Izuzetno je teško prepoznati znake emocionalne manipulacije, naročito kada se radi o osobi koja vam je draga i kojoj verujete. Manipulatori koriste različite taktike, kako bi vas zbunili i kontrolisali. Manipulacija u vezama i ličnim odnosima može se definisati kao pokušaj kontrole druge osobe. Ovakvo ponašanje uzrokuje povredu druge strane i obmanu.

Psihološka manipulacija odnosi se na ponšanje koje uključuje strategije obmane. Emocionalna manipulacija pak najčešće vodi do intenzivnih emocionalnih odgovora u cilju da iscrpi drugu osobu, kojom se manipuliše, da je energetski oslabi i destabilizuje njeno blagostanje.

Ovo je osam najčešćih i sigurnih znakova da neko manipuliše vašim emocijama:

1. Sumnjate u realnost

Najistaknutija i najočiglednija strategija koju koristi manipulator je pokušaj da poremeti vaše logičko razmišljanje i instikte koje imate. Najčešće se vrši kroz taktičke razgovore koj vas distanciraju od stvarnog sveta. Samim time, ovakva taktika olakšava manipulatoru da vas ubedi u njihovu viziju i perspektivu. Stvaranjem sumnji u vašem razmišljanju i percepciji realnosti, manipulator čini da budete zavisni od njega, čime vas lakše kontroliše.

2. Emocionalno intenzivna veza

Romantični odnosi treba da budu oslobođeni bilo koje vrste manipulacije. Inače će rezultirati formiranjem dinamike moći kroz strastvenu i intenzivnu povezanost. Posledice su štetna intenzivnost u odnosima i zbunjenost, što je ujedno i znak uspešne manipulacije.
Ukoliko ste konstantno zbunjeni i osećate se emotivno praznima, drugoj strani će biti lako da vaz izmanipuliše.

3. Strah od napuštanja

Većina žrtava emocionalne manipulacije u ličnim odnosima neretko propušta da uvidi vrlo očigledne znake manipulacije, uglavnom iz razloga što se plaše da će biti napušteni i sami. Rezultat toga je da doživljaju zlostavljanje ćuteći. Sve ovo samo dodatno podiže njihovu toksičnu i nezdravu vezu, što se dalje odražava na mentalno i emocionalno zdravlje žrtve. Ukoliko ste uplašeni od svog partnera na bilo koji način, to je prvi znak da ste žrtvamanipulacije i da treba da izađete iz te toksične veze.

4. Instinkti vam govore da nešto nije u redu

Najčešće i sami osećamo da nešto nije kako treba, iako se čini da je sve savršeno normalno. Naime, vaš instinkt nepogrešivo prepoznaje manipalciju, jer je u stanju da razazana konkretne signale, koje vaš um ne može da pojmi. Instinkt šalje informaciju u vaš mozak, koja vam alarmira da je opasnost vrlo blizu. Slušajte svoje instinkte, jer oni nepogrešivo znaju gde se krije opasnost.

5. Nesigurnost

Najsigurniji način da partner manipuliše vašim emocijama je postizanje kontrole nad vašom ličnošću. Manipulatori često koriste slabosti svojih žrtava, kako bi ih načininili dodatno ranjivim i tako ih kontrolisali. Iz tog razloga žrtva se oseća inferiornom.

6. Zavisnost

Prvi korak koji manipulator preduzima je da žrtvu učini u potpunosti i beznadežno zavisnom od njega. Najčešće se pobrinu za to da njihova žrtva nema mnogo osoba u svojoj blizini, kojoj se može obratiti kada joj je potrebno. Ako se preterano oslanjate na svog partnera, to je siguran znak njegove manipulacije. Žrtve su neretko izolovane od sovjih porodica i prijatelja, kako emotivno, tako i finansijski.

7. Poredi vas sa drugima

Manipulatiru uvek porede svoje žrtve sa drugim osobama, što čini da se žrtva oseća nedovoljno dobrom. Žrtve osećaju kao da se konstantno takmiče sa drugima, što doprinosi njihovoj anksioznosti i emotivnoj nestabilnosti.

8. Pridobio je poverenje porodice i prijatelja

Manipulatori se uvek pobrinu da steknu poverenje i prijateljstvo vaše porodice i prijatelja. Ovo im olakšava da vas dodato izoluju i dobiju punu emocionalnu kotrolu kada je u pitanju žrtva.

Izvor: Sensa