Sastojci:

  • 1,5 kg masti (životinjskog porekla ili biljni maslac poput karite ili mango maslaca)
  • 460 g biljnog ulja (maslinovo, palmino)
  • 700 ml vode (po mogućnosti kišnice)
  • 270 g kaustične sode (baze)

Prirodne alternative umesto deterdženta za pranje veša: kako napraviti domaći prašak od sode bikarbone i eteričnog ulja

Priprema:

U velikoj posudi od otporne plastike ili nerđajućeg čelika polako dodajte kaustičnu sodu u vodu (nikada obrnuto). Najbolje je dodavati kašiku po kašiku. Nemojte odmah svu kaustičnu sodu da saspete u vodu jer će da nastane jaka reakcija i smesa bi mogla da iskipi iz posude. Čim dodate prvu kašiku kaustične sode, odmah će doći do reakcije - voda će početi da vri i peni se.

Nakon što ste polako dodali svu bazu, drvenom varjačom (nikako metalnom) promešajte smesu i dodajte, takođe polako, otopljene masti i ulja, koje ne bi trebalo da budu vrele nego tople. Mešajte smesu u jednom smeru dok ne dobijete ujednačenu melasu, poput gustog meda. Možete smesu da mešate i mikserom, ali nemojte da miksujete predugo (najviše desetak minuta) jer će smesa vrlo brzo početi da se stvrdnjava. Ako želite, možete u smesu da dodate i neka eterična ulja za poboljšavanje mirisa (približno desetak kapi), poput ulja lavande, melise ili cimeta.

Domaće sredstvo koje skida kamenac: kako da napravite prirodni osveživač za WC šolju

Obložite svoj kalup celofanom pa polako i oprezno ulijte u njega još topao sapun. Nakon 24 sata sapun nasecite na željene oblike (kocke i sl.) ili ga izvadite iz kalupa (ako je kalup manji) i ostavite da se suši na provetrenom mestu od šest do osam nedelja. Kao kalup može da posluži bilo koja posuda ili ambalaža od mleka ili soka isečena s gornje strane.

Topli postupak

Prvi deo izrade isti je kao u pripremi sapuna hladnim postupkom, ali razlika je u tome što se voda i masnoće sipaju u posudu od nerđajućeg čelika u koju se lagano dodaje aktivna (kaustična) soda pa se nakon prvobitnog povezivanja (kad se smesa malo smiri i više ne pokazuje znake vrenja) sve stavi na kuvanje na laganu vatru i povremeno meša dok smesa ne postane gusta poput šećerne melase. To može da traje satima. Potrebno je da se pazi jer će smesa da postaje sve gušća. Nakon tri-četiri sata kuvanja, sapun će da postane jako gust i treba brzo da se izlije u kalupe. I ovom sapunu mogu da se dodaju eterična ulja za bolji miris.

Sapun će brzo da se stegne i već nakon nekoliko sati može da se seče na željene oblike. Takođe treba da odstoji na provetrenom mestu kako bi se završio proces saponifikacije i u potpunosti izvetrila kaustična soda. Upravo to kuvanje ubrzava proces isparavanja kaustične sode pa je ovaj sapun mnogo ranije spreman za upotrebu. Već nakon dve nedelje sušenja na vazduhu, kad kaustična soda potpuno ispari i u potpunosti završi proces saponifikacije, sapun će biti spreman za upotrebu.

Izvor: Sensa