Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gde je mesto moći u ljubavnoj vezi: kako sačuvati i slobodu i partnera

Ako part­neri pokušavaju da ostvare svoju potrebu za ljubavlju i tako što nastoje da uspostave kontrolu nad partnerom, potreba za moći postaje destruktivna za vezu i tako ugrožava kako osećanje slobode tako i ljubavi.

  Izvor: Foto: Profimedia

Jedan od glavnih razloga nesreće u vezama je taj što partneri pokušavaju da ispune svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem tako što nastoje da uspostave kontrolu nad partnerom. Umesto toga, trebalo bi usmeriti svoju pažnju na razvijanje svoje lične moći, odnosno sopstvenih kvaliteta.

Na početku ljubavne veze najlepše se osećaju oni koji u vezu ulaze s punim poverenjem u partnera i s verom da će veza dugo trajati. Međutim, to se vremenom menja, što je sasvim logično budući da odnos počinje sve više da se temelji na realnim kvalitetima, a sve manje na veri i poverenju. Vrlo je teško predvideti hoće li neka veza opstati, a još je teže predvideti koliko će se partneri u vezi osećati zadovoljno, voljeno i slobodno.

Osećaj slobode je jedna od bitnih stavki u svakom intimnom odnosu. Američki psihijatar i začetnik realitetne terapije Vilijam Gleser smatra potrebu za slobodom jednom od četiri osnovne psihološke potrebe. Osim potrebe za slobodom navodi i:

  • potrebu za ljubavlju
  • potrebu za zabavom
  • potrebu za moći

Mnogi osećaju odbojnost prema reči "moć" jer ih asocira na potrebu za dominacijom, ali u ovom slučaju to je zdrava potreba za osećajem da smo nekome važni i da možemo ostvariti i neke svoje ciljeve. Gleser smatra da je u vezama glavni izvor nesreće to što part­neri pokušavaju da ostvare svoju potrebu za ljubavlju i pripadanjem tako što nastoje uspostaviti kontrolu nad partnerom. Drugim rečima, potreba za moći postaje destruktivna za vezu i tako ugrožava kako osećanje slobode tako i ljubavi.

Šta nam donosi mlad Mesec u Ribama: moć snova i dolazak željene ljubavi...

Osećaj moći stičemo kontrolom. Moć i kontrola su važni svakom čoveku i ma koliko se neka osoba činila slabašnom ili potčinjenom, neće odustati od osećaja snage i stabilnosti koju dobija time što neke stvari u životu ima pod kontrolom.

Uzmimo kao primer ženu koja nema primanja i oseća se potčinjeno u ulozi domaćice. Koliko god ona možda trpela suprugovu dominaciju, u nekom trenutku će zahtevati da one stvari zbog kojih se oseća važnom budu "po njenom". To može biti raspored stvari u kuhinji, tačno vreme ručka ili nešto treće što se nekome može činiti nevažnim, ali njoj je važno jer joj daje osećaj reda i kontrole.

Čak i potpuno potčinjena osoba koja je u odnosu s vrlo egocentričnim partnerom će podsvesno pronaći način da uspostavi neku vrstu kontrole, pa makar i kroz nemoć - tako što će oboleti od neke psihosomatske bolesti pa će njene potrebe napokon izbiti na videlo i doći u centar pažnje.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj