Uspešna sadnja biljaka u žardinjere i saksije zavisi od nekoliko ključnih pitanja. Žardinjeru posmatrajte kao aranžman u bašti i zato vodite računa o visinama i bojama biljaka, piše Lepa&Srećna. Takođe, najvažnija stvar koju treba imati u vidu ako planirate bilo kakvo uređenje za male vrtove jeste odabir biljaka sa atraktivnim listovima i cvećem

Najbolji način je da podelite biljke na glavnu, onu koja će da dominira saksijom i privlači pažnju, zatim izaberete one koje su srednje visine i one koje su najmanje i popunjavaju praznine i njihovi dekorativni listovi i cvetovi se u slapovima spuštaju sa ivice saksije.

 3 magična biljke za sreću, ljubav i uspeh: evo koje cveće treba da negujete u svom domu (FENG ŠUI)

O biljkama koje gajimo u saksijama moramo više da vodimo računa u odnosu na one koje rastu u dvorištu ili bašti. Razlog je u tome što su biljke ovde veoma ograničene količinom vode i minerala. Zato moramo svakodnevno da pazimo na njih i da im dodajemo odgovarajuću količinu đubriva u pravom vremenskom razmaku, a prilikom sadnje moramo dodati dobro humusno zemljišta za saksije.

Takođe je važno da izaberete i lepu saksiju, veličine po vašem izboru i da odredite na koje mesto ćete da je postavite. Jako je važno da biljkama obezbedite dovoljno veliku saksiju da koren može da se razvija nesmetano. 

10 antistres biljaka koje će pretvoriti kuću u oazu mira: izaberite najlepše zeleno cveće za svoj dom

Pored saksija, kao podlogu za dekorativni aranžman možete da iskoriste baštenski nameštaj koji više nije u upotrebi - na primer, dajte vašim starim baštenskim kolicima novu namenu i pretvorite ih u pokretnu baštu. 

Budite smeli i napravite neobične kombinacije, popunite, na primer, saksije omiljenim biljakama i cvećem u kombinaciji sa zelenom salatom, paradajzom ili šargarepom.

Lepo dekorisane saksije na prozorima sa cvetnim aranžmanom će vašem domu dati svež izgled - biće to nežni pozdrav izdaleka svakom gostu!

Inspirišemo vas - ispod pogledajte slike za najlepše aranžmane u saksijama i žardinjerama!

A post shared by Vaness (@vpalms) on May 21, 2018 at 5:43pm PDT

A post shared by J.Lynn1982 (@j.lynn1982) on May 17, 2018 at 11:18am PDT

Izvor: Lepa&Srećna