Svaki put kada se pomerne manipulacija, malo se zabrinemo. Manipulacija uključuje ljudske emocije i osobu koja ih koristi da bi ostvarila sopstvene ciljeve. Postoji razlika između "šarmantne" i "diskretne" manipulacije. Kada je osoba šarmantna u javnosti, a manipulativna privatno, ona pravi performans kako bi prikrila svoje prave motive. Takva manipulacija je često suptilan, prikiven obrazac ponašanja koji se pojavljuje iza zatvorenih vrata. To je složeno pitanje koje vredi razumeti jer vam može pomoći u odnosima i društvenim situacijama. Izdvojeno je 10 ponašanja koje obično pokazuju muškarci koji su šarmantni u javnosti, ali majstori manipulacije čim publika nestane. Hajde da demaskiramo sve njihove tajne taktike.

1. Ličnost dr Džekila i gospodina Hajda

Ključno ponašanje muškaraca koji su šarmantni u javnosti, ali manipulativni privatno slično je klasičnoj priči o dr Džekilu i gospodinu Hajdu. U javnosti, ovi pojedinci su harizmatični, druželjubivi i dragi – oni su centar zabave i bez napora privlače ljude svojim šarmom. Znaju da kažu prave stvari u pravo vreme, stvarajući sliku kojoj je teško odoleti. Ali kada se gomila raziđe i budu iza zatvorenih vrata, pojavljuje se druga strana. Postaju potpuno druga ličnost – ona koja koristi emocionalnu manipulaciju kao sredstvo da potvrdi svoju dominaciju.

2. Teraju vas da sumnjate u svoj razum

Oni su centar zabave, harizmatični, zabavni, svi vole da budu oko njih, svako okupljanje učine nezaboravnim. Ali privatno, stvari su drugačije. Ako izneste stav suprotan njegovom, umesto zdrave debate, počeće da preispituje vaše pamćenje, izvrće činjenice i krivi vas što se pogrešno sećate vaših prethodnih razgovora na istu temu, dovode vas do tačke u kojoj počinjete da dovodite u pitanje sopstveni razum. Da li se zaista pogrešno sećate stvari i da li ste sve izmislili u svojoj glavi? To ponašanje poznato je kao gaslighting, uobičajena taktika koju koriste manipulativni pojedinci da nateraju druge da dovode u pitanje njihovu stvarnost. Suptilno i neverovatno štetno, može dovesti do gubitka samopouzdanja i poverenja u sopstvenu procenu.

3. Oni su majstori emocionalne ucene

Manipulativni pojedinci često koriste emocionalnu ucenu kao sredstvo za kontrolu drugih. Metoda je jednostavna, ali veoma efikasna: oni iskorišćavaju vaša osećanja krivice, straha ili obaveze da bi vas naterali da delujete u njihovu korist. Suzan Forvard, renomirani terapeut i pisac, skovala je termin „emocionalna ucena“ i u svojoj istoimenoj knjizi iz 1997. kategorizuje emocionalne ucenjivače u četiri tipa: kažnjavače, samokažnjavače, patnike i dražitelje. Svaki tip koristi različite taktike da izazove željeni odgovor. Npr., manipulator igra na kartu žrtve ili preti da će sebi nauditi ako se njihovi zahtevi ne ispune.

4. Oni su vešti u igranju žrtve

Ovo ponašanje je klasično. Manipulativni pojedinci imaju sposobnost da preokrenu situaciju i izigraju žrtvu, čak i kada su očigledno u krivu. Evo kako to obično ide: oni zabrljaju, suočite se sa njima, i odjednom izokrenu narativ. Oni će odbaciti krivicu, naći izgovore ili čak optužiti vas da ste previše oštri ili neoprostivi. Na kraju, nađete se da ih utešite, iako su oni bili ti koji su prvobitno izazvali problem. To je zbunjujući i emocionalno iscrpljujući ciklus koji vas drži na nogama i uvek dovodi u pitanje svoje postupke.

5. Koriste vaše slabosti protiv vas

Jedna od najlukavijih taktika koje manipulativni pojedinci koriste jeste iskorišćavanje vaših slabosti. Oni imaju sposobnost da otkriju vaše nesigurnosti, strahove ili bilo koju traumu iz prošlosti i da ih iskoriste u svoju korist. To može biti bilo šta, od straha od napuštanja do duboko ukorijenjene nesigurnosti u pogledu vašeg izgleda. Kada identifikuju ove ranjivosti, koriste ih kao polugu za kontrolu i manipulisanje vašim radnjama. Na primer, ako znaju da se plašite da ostanete sami, mogli bi da zaprete da će vas ostaviti ako se ne povinujete njihovim zahtevima. Ovaj oblik manipulacije može biti neverovatno štetan jer direktno napada vaše samopoštovanje i osećaj sopstvene vrednosti.

