Naučnici su tokom godina pokušali da objasne složene emocionalne mehanizme ljubavi i doneli su nam neke iznenađujuće teorije o partnerima. Mnogima je poznata teorija je ona prema kojoj preferiramo partnere koji fizički ili temperamentno liče na roditelja suprotnog pola. U studiji koju je citirao "Times of India", sprovedenoj na Univerzitetu Sent Endruz, britanski istraživač Dejvid Peret otkrio je da muškarci preferiraju žene koje liče na njihove majke, dok žene biraju muškarce koji liče na njihove očeve, zaključci studije objavljeni su u časopisu „New Scientist” 2002. godine. Iako su ljudi razvili mehanizme kako da se ne izgube u vezi, ovo su tri najzanimljivija zapžanja naučnika.

Partneri počinju da liče nakon mnogo godina veze

Možda ste primetili da neki partneri koji su dugo zajedno na kraju počinju i fizički da liče. Nauka je pokušala da potvrdi ovu hipotezu. Prema studiji o psihologiji ljubavi, istraživači su primetili da par koji je u braku 25 ili više godina ima slične crte lica. Objašnjenje leži u činjenici da imaju sličnu ishranu i stilove života, okruženje, izazove u životu i još mnogo toga.

Ono što jedete određuje vašu vezu

U studiji iza koje stoji jedna aplikacija za sastanke u SAD, Kanadi i Australiji, korisnici su upitani da li će nečije navike u ishrani uticati na njihovu odluku da se zabavljaju s nekim. Prema studiji, žene su rekle da bi za partnere birale muškarce koji češće jedu meso, dok muškarci preferiraju žene vegetarijanke.

Biti zaljubljen je kao da uzimate opojnu supstancu

Prema istraživanju sa koledža Albert Ajnštajn u Njujorku, kada smo zaljubljeni, hemikalije koje se oslobađaju u mozgu stvaraju stanje nalik onom koje izaziva supstanca koja manje stanje svesti. Nije ni čudo što je raskid s partnerom tako bolan.

BONUS VIDEO:

Dušan Blagojević - Kako da nađete ljubav MONDO/Uroš Arsić

Sensa/Z.A.