imaju težinu, a veoma često umemo da ih potcenimo i ne pridamo preveliki značaj. Ako se razgovor pretvori u brbljanje o besmislenim temama, to odaje utisak niske inteligencije. Nekada je najbolja stvar koju možete uraditi da ćutite i upijate znanje od osobe pored vas, piše Hack Spirit.

3) Vežbajte strpljenje i fokus

Umetnost da budete pribrani pod pritiskom i da ostanete strpljivi u stresnim okolnostima govori više o vašoj inteligenciji nego što mislite.

Nivo inteligencije se ne meri po tome koliki je nivo vašeg obrazovanja već po tome koliko ste u stanju da iskontrolišete svoje emocije. Smirenost i samokontrola najviše privlače ljude jer se ostavlja utisak pouzdanosti.

Kako kaže Džudit Orlof: „Možete da izludite sebe, da se ponašate razdražljivo, da se prezentujete kao žrtvaa, što su sve samoporažavajuće reakcije koje otuđuju druge i izvlače ono najgore u njima. Ili, možete naučiti da transformišete frustraciju u strpljenje." Vežbajte strpljenje i fokus i radite na svojim emocijama. 

Saznajte kako da ostavite dobar utisak na razgovoru za posao.

BONUS VIDEO:

Najvažnije pitanje kod psotavljanja ciljeva TikTok/kraljicasadržaja

Sensa/A.S.