Ljudi koji su srećni zajedno, ljubazni su i velikodušni jedno prema drugom - pokazali su rezultati velike studije započete još sedamdesetih godina prošlog veka. Ispostavilo se da je to sve što je potrebno za zdrav i lep odnos. Psiholog Džon Gotman uključio je u istraživanje tek venčane parove koji su odgovarali na pitanja o svojoj vezi, kako su se upoznali, oko čega su se svađali, kada su se najviše smejali.

Dok su odgovarali na pitanja, sniman im je rad mozga, praćeni su im otkucaji srca, cirkulacija krvi i to koliko su se znojili tokom razgovora. Šest godina kasnije, psiholozi su proverili koliko je bračnih parova i dalje zajedno.

Parovi su podeljeni u dve kategorije. U prvoj su bili oni koji su spolja delovali smireno, ali čiji su parametri tokom odgovaranja na pitanja ukazivali na to da su pod velikim stresom. Oni su posle šest godina uglavnom bili razvedeni ili u vrlo lošim odnosima.

U drugoj grupi su bili oni koji su ostajali smireni sve vreme, odgovarajući na sva pitanja, pa čak i na ona o stresnim situacijama. Međutim, suština je bila da su, uprkos priznanju o povremenim svađama i nesuglasicama, sačuvali bliskost i poverenje, jer su partneri, ispostavilo se, emocionalno i fizički povezani na svakom nivou. U drugoj fazi istraživanja, većina parova iz druge grupe i dalje je bila zajedno, a njihov odnos bio je zdrav.

Naučnici su došli do saznanja da oni generalno više vode računa o načinu na koji komuniciraju sa partnerom, posvećeniji su, ljubazniji, obazriviji, zadržavajući pristojan način ophođenja čak i kad su u svađi

Izvor: Novosti