Dušan Blagojević je doktor prava i psihoterapeut na geštalt edukaciji, a trenutno je jedan od najpopularnijih svetnika za dušu na Instagramu i internetu. Nekoliko puta prošao je kroz životna iskušenja, iz svih izašao kao pobednik, a njegovi video-saveti privlače pažnju svih generacija.

Dušan na miran i epski način govori o međuljudskim odnosima u instant vremenima. Kaže da mu je novo zanimanje poziv i da do ljudskih srca stiže zato što govori iz srca. Smiren i otvoren, nedavno je bio gost portala Sensa i iskreno govorio šta misli o ljubavi u 21. veku. Između ostalog, dao nam je smernice kako da budemo u stanju da prepoznamo razliku između zaljubljenosti i ljubav, te kako da ne upadnemo u zamku.

"Prvo moramo da razgraničimo ta dva pojma. Zaljubljenost jeste jedno intenzivno osećanje, nauka je proučavala zaljubljenost i to osećanje traje od tri meseca do maksimalno dve godine, ne duže. Ona već na početku ima ograničen rok trajanja. Drugo, kada se neko zaljubi, javljaju se neverovatne emocije, neverovatna osećanja i to je jedan vid idealizacije bića – takozvani ego ideal: ja u drugom ne vidim nužno drugog kakav je on nego projektujem na njega svoje potrebe, svoje želje, svoje iluzije i mislim da je to to, zato što se osećam lepo, mislim da će trajati dugo, možda zauvek i spasiće me od sebe samog", kaže Dušan, a onda dodaje:

"Dobri stari psiholozi kažu da što je čovek zreliji, to su manje šanse da se zaljubi", rekao je i mnogim sredovečnim samcima "srušio Sneška" i zatim poenirao: "A kada smo zreli? Onda kada pre svega poznajemo sebe."

Pogledajte šta nam je Dušan ispričao o zaljubljenosti i ljubavi:

Zaljubljenosti ili ljubav, sve više singl ljudi MONDO/Uroš ArsićDušan ističe da što bolje poznajemo sebe, to ćemo pre upoznati i drugog. Ako znamo sve tamne strane svoje lčnosti, a ima ih svaki čovek, i ako je prekoputa nas čovek, onda verovatno on ili ona imaju mane. Dakle, nisu savršeni.

"Zato možemo da kažemo mladima i ne tako mladima da bi bilo dobro da sačekaju da prođu barem četiri godišnja doba kada su sa nekim u vezi, i da probaju da ga upoznaju, jer zaljubljenost živi u tom prostoru između, u zaljubljenosti mora da postoji neka distanca, u toj distanci stvara se misterija, ta misterija privlači, ja hoću da pronikenem u tajne ovog drugog, da ga upoznam. Što ga ja bolje upoznajem, dolazi do ljubavi. E ljubav je ono vezivno tkivo koje omogućava da veza traje", kazao nam je psihoterapeut na edukaciji.

Dušan je onda parafrazirao Eriha Froma i istakao razliku između zaljubljenosti i ljubavi.

"U zaljubljenosti, kaže, nema truda, sve ide lagano. Ja njega ili nju volim, ne mogu da živim bez njega ili nje. Pa kada pričamo telefonom, ne možemo da završimo razgovor, 'hajde spusti ti', 'ma spusti ti prva'... U ljubavi trud mora da postoji. From nas je učio: čovek voli ono oko čega se trudi i trudi se oko onoga šta voli. Dakle, ljubav i trud su nerazdvojni. Gde prestaje zaljubljenost, tu počinje trud", naglašava Dušan. "Kada počnemo da se trudimo, tada smo blizu ljubavi."

Dušan Blagojević 3.jpg
Uroš Arsić Dušan Blagojević Da li je moguće zaljubiti se posle 50 i kako da nam ljubav ne promakne

I onda smo ga još jednom pitali, da budemo sigurni: da li je moguće zaljubiti se posle 35. ili posle 50?

"Moguće je. Već sam pomenu šta psiholozi kažu – što je čovek zreliji, teže mu je da se zaljubi. Ali čovek je u svim godinama pozvan i trebalo bi da zavoli. Možemo da se zaljubimo, ali pitanje je koiliko je to preporučljivo za nas jer zapravo - nije ljubav slepa, to je greška. Zaljubljenost je slepa. Ljubav ima oči. Ljubav zna šta voli. Nažalost, vrlo često se zaključamo zbog prošlih veza u kojima smo bili povređeni. Zaključamo srce i kažemo - više neću da volim. A to nikako ne valja. Život bez ljubavi je siv. Ali ne treba da zavolimo bilo koga i svakoga, već da se otvorimo da upoznamo nekog drugog uz jedan važan uslov. A to je da smo pre toga upoznali sebe", zaključio je Dušan za Sensu.

Pročitajte i Zašto nas ljubav čini nesigurnim.

BONUS VIDEO:

Ana Rodić - O zaljubljenosti i ljubavi MONDO/Stefan Stojanović

 Sensa/Zorica Antonijević