Jedna legenda kaže da kada je Marija Magdalena došla u Rim da pripoveda jevanđelje, stigla je i do cara Tiberija. Kao poklon mu je donela korpu jaja. Car nije verovao u Hristovo vaskrsenje i rekao je da bi to bilo kao kada bi bela jaja u korpi promenila boju. Nakon što je ona izgovorila „Hristos vaskrse“, sva jaja u korpi su postala crvena.
Prema drugoj legendi, stanovnici Jerusalima su se rugali hrišćanima da Hristos nije vaskrsao jer je to nemoguće, kao što nije moguće da kokoške snesu crvena jaja. Sledeće godine, na dan Vaskrsa, sve kokoške u Jerusalimu su snele crvena jaja.

I mada su simbol Uskrsa kao krv crvena jaja, danas se jaja mogu ofarbati raznobojno!
Možete kreirati jednobojna jaja, ali dodatni dekor nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Ova jaja se mogu jesti, poneti kao poklon ili ih jednostavno koristite za dekoraciju.
Pogledajte na koji sve način možete dekorisati jaja:

Mozaik dizajn

Ovaj postupak ne može biti lakši. Neophodno je da sačuvate ljuske prethodno iskorišćenih jaja.Obojite jedno jaje u bilo koju boju koju želite ili radite sa belim jajetom. Izaberite da li želite da vaša "pozadinska" boja bude belo jaje ili jaje koje ste ofarbali. U ovom primeru, "pozadina" je belo jaje. Ljuske jajeta razbijte na nejednake delove, a zatim ih lepite na skuvano jaje.

Kora od jaja je porozna tako da ne bi trebalo koristiti standardne lepkove.Ovo je recept za lepak iz domaće radinosti koji možete koristiti i za lepljenje plastike,keramike čak i drveta.

Dve kesice želatina rastvoriti sa dve kašičice vode pa dodati toplo obrano mleko i još malo zagrejati tek da masa može da se razmazuje. Jednostavno nanesite na željenu površinu i lepite.Kada se stegene,ponovo je zagrejte i koristite. Kada ljusku jajeta zalepite za ljusku obarenog jajeta, trudite se da pravite razmake, koji će kreirati izgled pukotine. Zatim uzmite boju za jaja i obojite, zalepljene delove.

Cvetni dizajn

Za ovaj postupak vam trebaju ili tvrdo kuvana jaja ili imitaciju pravih jaja, koju je moguće farbati. Zatim, neophodno vam je veštačko cveće za dekor kao i pištolj sa tečnim lepkom. Sve što je neophodno da uradite je da cveće, lepkom zalepite za spoljašnjost jaja koje je u nekoj pastelnoj nijansi. Ovo je ukras koji ćete godinama moći da koristite.


Zlatni dizajn

Sve što je neophodno za postizanje ovakvog dizajna je sprej u zlatnoj i beloj boji. Samo poprskate jaja i sačkate da se osuše.

Krofna dizajn

Ukoliko volite slatkiše i ne možete da odolite krofnama, evo super ideje za vas. Obojite jaja tako da smo na vrhu ostavite beli krug. I za ovaj postupak će vam trebati jaja sa belom ljuskom. Sve što je preostalo da zatim malom četkicom iscrtate ukrase nalik onim koji se nalaze na krofnama. Posmatrano iz ptičije perspektive , delovaće kao da ste poslužili krofne.

Mermer dizajn

Tvrdo skuvajte jaja (imajte na umu da ova jaja kasnije neće biti jestiva). Pomešajte jednake delove soka od grožđa i sirćeta u posudi, dovoljno da potopite jaja. Stavite jaja u posudu i ostavite preko noći. Sledećeg dana, izvadite jaja iz posude i isperite. Koristite papirni ubrus da istrljate penasti sloj, otkrivajući mermernu površinu. Umočite jaje delimično u čašu zlatne boje. Stavite naopako u kartonsku kutiju da se osuši. Stavite u činiju na vaš sto i uživajte!

Izvor: Moj enterijer