"Čudno je kako je malo potrebno da budemo srećni, i još čudnije kako nam često baš to malo nedostaje!"

Prema rezultatima jedne nove istraživačke studije poboljšanje materijalne situacije ne pomaže nam da budemo srećni. Istraživači sa britanskog Univerziteta Kolumbija i Univerziteta u Mičigenu su, pak, došli do zanimljivog podatka:" Iako novac ne može da nas učini srećnima, može da smanji tugu." Elizabet Dan, Kostadin Kušlev i Ričard Lukas objašnjavaju da bolja materijalna situacija olakšava izbor stvari koje možemo raditi iz ličnog zadovoljstva. Upravo zato se bogatiji ljudi osećaju moćnije.

Ima li svrhe da u potrazi za srećom pratimo novac kao putokaz?

Životna energija Ming men: kako sreća i telesna toplota utiču na naše zdravlje i lepotu

1. Novac utiče na osećanje određenih vrsta sreće.

Sreća koja se rađa kao produkt novca, odnosno materijalnih stvari moće se opisati kao kratkotrajna. Pomenuto istraživanje je ovakvo osećanje sreće opisalo kao "manjak tuge. Generalno, zahvlajujući novcu bićete zadovoljni svojim životom u globalu. Takođe, novac ublažava bol i neuspehe.

Priča za 20 sekundi: u čemu je veza između zavisti i sreće

2. Ako se novcem ne može kupiti sreća, onda se srećom možda može privući novac.

Iako smo svesni činjenice da su novac i sreća u nekakvom odnosu, ne možemo da tvrdimo da su uzročno-posledično povezani. Ipak, iako manjak novca ne utiče da se osećamo tužno, tuga utiče da se manje trudimo da poboljšamo svoje materijalno stanje.

3. Možemo da kontrolišemo koliko novac utiče na našu sreću.

Bićete srećniji kada novac trošite na druge osobe. Ipak, bićete još srećniji ako umesto novca uložite svoje vreme u odnose bilo kakve emotivne prirode.

Izvor: Lovesensa