Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da prepoznate pasivno-agresivnog manipulatora: 7 znakova koji ga uvek otkrivaju

7 znakova koje odaju svakog pasivno-agresivnog manipulatora!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Pasivna agresija je oblik manipulacije koji se najčešće ispoljava kao konstantno "ispiranje mozga" osobi koja je žrtva manipulacije, izazivajući u njoj nesigutrnost, sumnju u sebe i gubljenje samopouzdanja i samopoštovanja.

Uzrok ovog oblika manipulacije je najčešće potisnuti bes, a najčešće se ispoljava kroz otvoreno manipulisanje (na primer, stalni i lažni napadi, optužbe, ponižavanje, osuda i oštre kritike). Međutim, postoji i suptilniji oblik, maksirana pasivna agresiaj koja se ispoljava kroz "iskrenu zabrinutost" i nju je vrlo teško prepoznati, naročito u početku. Ipak, ovaj "tihi oblik" manipulativnog zlostavljanja nije ništa manje destruktivan i toksičan od otvorene manipulacije.

Povezane vesti

Cilj pasivno agresivnog manipulatora jeste uspostavljanje potpune kontrole nad žrtvom i njenim životom.

7 znakova po kojima ćete uvek prepoznati pasivno-agresivnog manipulatora:

1. Laži i izvrtanje činjenica

"Ako se laž ponavlja vrlo često, s vremenom se doživljava kao istina" - čuveni citat koji se pripisuje raznim izvorima.

Stalno laganje i izvrtanje činjenica jedan je od najčešćih pasivno-agresivnih trikova. Na taj način manipulator pokušava da kreira i nametne žrtvi svoju stranu priče o onome što se dešava. Štaviše, nedostatak dokaza i činjenica ne smeta manipualtoru - on će sve izmisliti, izvrnuti i nebrojeno puta ponoviti novu verziju.

Njegov posao je da falsifikuje činjenice kako bi dominirao i kontrolisao žrtvu. Često na ovaj način pokušava fokus sa stvarnih problema (na primer, da je i sam bio kriv za nešto i da treba da odgovara) da prebaci na drugu osobu koja je "uvek za sve kriva".

2. Stalno zanovetanje i primedbe

Pasivno-agresivni manipulatori iskoristiće svaku priliku da daju primedbe na izgled, misli, ponašanje ili sposobnosti žrtve. Njihove omiljene teme su: činjenice iz biografije žrtve, prošle greške ili sadašnje greške itd. Na ovaj način manipulator pokušava da učini da se druga osoba oseća inferiorno.

3. Ponižavajući humor i sarkazam

"A iza osmeha je nož!“ - Stara kineska poslovica.

Humor koji ponižava, stalni sarkazam - i sve to sa slatkim osmehom - sve ovo ugrožava žrtvu pasivno-agresivnog manipulatora. Takođe, on pokušava da ponizi žrtvu u javnosti, naročito kada ste srećni i sigurni u sebe. Njegova uloga je da osramoti žrtvu i uživa u patološkoj moći nad njenim umom.

Sarkazam je njegova moć i koristi ga kada priča o vašem izgledu, ličnim karakteristikama, poreklu, polnoj orijentaciji itd. A ako je osoba ogorčena ili uvređena, manipulator će se odmah nasmejati i reći: "Zaista ne znaš da se šališ."

Ovakav sarkazam i negativni humor su pasivno-agresivni oblici psihološkog pritiska i zastrašivanja žrtve.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj