Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 najčešćih grešaka modernih roditelja: dete NE MORA da bude neprekidno srećno

Koliko god da roditelji imaju dobre namere, trud koji ulažu u vaspitanje deteta može da donese sasvim suprotne rezultate!

  Izvor: Foto: Profimedia

Porodični psiholozi kažu da roditelji veoma često ne shvataju koliko mogu da naude detetu baš onim postupcima koji za njih predstavljaju odraz brige i staranja za dete, piše Lepa & Srećna.

Dobre namere, velika briga, a ishod bude toliko strašan da dovede - u ekstremnim situacijama - čak i do samopovređivanja, samoubistva, pa čak i ubistva u porodičnom okruženju.

1. DAVANJE PRAVA NA IZBOR U BROJNIM SITUACIJAMA.

Roditelji često veruju da će donošenjem odluka od malih nogu deca brže steći samostalnost i zrelost. Zato im daju bezbrojne mogućnosti izbora u najrazličitijim situacijama. Ishod često bude to da se deca osećaju zbunjeno i povlače nasumične poteze a ne shvataju posledice.

4 saveta za roditelje: kako vaspitati kristalno dete...

2. DAVANJE BEZBROJNIH POHVALA.

Danas se sve češće sreću deca koja su skoro zavisna od pohvale. Tako se desi da čak i u porodici oni neće koje baš nikad ništa neće da urade ukoliko nešto ne dobijaju za uzvrat. Rezultat je sebično stvorenje bez empatije.

3. UPINJANJE DA DECA BUDU NEPREKIDNO SREĆNA.

Zadatak roditelja je da nauči dete da samo sebe usreći, a ne da mu drugi udovoljavaju i tako čine srećnim. U suprotnom, dete odrasta u osobu koja stalno juri neke "šargarepe" a ishod je zavisna ličnost, sklona prisilnim radnjama.

4. IZMIŠLJANJE STALNIH OBAVEZA ZA DETE.

Roditelji vole da veruju da će stalne sekcije i bavljenje sportom sačuvati dete "od ulice". Međutim, rezultat često bude da je dete neprekidno umorno ili zavisno od spoljnih nadražaja. Dete treba da nauči i da samo bude kreativno i zabavi se.

5. ZAŠTITA DETETA OD POSLEDICA NJEGOVOG PONAŠANJA.

Roditelj je spreman da učini sve za dete - od obične kupovine igračke pa do izvlačenja pred policijom!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj