Dušan Blagojević je doktor prava i psihoterapeut na geštalt edukaciji, trenutno jedan od najpopularnijih savetnika za dušu na Instagramu i internetu. Prošao je kroz razna životna iskušenja, a njegovi video-saveti privlače pažnju svih generacija, mladih i zrelih.

Dušan na jedan miran i pitak epski način govori o najvažnijim životnim temama, kaže da mu je novo zanimanje poziv i da do ljudskih srca stiže govoreći iz duše. Smiren i otvoren, nedavno je za portal Sensa iskreno govorio o ljubavi. Objasnio nam je ljubav iz raznih uglova - da li ljubav uopšte postoji u 21. veku, dao nam smernice kako da prepoznamo razliku između zaljubljenosti i ljubavi, savete kako da ne upadnemo u zamku i odgovor da li je ljubav moguća pod stare dane. Pričali smo tada i o zavođenju, zapravo o igri zavođenja: zašto muškarci padaju na naglašene ženske atribute, zašto žene biraju "loše momke" i koju grešku mladi ili partneri prave na početku veze. 

Pogledajte šta nam je Dušan ispričao o tome na šta padaju muškarci a na šta žene:

Na šta padaju muškarci, a na šta žene MONDO

Ako se zaljubim u nečiji cvet a ne u koren, šta ću kad dođe zima

Svaku ženu i svakog muškarca oduvek kopka šta je to što privlači osobu suprotnog pola. Da li su to oči, glas, stas, duša, boja kose, oblik nosa... Uvreženo je mišljenje da uvek pobeđuju naglašeni ženski atributi. Dušan o tome ima zanimljivo mišljenje:   

"Muškarci su vizuelna bića, Dučić kaže da se muškarac zaljubljuje gledajući, a žena slušajući, ima istine u tome", kaže Dušan, a onda nastavlja poetski:

"Mi jesmo vizuelna bića, naglašeni atributi kod devojke privuku našu pažnju, ali ako ja dozvolim da se zaljubim u nečiji cvet a ne u koren, neću znati šta me je snašlo kad dođe zima. A doći će zima života i posle određenog vremena u vezi vi shvatite da jeste lepo to što je moj dečko ili moja devojka lepa i privlačna, ali karakter je to što me zadržava. Ako mene pitate, dobrota me zadržava, dobrota me kupuje."

Dakle, kada devojka bira momka, on na prvom mestu treba da bude dobar čovek, kaže.

"To je ta jedinica koja ide na početku, onda možemo da gledamo da li je lep, to je nula posle te jedinice, ako je sposoban, to je još jedna nula, njegova vrednost je 100, ako je na sve to i bogat, još jedna nula, njegova vrednost je 1.000, i možemo mi onda da ređamo te nule, ali šta se desi ako oduzmemo jedinicu? Ostaju nule. Isto je tako sa izgledom atraktivne devojke. Ako je to samo izgled, to je nulica – koja može imati vrednost ako nešto pre toga postoji. I u biranju partnera pobrkali smo lončiće, prvo idemo na fizički kontakt."

Dušan naglašava da danas mladi prvo legnu zajedno, pa se onda upoznaju, a da ne bi trebalo da bude tako.

"Prvo treba da se povežemo na duhovnom nivou, da vidimo da li mi verujemo u isto. Čovek se fizički razvija do 18. godine, mentalno do 50-55. godine, a duhovno celoga života. Ako se ja ne povežem sa svojom suprugom na duhovnom nivou, šta nas čeka kasnije, kada krenu nedaće životne. A temelj braka ne sme da bude materijalno interesni nego duhovno moralni."

Dušan Blagojević 2.jpg
Uroš Arsić Dušan Blagojević nam je otkrio zašto devojke padaju na loše momke i u čemu svi greše na početku veze

Neke zveri ostaju zveri, ma koliko ih puta lepotica poljubila

A zašto devojke padaju na “loše momke”, pitamo jedno opšte pitanje, veoma često u raznim vremenima i različitim miljeima. 

"Džulijan Piterson, klinički psiholog, to je lepo opisao – ti 'loši momci' deluju na prvu loptu sigurno, samouvereno, a mlada i naivna devojka u toj aroganciji prepoznaje samouverenost i sigurnost, ali nije dovoljno iskusna da vidi iza te maske – jer zapravo pravoj samouverenosti nije potrebna reklama, ona ne priča o sebi, ne mora da se pokazuje. Zlato ne mora da se reklamira, ali cirkoni šljašte jer su prazni. To kada smo naivni ne prepoznamo na vreme i vidimo u tom lošem momku kompetentnost i sigurnost, mlada devojka se zalepi za njega, a na kraju se ispostavi da je ušla u jazbinu zveri. Jer neke zveri ostaju zveri bez obzira na to koliko ih puta lepotica poljubila."

Dušan Blagojević 3.jpg
Uroš Arsić Dušan Blagojević nam je otkrio zašto devojke padaju na loše momke i u čemu svi greše na početku veze

Ne mogu da osetim masažu preko skafandera

A kada se dvoje ljudi spoji, svedoci smo da se ugase "ljubavi" za koje smo mislii da su najveće, filmske. Zato je naše pitanje za Dušana bilo: šta je najveća greška koju i muškarci i žene prave na početku veze?

"Pre svega to što nisu ono što jesu. Imamo na svakom koraku, gde god da se okrenemo, od časopisa do društvenih mreža tri saveta za ovo, pet tehnika za ono... Ne funkcioniše to. To nas sve udaljuje od nas samih, to ne prolazi, pogotovu ne u vezi, gde mi hoćemo da se zagledamo u oči u dušu osobe prekoputa nas. Tada padaju sve maske, bez toga nema ljubavi. Ja ne mogu da osetim masažu preko skafandera niti mogu da se milujem sa nekim preko pancira. Da bih skinuo taj skafander i pancir, znate šta moram da postanem? Moram da budem ranjiv. Moram da rizikujem. Ulazak u ljubav, u vezu, u brak jeste rizik ogroman, zato je potrebna hrabrost velika. Da zbacim sve to što sam godinama naslagao na sebe, te štitove da zaštite moj krhki ego. I da kažem, okej, pristajem da budem povređen, pristajem zato što ovo vredi. Bolje mi je da budem sto puta povređen i da sam sto puta voleo nego da živim bez ljubavi, život koji je siv", ispričao je Dušan za Sensu.

Pogledajte šta nam je Dušan ispričao o tome koju grešku partneri prave na početku veze:

Najveća greška na početku veze MONDO/Uroš Arsić

BONUS VIDEO:

Ana Rodić - Kako održati ljubav MONDO/Stefan Stojanović

Sensa/Z.A.