shutterstock_2079468175.jpg
Shutterstock 

6. Izoluju vas od vaše mreže podrške

Postoji nešto duboko uznemirujuće u shvatanju da vas neko do koga vam je stalo polako udaljava od ljudi koji vas vole i podržavajuu. Manipulativni pojedinci će često pokušati da vas izoluju od vaših prijatelja i porodice. Oni mogu suptilno sugerisati da vas vaši voljeni ne razumeju kao oni, ili da ne vode računa o vašim najboljim interesima. Cilj je stvoriti svet u kome su oni vaš jedini sistem podrške, što vam otežava da napustite ili se oduprete njihovoj manipulaciji.

7. Nikada ne preuzimaju odgovornost

Sećam se veze sa nekim ko nikada nije mogao da prizna kada je pogrešio. Bez obzira na situaciju, uvek je nalazio način da prebaci krivicu na nekog drugog, često je prebacujući na mene. Njegovo odbijanje da preuzme odgovornost za svoje postupke stvorilo je okruženje u kojem sam uvek bio na ivici, neprestano preispitivajući svoje postupke i odluke. Ovo je uobičajena osobina manipulativnih pojedinaca - oni odbijaju krivicu i izbegavaju da preuzmu odgovornost za svoje postupke. Umesto toga, oni manipulišu situacijom da bi se pojavili kao žrtva ili jednostavno prebacuju krivicu na nekog drugog.

8. Preterano su velikodušni sa komplimentima

Verovali ili ne, preterana pohvala može biti znak manipulacije. Može izgledati čudno, jer obično komplimente povezujemo sa pozitivnošću. Ali kada se koriste preterano i van konteksta, to može biti trik da vas osvoji. Manipulativni pojedinci često koriste laskanje i komplimente kako bi se osećali posebno i cenjeno. Cilj je da izgradite poverenje i stvorite emocionalnu zavisnost, što im olakšava da kasnije manipulišu vama. Kao što stara izreka kaže: „Čuvajte se da Grci nose darove“. Ako vas neko uvek obasipa preteranom pohvalom, posebno ako se oseća neiskreno ili neprikladno, možda je vreme da preispitate njihove motive.

9. Uvek testiraju vaše granice

Manipulativni pojedinci često imaju sposobnost da pomeraju vaše granice, polako ali sigurno. Oni postepeno testiraju i protežu vaše granice, da vide koliko mogu da se izvuku pre nego što se povučete. Na primer, mogu početi sa malim zahtevima koji izgledaju bezopasno. Ali vremenom, ovi zahtevi postaju sve veći i nerazumniji. Oni vas u suštini uslovljavaju da prihvatite njihovo ponašanje bez pitanja. Ovaj metod se zove „sindrom ključale žabe“. Zasniva se na ideji da će žaba iskočiti ako se stavi u kipuću vodu. Ali ako se stavi u hladnu vodu koja se polako zagreva, neće primetiti opasnost i biće kuvana do smrti.

10. Nabijaju vam krivicu zato što ste se zauzeli za sebe

Najvažnija stvar koju treba zapamtiti o manipulativnim pojedincima je ovo: oni će pokušati da vas nateraju da se osećate krivim što ste se zauzeli za sebe. Optužiće vas da ste sebični, nezahvalni ili nerazumni. Oni će izokrenuti vaše reči, glumiti žrtvu i učiniti sve što je potrebno da dovedete u pitanje svoju odluku. Ali zalaganje za sebe nije zločin. To je osnovno pravo. Ne dozvolite nikome da vas ubedi u suprotno. Ako vas neko tera da se osećate krivim jer tvrdite svoje potrebe i granice, to je jasan znak da pokušava da manipuliše vama. Radi se o prepoznavanju i reagovanju.

Na kraju, manipulacija je kontrola. Ona uspeva u okruženjima u kojima manipulator oseća da može da izvrši moć nad drugom osobom. Vaša svest i asertivnost su vaša najmoćnija odbrana od takvih taktika. Dok se krećete u svojim odnosima, imajte na umu ova ponašanja. I zapamtite, imate pravo da svako prema vama u svakom trenutku postupa s poštovanjem i ljubaznošću – bilo da ste u javnom okruženju ili iza zatvorenih vrata. Niko ne zaslužuje da se njime manipuliše ili kontroliše. Svest je prvi korak ka tome da nikada ne postanete žrtva takvog ponašanja. Razmislite o ovim znakovima, podelite ih sa drugima i zajedno možemo da negujemo zdravije odnose sa više poštovanja.

BONUS VIDEO:

Zaljubljenosti ili ljubav, sve više singl ljudi MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.