Pasivna agresija je oblik manipulacije koji se najčešće ispoljava kao konstantno "ispiranje mozga" osobi koja je žrtva manipulacije, izazivajući u njoj nesigutrnost, sumnju u sebe i gubljenje samopouzdanja i samopoštovanja.

Uzrok ovog oblika manipulacije je najčešće potisnuti bes, a najčešće se ispoljava kroz otvoreno manipulisanje (na primer, stalni i lažni napadi, optužbe, ponižavanje, osuda i oštre kritike). Međutim, postoji i suptilniji oblik, maksirana pasivna agresiaj koja se ispoljava kroz "iskrenu zabrinutost" i nju je vrlo teško prepoznati, naročito u početku. Ipak, ovaj "tihi oblik" manipulativnog zlostavljanja nije ništa manje destruktivan i toksičan od otvorene manipulacije.

Cilj pasivno agresivnog manipulatora jeste uspostavljanje potpune kontrole nad žrtvom i njenim životom.

7 znakova po kojima ćete uvek prepoznati pasivno-agresivnog manipulatora:

1. Laži i izvrtanje činjenica

"Ako se laž ponavlja vrlo često, s vremenom se doživljava kao istina" - čuveni citat koji se pripisuje raznim izvorima.

Stalno laganje i izvrtanje činjenica jedan je od najčešćih pasivno-agresivnih trikova. Na taj način manipulator pokušava da kreira i nametne žrtvi svoju stranu priče o onome što se dešava. Štaviše, nedostatak dokaza i činjenica ne smeta manipualtoru - on će sve izmisliti, izvrnuti i nebrojeno puta ponoviti novu verziju.

Njegov posao je da falsifikuje činjenice kako bi dominirao i kontrolisao žrtvu. Često na ovaj način pokušava fokus sa stvarnih problema (na primer, da je i sam bio kriv za nešto i da treba da odgovara) da prebaci na drugu osobu koja je "uvek za sve kriva".

2. Stalno zanovetanje i primedbe

Pasivno-agresivni manipulatori iskoristiće svaku priliku da daju primedbe na izgled, misli, ponašanje ili sposobnosti žrtve. Njihove omiljene teme su: činjenice iz biografije žrtve, prošle greške ili sadašnje greške itd. Na ovaj način manipulator pokušava da učini da se druga osoba oseća inferiorno.

3. Ponižavajući humor i sarkazam

"A iza osmeha je nož!“ - Stara kineska poslovica.

Humor koji ponižava, stalni sarkazam - i sve to sa slatkim osmehom - sve ovo ugrožava žrtvu pasivno-agresivnog manipulatora. Takođe, on pokušava da ponizi žrtvu u javnosti, naročito kada ste srećni i sigurni u sebe. Njegova uloga je da osramoti žrtvu i uživa u patološkoj moći nad njenim umom.

Sarkazam je njegova moć i koristi ga kada priča o vašem izgledu, ličnim karakteristikama, poreklu, polnoj orijentaciji itd. A ako je osoba ogorčena ili uvređena, manipulator će se odmah nasmejati i reći: "Zaista ne znaš da se šališ."

Ovakav sarkazam i negativni humor su pasivno-agresivni oblici psihološkog pritiska i zastrašivanja žrtve.

PageBreak

Kako da prepoznate pasivno-agresivnog manipulatora: 7 znakova koji ga uvek otkrivaju
Foto: Shutterstock kako-da-prepoznate-pasivno-agresivnog-manipulatora-7-znakova-koji-ga-uvek-otkrivaju4

4. Ogovaranje iza leđa.

"Samo nesigurni ljudi ogovaraju druge iza leđa. To im pomaže da se osećaju važnije."

Negativni tračevi iza leđa žrtve jedan su od načina da joj se naruši reputacija. Cilj manipulatora je isti: uspostaviti kontrolu nad drugom osobom. Tračevi se po pravilu zasnivaju na iskrivljenim informacijama ili otvorenim lažima.

Podmuklost naizgled besmislenih tračeva leži u činjenici da ih nakon stalnog ponavljanja mnogi počinju doživljavati kao istinu. Kasnije može biti vrlo teško opovrgnuti laž, čak i ako iznesete jake dokaze koji govore suprotno.

Ogovaranje je pravi otrov u komunikaciji i vezama. Bilo da se radi o prijatelju, kolegi ili partneru. Pre ili kasnije nestane i poverenje i prijateljstvo.

5. Redovno upoređivanje žrtve sa drugim ljudima

Manipulator koristi poređenje kako bi opravdao kritiku i loše postupanje. Pokušava da prenese žrtvi da je "najgora od svih" da ne zaslužuje bolji tretman od njega. Inače, poređenje se često maskira kao "savet" koji će pomoći "nesavršenoj i tako pogrešnoj" osobi da se "ispravi" i postane bolja. U stvari, čovek je jednostavno moralno uništen, samopouzdanje i samopoštovanje su ubijeni u potpunosti.

Na primer:

"Zašto se ne možeš ponašati kao tvoja sestra (brat)?" (tako roditelj koristi manipulaciju i suprotstavlja decu deci i stiče kontrolu nad njihovim ponašanjem).

"Ranije si izgledala mnogo bolje, zašto ne bi mogla da odeš u teretanu i stekneš formu kao tvoja prijateljica?"

"Kada bi mogla da budeš kao...“

Sve ove primere objedinjuje činjenica da se čoveku nameće jedna misao: "Bićete voljeni (prihvaćeni, poštovani itd.) Samo pod uslovom da radite to i to. U suprotnom, ne zaslužujete normalan odnos.

6. Socijalna izolacija žrtve

Često pasivno-agresivni manipulator pokušava žrtvu manipulacije da izoluje od prijatelja, porodice, kolega, pa čak i od informacija i bilo kakvih kontakata na društvenim mrežama. Njen cilj je da joj oduzme pozitivne emocije, podršku i priliku da sa nekim razgovara o svojim problemima i sumnjama.

Na primer:

"Ubrzo nakon venčanja, moj suprug je potpuno ograničio moje kontakte sa porodicom i prijateljima. Na moje slabe pokušaje protesta, uvek je odgovarao: "Ja sam jedini kome možeš verovati."

7. Stalne optužbe

Budući da je svrha pasivne-agresije da zbuni žrtvu, naterati je da sumnja u sve, pa čak i u sebe, nasilnik u tu svrhu koristi neutemeljene optužbe za gotovo sve greške žrtve. Njegovi "pomagači" u tome su i dalje isti: otvorene laži i preterivanja. Sve to, naravno, u potpunom odsustvu dokaza.

Dakle, manipulacija šteti autoritetu i ugledu žrtve (privatno ili javno). To manipulatoru daje kontrolu i moć, a takođe odvlači pažnju sa sopstvenih slabosti i grešaka.

Izvor: Lovesensa