Da li ste vi našli srodnu dušu? Jeste li se nekome zakleli na večnu ljubav? O ljubavi svi pričaju, za nju svi žive, a utisak je da za njom svi čeznu jer je nemaju. O braku svi prčaju, njemu svi streme, a nikada nije bilo manje brakova i više razvoda. Zašto je tako, pitali smo Dušana Blagojevića, psihoterapeuta na geštalt edukaciji, čoveka koji o ljubavi često o njoj govori na društvenim mrežama, pokušava da pronikne u emotivnu suštnu ljudske duše. Nedavno je za Sensu pričao o ljubavi u 21. veku, otkrio nam je da li je moguće zaljubiti se pod stare dane, o tome zašto žene padaju na loše momke... Tako smo stigli do braka, prevare i razvoda, o tome nam je Dušan pričao.

Brak je radionica karaktera, podvig

Budući da svako od nas poznaje ljude koji su dugo bili sami i onda brzo ušli u brak sa prvom osobom koja se pojavila – iz straha da ne ostanu sami. Koliko nas može koštati kompromis pri izboru partnera, pitali smo Dušana.

"Nije dobra ideja ići u prodavnicu gladan. Ako idem u kupovinu gladan, šanse su da ću kupiti neke stvari koje nisu zdrave i kupiću ih previše. Nije dobro ni kuvati kad si mnogo gladan. Slična stvar važi i za biranje partnera. Ne smem misliti da će me partner osloboditi egzistencijalnog straha od smrti ili od usamljenosti ili samoće. Postoje dva glavna izvora iz kojih dolaze svi naši izbori. Ta dva izvora su ljubav i strah. Ne želim da donosim važne životne odluke iz straha. Nisu dobre. Obiće mi se o glavu", objašnjava nam Dušan. "Problem je što kada smo dugo emocionalno gladni, kad nemamo na prvom mestu razvijenu vezu s Gospodom, onda ću pokušati da tražim boga u partneru, boga u ljubavi i na kraju shvatiti da sam pogrešio, da sam opet ostao sam i da mi je još gore nego pre jer sada sam sa još nekim vezan. To je brak. Zbog toga je brak podvig. Brak je radionica karaktera, tesanje karaktera", iznosi Dušan suštinu braka.

Kada smo mlađi, pa nas iznervira prijateljica, prestanete da se družite s njom, kad vas iznervira brat, sestra, roditelji, sklonite se.... Ali u baku... "U braku kad te neko iznervira, tu si, neko ti je stalno pred nosom i govori ti grešiš, grešiš, grešiš, ukazuje ti na tvoje karakterne osobine, za koje si znao, al nisi preuzimao odgovornost, govorio si nisam ja kriv. U braku dođe neko kod koga to ne prolazi. E tad si pozvan da radiš. I nikad ti i nigde neće biti teže nego u braku, ali je zapravo zbog toga brak i podvig, reč 'dvig znači penjati se uzbrdo. U braku je spasenje i pozvani smo da budemo sveti a ne srećni. Mi se u braku popravljamo. Ako voliš, ti se popravljaš, i dok voliš ti se popravljaš. Da bi brak živeo ego mora da umre", kaže i nastavlja: "I nema kad uđeš u brak da kažeš 'ti si kriv' – ne, zajedno smo krivi. E tako može brak da opstane, kad shvatimo da ja i ti nismo neprijatelji."

Pogledajte šta nam je Dušan sve ispričao o braku i zašto ga smatra podvigom:

Zašto je brak podvig MONDO/Uroš Arsić

Kada zatvorimo srce, a otvorimo usta, tu je kraj

dušan ističe da ljudi treba da shvate da je neprijatelj problem, a ne artner, da se uhvate za ruku i reše problem, a ne da se okreću jedan protiv drugog. "Mnogi brakovi propadaju zbog toga što zatvorimo srce, otvorimo usta, i počnemo da se vređamo. A kada zatvorimo srce, nema ljubavi, i onda shvatimo da smo u istoj kući, ona na jednom kraju sofe, ja na drugom kraju sofe, sa svojim mobilnim telefonima. Okrećemo se lajkovima i komentarima, uđemo u DM... Dovoljno je da postavim jednu provokativnu sličicu na stori i odmah počnu vatrice, ulazite sa nekim u komunikaciju. E zato nam pucaju veze, zato nam pucaju brakovi. Mnogo je teže truditi se kada nema onih osećanja sa početka veze. Pa zasučeš rukave i kažeš ja volim ovu ženu sa njom sam do kraja života. A mi danas tražimo izlaz u razlazu. Lakše je, ali to ne rešava problem. Zašto? Nosim sebe u sledeći brak."

Kako da održite bračnu vatricu

Veoma često u barkovia koji dugo traju muškarac i žena postanu cimeri. Sve je super, ali strasti nema. Zato smo zamolili našeg sagovornika da nam obasni zašto do toga dlazi i kako da održimo bračnu vatricu.

"Pada mi na pamet jedan stih Milana Rakića: 'I sad gledam dok teče ovo vreme, postadosmo tako strani jedno drugom, i gledasmo se u ćutanju dugom, kao sito dete šećerleme ' Jako lepa pesma, jako lep stih kada ti gledaš kao sito dete šećerleme svog bračnog partnera. Ispričali ste sve priče, prošlo je sve, deca su otišla, i vi ste shvatili da je otišla jedina vezivna tačka – deca. To znači da smo promašili smisao i cilj braka. Smisao i cilj braka nisu deca. Jer da jesu, da li bi postojali tako divni bezdetni brakovi", kaže Dušan, pa se opet vraća na brak kao podvig. Ističe da smo pozvani da konstantno radimo na sebi i svom partneru, na našim potencijalima, da se konstantno upoznajemo.

"Ako se ja menjam na dnevnom nivou i upoznajem sebe stalno, zašto ne bih morao da upoznajem svoju suprugu. Ako budem negovao svoj odnos, ne dozvolio da svakodnevni poslovi, briga o deci pojedu nas dvoje, onda se neće desiti da se gledamo kao sito dete šećerleme." Dušan zato kaže da smo pozvani da radimo na odnosu s partnerom, da zadržimo i ta viđanja, sastanke, kao kada smo se zabavljali. 

Dušan Blagojević 1.jpg
Uroš Arsić 

Da li su bračne svađe dobre

A koliko su svađe važne i lekovite? Kako iz svađe s partnerom izaći čitav, a ostai u braku ili vezi? Kako naći meru, iz svađe s partnerom izaći čitav, a ostai u braku ili vezi? Sve to smo ga pitali.

"Treba da pravimo razliku između rasprave i svađe. Rasprava je uvek potrebna, nužna da bismo rasli. Svađa je nešto drugo, uključuje ružne reči, pretnje, vika. Kako da postignemo balans? Moramo da imamo pravila i u braku koja nećemo prekršiti ma koliko da nas preuzmu emocije. Koja su to pravila?Nikada ne napadati ličnost nego ponašanje – napadati problem. Voditi računa ko priča – ne prekidati ovog drugog. Ne uskakati drugom u reč i možda na prvom mestu, pravilo iznad svih – nikada ne spominjati reč 'razvod', osim ako to stvarno ne misliš. Toliko parova znam kod koji se ta reč izlizala, da su oni koristili tu reč kao sredstvo manipulacije i moći. Aha, ja pomenem razvod, ona se smiri, super, pobedio sam. Pobedio si možda u toj bici ali si izgubio rat, veruj mi. Jer ako se ta reč unese u brak, tada brak počinje da puca. Ako sam ja jednom nogom u razvodu i s pola mozga u razvodu, manje ću se truditi. Dakle, to mora da se zabrani. To ja pričam i mlađima - ne spominjite 'raskid' ako stvarno ne mislite da raskinete."

Da li je prevara – misao ili čin?

Jedna od veoma čestih nedoumica kod bračnih partnra jeste i šta je to prevara. Misao ili ipak tek kada ta misao bude realizovana. Evo šta o tome misli Dušan:

"Ako se pozovemo na teologiju i reči Isusa Hrista, on je rekao da onaj ko pogleda na ženu sa tom mišlju već je učinio prevaru u srcu svom. Zato moramo jako da vodimo računa o mislima. Ako se pozovemo na psihologiju i na reči Ester Parel, koja je dan od vodećih svetskih stručnjaka na polju partnerskih i bračnih odnosa, ona razlikuje tri stvari koje treba da se dese da bi se nešto smatralo prevarom. Prva stvar je da postoji emocionalno ulaganje, tajnovitost i seksualna alhemija. Šta to znači? Ne mora da se ništa fizički desi, to dvoje ne moraju fizički da se sretnu, pogotovu danas kad je sve na klik, ali potrebno je da ja imam neku emocionalnu upletenost u to, da postoji seksualna alhemija, neki flert, nešto na granici, zamišljanje nečega i tajnovitost",

Pogledajte šta kaže Dušan o prevari - da li je ona misao ili čin:

Da li je prevara misao ili čin MONDO/Uroš Arsić

Da li je moguće voleti dve osobe istovremeno

"I ako je moguće, nije preporučljivo. Ne bih rekao da je moguće na pravi način, opet se pozivam na duhovnost, gde kaže Hristos dfa ne može čovek dava gospodara služiti, niti na dve stolice sedeti, tako ne možeš ni voleti dve osobe. Ako to poželiš da radiš, rascepkaćeš srce na dva dela, proći ćeš kroz tpakao."

Najbolji savet za ostavljene i razvedene

Koji je najbolji savet za ostavljene? Najgora stvar posle raskida/ razvoda? Najbolja stvar posle raskida?

"Pročitao sam neko istarživanje da su bizoni jako inteligentne životinje i drugačije od ostalih u jednome. Kada osete da dolazi oluja, bizoni su jedine životinje koje kreću u susret oluji. Zašto, zato što znaju da će tada oluja kraće trajati. Mi, ljudi, poašamo se potpuno suprotno. Kada dođu životne oluje, poput razvoda i raskida, hoćemo da bežimo. Bežimo od neprijatnih emocija, bežimo u ometanje u distrakciju, i što duže bežimo, to nas ta oluja prati duže i duže će kod nas trajati", kaže Dušan.

A šta nam je onda činiti?

"Jedan od najboljih saveta bi bio suočavanje sa tim što nas boli, zavirivanje u sopstveno srce i pokret ka tome da se izlečimo i iscelimo ako je moguće. Da shvatimo kroz šta smo prošli, zašto smo prošli, zašto se završilo i koja je naša uloga u tome bila. Samo tako možemo da se iscelimo, da shvatimo i prihvatimo, da to integrišemo, i obogaćeni jednim novim iskustvom nastavimo dalje, isceljeni, a ne da izranjavani, još uvek krvareći, ulazimo u okean zabavljanja, ne shvatajući da je tu puno ajkula. A one namirišu krv, i onda smo gotovi. Dakle, ne srljati u novu vezu pre nego što zaustaviš krvarenje, jer ako ne uradiš to, krvarićeš po onima koji te nsiu povredili, a privući ćeš i mnogo ajkula", zaključio je Dušan za Sensu.

BONUS VIDEO:

Zaljubljenosti ili ljubav, sve više singl ljudi MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.