Ako ste umorni od sopstvenih misli, hitno menjajte 7 navika: Poslednja je ključna da biste našli mir i sreću

Preterano razmišljanje počinje eliminacijom ponašanja koja drže vaš um zarobljenim. Hitno menjate ovih 7 navika i otvorićete mogućnost da smirite um.

Shutterstock

Da li vam misli neprestano jure i ostavljaju vas zaglavljenima u beskrajnoj petlji preteranog razmišljanja? Ako se nađete uhvaćeni u vrtlogu briga i sumnji, niste sami. Preterano razmišljanje može biti iscrpljujuće i paralizirajuće, ali dobra vest je da je oslobađanje moguće. Ključ leži u prepoznavanju i promeni određenih ponašanja koja podstiču vaš mentalni haos.

Ako ste spremni da prekinete stalno mentalno brbljanje i povratite kontrolu nad svojim umom, vreme je da se oprostite od ovih 7 ometajućih navika.

1. Pokušavate da kontrolišete sve

Znaš taj osećaj, zar ne? Kada verujete da morate imati sve pod kontrolom. Svaka situacija, svaki ishod, ponašanje svake osobe. To je kao da ste gospodar lutaka svog života. Ali istina je da je život nepredvidiv. I to je njegova lepota.

Pokušaj da se sve kontroliše je kao pokušaj da se ukroti vetar. To samo dovodi do stresa i preteranog razmišljanja. Moramo naučiti da prihvatimo da je nemoguće kontrolisati sve oko sebe. Prihvatimo neizvesnost. Dozvolimo životu da se odvija prirodno. Oslobađanje kontrole ne znači da prestajete da brinete ili prestajete da preduzimate mere. To samo znači da ste otvoreni da prihvatite sve što vam se nađe na putu.

2. Preterano analizirate prošle događaje

Svako je u prošlosti uradio nešto na šta nije ponosan. Pogrešili ste ili ste povredili nekoga do koga vam je stalo. Ljude obično to ume dugo da proganja - u mislima ponavljaju scenario iznova i iznova – razmišljajući o tome šta je trebalo da kažu i šta su mogli da urade drugačije. A to je iscrpljujuće.

Ovaj savet može da vam promeni perspektivu: „Ne možete promeniti prošlost, ali možete naučiti iz nje."
Preteranom analizom prošlih događaja sebe kažnjavate, a to vas sprečava da idete napred i da se pomite sa samim sobom. Pustite stvari. Izvucite pouku i iskoristite grešku da se poboljšate. I težina na vašim plećima biće manja.

Shutterstock 

3. Imate strah da ne donesete pogrešnu odluku

Strah od donošenja pogrešne odluke može da parališe. Može da vas zaglavi u petlji preteranog razmišljanja, vaganja za i protiv, zamišljanja najgorih scenarija. Savko želi da donese 'savršenu' odluku, ali savršenstvo je neuhvatljivo i duboko u sebi znamo da ne postoji. Svaka odluka, ispravna ili pogrešna, vodi ka rastu. Čak i kada skrenete pogrešno, to nije ćorsokak. To je prilika da naučite, prilagodite se i postanete jači. Ne postoji savršena odluka. Ali postoje odluke o rastu. Birajte hrabro i učite kontinuirano.

4. Tražite odobrenje od drugih

Mnogi od nas imaju tendenciju da traže odobrenje od drugih. Često žudimo za tom validacijom, bilo da se radi o izborima, o tome kako izgledamo, o našim životnim putevima. To je prirodna ljudska želja, ali može da podstakne naše preterano razmišljanje. Kada smo previše zabrinuti šta drugi misle, počinjemo da se preispitujemo. Preterano analiziramo svaku odluku i svaku akciju, brinući se kako će to biti shvaćeno.

Onog trenutka kada odlučite da prestanete da tražite odobrenje i počnete da prihvatate svoje autentično ja, stvari će se promeniti. Vi ste jedinstveni, a vaš put je vaš. Ne dozvolite da vam strah od presude pomuti um.

5. Zanemarivanje brige o sebi

Naše fizičko blagostanje u velikoj meri utiče na naše mentalno stanje. To nisu odvojeni entiteti, već dve strane istog novčića. Kada zanemarimo svoje fizičko zdravlje - preskakanje obroka, nedovoljno spavanje ili izbegavanje vežbanja - to može dovesti do porasta stresa i anksioznosti. A sa tim dolazi preterano razmišljanje i kovitlac misli. Ne dozvolite da vam kolaps bude poziv za buđenje.

6. Previše ste strogi prema sebi

Samokritika može biti vaš veliki neprijatelj. Taj glas u vašoj glavi uvek ukazuje na vaše man i govori da niste dovoljno dobri. Može biti nemilosrdan, i jedan je od glavnih doprinosa crnim mislima i preteranim razmišljanjima. A vreme je da pokažemo malo saosećanja prema sebi. Da ne kinjite sebe zbog najmanjih grešaka. Umesto da budem sami sebi najgori kritičar, izabrite da sami sebi budete navijač. Vreme je da pokažete sebi malo ljubaznosti, bar onoliko koliko je imate za druge.

Shutterstock 

7. Živite u budućnosti

To je ključno. Koliko često živite u budućnosti? Brinete se šta će se dogoditi sutra, sledećeg meseca ili čak sledeće godine? Kao da ste stalno na traci za trčanje, jureći ka budućnosti koja je uvek van domašaja. A to može da izazove vrtlog preteranog razmišljanja i anksioznosti. Uvek planirate, uvek brinete "šta ako".

A istina je sledeća:

Život se dešava upravo sada, u ovom trenutku. Stalnim fokusiranjem na budućnost propuštate sadašnjost. Budite svesn – živite ovde i sada.

Prihvatanje sadašnjeg trenutka je ključno, jer je on jedini koji zaista imate. Budućnost je oblikovana sadašnjošću. Usredsredite se na to da vaše sada bude najbolje što može biti.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vladeta Jerotić u uspehu braka  TikTok/ srbijuupoznaj