Svi znamo za moć biljnih boja, a farbanje čajem postalo je novi hit.

Da biste ofarbali jaja za Uskrs u različite nijanse, najbolje je da se rukovodite sledećim pregledom boja i nijansi:

Roze jaja: crni čaj i sok od cvekle u razmeri 1 : 1.

Ljubičasta jaja: crni čaj i sok od grožđa u razmeri 1 : 1.

Jarkožuta jaja: senča čaj

Svetložuta jaja: čaj od kamilice

Siva: Čaj od šipka i hibiskusa.

Plava: crni čaj i 1/2 šolje izgnječenih borovnica.

Narandžasta jaja: Rooibos čaj i pola kašičice kurkume

Braon jaja: crni čaj.

Postupak:

U 150 ml proključale vode stavite filter kesicu čaja ili sušene listove čaja i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Izvadite filter kesicu ili procedite čaj, pa ostavite da se ohladi na par minuta. U čaj sipajte kašiku alkoholnog sirćeta i promešajte. Pažljivo kašikom spustite u šolju čaja tvrdo kuvano jaje i ostavite da odstoji u frižideru preko noći. Sledećeg dana izvadite jaje iz čaja i nežno ga posušite papirnim ubrusom. Nemojte trljati jaje ubrusom jer tako možete skinuti boju.

Budite oprezni jer neki biljni čajevi mogu da promene i ukus jaja.

Međutim, pastelne nijanse i rustične dekoracije su toliko u modi da smo sigurni da ćete želeti da isprobate ovu tehniku.

Izvor: Lepa & Srećna