Predlažemo da što češće koristite prirodne sastojke, a uz čistoću stižu i prirodni mirisi i to na zdrav način.

Jedan od favorita u čišćenju doma je – limun!

Limun čisti vazduh u prostoriji te ga možete koristiti ne samo kao sredstvo za čišćenje već i kao osveživač. Dovoljno je da prokuvate krišku limuna u vodi ili nacedite limunov sok i ostavite da isparava i prostoriju će ispuniti prijatan miris.

Potopite krišku limuna u sodu bikarbonu i koristite tu mešavinu za brisanje površina u kuhinji - neka malo odstoji, pa masu uklonite mokrom krpom. Limun i sodu bikarbonu nemojte koristiti na površinama kao što su mermer i nerđajući čelik jer ih time možete oštetiti. Limunov sok je efikasan i pri čišćenju mrlja hrane sa, recimo, plastičnih činija.

Ovaj plod prijatnog mirisa možete koristiti da biste uklonili mrlje od hrane koje su se uvukle u sitne pukotine na daskama za sečenje, bilo da su u pitanju drvene ili plastične daske. Istrljajte limunom zaprljano mesto i ostavite da odstoji 20 minuta pre ispiranja. Takođe, ako želite da pojačate snagu deterdženta kako bi lakše skidao masnoću sa sudova, dodajte u pakovanje kašičicu limunovog soka.

Limunov sok takođe pomaže protiv kamenca, te ga možete koristiti za uklanjanje mrlja na slavinama u kuhinji i kupatilu. Nanesite limunov sok i pustite da odstoji preko noći, pa ujutru prebrišite vlažnom krpom.

Limun je efikasan i pri otklanjanju neprijatnog mirisa na rukama posle pripremanja i čišćenja sirove ribe. Protrljajte ruke limunovim sokom i tako ćete sigurno neutralisati miris.

Ako želite snežnobeli veš, dodajte pola čaše soka od limuna pri pranju, ili u lanenu vrećicu stavite koru od limuna i operite sa vešom.