Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KADA NAPADA, MANIPULATOR UVEK KORISTI OVU TAKTIKU: Prepoznajte je i zaštitite se na vreme

Kako da prepoznate manipulatora - uvek koristi ovu taktiku kada napada!

  Izvor: Shutterstock

Manipulativno ponašanje može se pojaviti još u detinjstvu, kao i u odraslom dobu, ali važno je naglasitit da to nisu urođene, već naučene veštine. Glavi cilj manipulatora jeste da kontroliše situaciju, a njihovi strahovi, sumnje i osećaj bespomoćnosti znatno su skriveni.

Odnos sa manipulatorom negativno utiče na emotivno i mentalno zdravlje, lako vas uvlači u svoj krug laži i obmana iz kojeg je teško izaći, a pri svojim "napadima" koriste razne tehnike.

Pročitajte još

Jedna od najčešćih manipulativnih tehnika jeste traženje slabih tački kod druge osobe. Manipulator traga za vašim slabim tačkama kako bi mogao da ih iskoristi protiv vas. Nesvesno ili namerno, on prikuplja informacije koje delite, čuva ih, a kasnije vas udara u najbolnije tačke. To mogu biti vaše tajne, planovi, kompleksi, stvari iz prošlosti, odnonso sve ono zbog čega se osećate ranjivo.

Ljudi koji se poigravaju tuđim osećanjima koriste ove informacije (slabe tačke) kako bi sebe izdigli u očima žrtve, a njoj uništili samopouzdanje. Manipulator će na početku najviše laskati i govoriti vam ono što želite da čujete, ali kada dođe trenutak, sve što ste mu otkrili o sebi iskoristiće u svoju korist, odnosno protiv vas.

Saznajte i...

Da biste prepoznali uticaj manipučlativne osobe, važno je slušati sopstvena osećanja. Psihološki napad može se neutralisati ponašanjem drugačijeg od onog što manipulator očekuje. Oni žele izgovore od vas, a vi se samo složite sa argumentima i idite. Uprkos njegovoj ljutnji i podmukloj rekaciji, pokušajte da ostanete mirni.

Zdrave veze su moguće samo u uslovima uzajamnog poštovanja, prihvatanja i mogućnosti da govorimo o svojim željama i osećanjima. Ako shvatite da ste postali žrtva manipulatora i ne možete sami da se izborite sa situacijom, obratite se psihologu: specijalista će vam pomoći da se brinete o sebi ili, kada ne postoji drugi način da se zaštitite, izađite iz nezdravog odnosa.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj