Ako želite na tradicionalan način da ofarbatejaja, izbegnete hemikalije i dobijete divne boje, onda uberite ove magične biljke i prionite na posao, piše Lovesensa.

1. Kopriva

Pored toga što je lekovita i hranljiva, kopriva je savršena boja za jaja. Kilogram iseckane koprive potopite u vodu i kuvajte dok ne provri, a zatim smanjite vatru i ostavite da se kuva još 15 minuta do pola sata. Ostavite da se ohladi. Ubacite tvrdo kuvana jaja u dobijenu boju od koprive i ostavite da odstoji tokom noći. Boja se često primi i bez upotrebe sirćeta, ali da biste bili sigurni, sipajte 2 kašike alkoholnog sirćeta u boju u koju ste stavili jaja. Dobićete jaja u jedinstvenoj zelenoj boji.

2. Maslačak

U litar vode sipajte 300 g iseckanih cvetova maslačka. Kuvajte vodu sa maslačkom i ostavite je još 20 minuta nakon ključanja. Kada se dobijena boja ohladi, dodajte 2 kašike sirćeta, a zatim stavite tvrdo kuvana jaja u boju i ostavite ih u frižideru tokom noći. Dobićete divna pastelno žuta jaja. Ako želite jaču boju, onda sa maslačkom kuvajte ljuske crvenog luka.

3. Divlji komorač

Ova biljka je odličan izbor za farbanje jaja. Osim što farba jaja u svetlozelenu boju, tokom kuvanja oslobađa predivan miris. Možete koristiti stabljiku, cvetove i liske, a boja se priprema na isti način kao i boja o maslačka i koprive. Na početku nemojte dodavati sirće, već proverite da li vam se dopada nijansa koju ste dobili. Dodajte sirće ako želite tamniju boju.

Napomena: Pre upotrebe ovih biljaka za farbanje jaja, konsultujte se sa stručnim licem. Biljke treba da bere osoba koja može sa sigurnošću da ih prepozna.

Izvor: Lovesensa