Spisak stvari koje treba da kupimo uvek je dugačak i čini nam se nedostižan, ali da li ste razmišljali o tome koje stvari treba da bacite, piše Lovesensa.

Istraživanja pokazuju da neke naizgled bezazlene stvari u domu mogu biti izvor bakterija i uzrok oboljenja.

Evo koje predmete treba da izbacite iz svoje kuće:

1. Aerosolni osveživači vazduha - većina sadrži štetne hemikalije koje negativno utiču na reproduktivni sistem i ugrožavaju zdravlje organizma. Umesto osveživača prepunih štetnih hemikalija, odlučite se za domaće osveživače na bazi eteričnih ulja.

2. Plastične posude - sve plastične posude pošaljite na recikliranje, naročito one koje su napravljene od prozoirne plastike, odnosno sadrže oznaku "PC" što znači "polikarbonat". Hemikalije iz plastičnih posuda mogu preći na hranu, pa tako u vaš organizam. Ovakve hemikalije ugrožavaju hormonski sistem, srce, imunitet i zdravlje organizma. Zamenite platične posude staklenim.

3. Antibakterijski sapun - mnoga istraživanja pokazuju da većina antibakterijskih sapuna nije efikasniji u borbi protiv bakterija od drugih, klasičnih sapuna. Takođe, mogu biti opasni po zdravlje jer većina antibakterijskih sapuna sadrži triklozan, sastojak koji negativno utiče na hormone kod životinja i može izazvati rezistenciju na antibiotike kod ljudi.

4. Mleko za sunčanje - obratite pažnju na rok trajanja mleka za sunčanje jer sastojci koji blokiraju negativno dejstvo sunčeve svetlosti s vremenom nestaju i isparavaju. Ako je kremi za sunčanje istekao rok trajanja, obavezno je bacite i zamenite je novom.

PageBreak

10 stvari koje treba da izbacite iz svog stana: ugrožavaju zdravlje i stvaraju rizične bakterije
Foto: Shutterstock 10-stvari-koje-treba-da-izbacite-iz-svog-stana-ugrozavaju-zdravlje-i-stvaraju-rizicne-bakterije2

5. Četkica za zube - stručnjaci ističu da četkicu za zube treba menjati na svakih mesec dana. Dotrajale četkice mogu biti izvor opasnih bakterija.

6. Prljave kutije za kontaktno sočivo - njihova upotreba može izazvati infekciju očiju, a preporučuje se da kutiju za sočiva menjate najmanje jedanput u tri meseca, ali i da treba da je čistite svakog dana.

7. Jastuci - ako su stariji od dve godine u jastucima se mogu razviti opasne grinje , naročito ako su perjani. Na taj način se uzrokuju alergije, pad imuniteta i astma.

8. Patike - većinu cipela za trčanje vredi promeniti nakon otprilike 400-500 kilometara. Ako trčite skoro svaki dan, to je otprilike jedanput u 3 meseca. Kada se obuća istroši, đonovi slabe i postoji veći rizik od povrede stopala. Ako trčite retko, menjajte patike za trčanje najmanje jednom godišnje.

9. Daske za sečenje od plastike - već nakon prve upotrebe tragovi noža ostaju na površini u ove sitne posekotine se uvlače bakterije. Jedini način da rešite ovaj problemjeste da plastične daske zamenite drvenim. Drvo sadrži smolu koja je antibakterijska, a drvene daske možete dezinfikovati u mikrotalasnoj rerni.

10. Mobilni telefon - ovo ne znači da treba da bacite svoj telefon, već da pravite pauze između korišćenja. Sprovedene naučne studije pokazuju da je preopterećenje informacijama uzrok depresije i anksioznosti. To se naročito odnosi na one koji su preterano vezani za "pametne" uređaje ili koriste više uređaja odjednom. Stručnjaci savetuju da telefon ili tablet držite u kutiji nekoliko sati dnevno. Tako ćete svom mozgu dati priliku da se opusti.

Izvor: Lovesensa