Ako ste odlučili da promenite nešto u svom životnom prostoru, ili se naprosto ne osećate dobro u njemu, predlažemo vam da ga preuredite po Vastuu, drevnoj nauci o uređenju životnog prostora. Uzmite kompas kako biste krenuli u avanturu uređenja doma prema stranama sveta, čime ćete uneti jednu sasvim novu energiju u vaš dom. Ako postoje nepravilnosti koje ne možete ispraviti, ne brinite, tu su Vastu savetnici i sredstva korekcije koja će se pobrinuti za harmoniju u vašem domu.

Nakon kineskog Feng Shui dizajna za koji je većina čula, sve češće se govori o Vastu dizajnu i Vastu arhitekturi. Vastu dolazi iz Indije, preteča je Feng Shui-ja i mnogo starija vedska nauka o uređenju životnog prostora i arhitekture u skladu s prirodom. Zapisana je pre 5.000 godina i detaljno se navode praktična životna načela za umetnost stanovanja i gradnje.

S obzirom na to da energija prostora utiče na čoveka, u svim civilizacijama je glavni zadatak arhitekture bio da se prostor uredi tako da čoveku donese više pozitivne energije za rad i relaksaciju. Stari narodi i veliki majstori znali su kako da izgrade građevine koje su u skladu s univerzalnim zakonima prirode i ako bilo gde na svetu posetite neki hram, osetićete neku posebnu energiju, harmoniju i mir. Vedski Vastu, kineski Feng Shui, arhitektura drevnih naroda Maja i evropska geomantija samo su neki od arhitektonskih stilova koji su bili korišćeni pri gradnji i uređenju životnog prostora. Najočuvanija umetnost podizanja građevina nalazi se u zemljama Dalekog istoka, Kine i Indije, a danas smo svedoci ponovnog oživljavanja ovog umeća graditeljstva.

Vastu je arhitektonska nauka koja podučava kako da uskladimo životni prostor sa materijalnim i duhovnim potrebama. Cilj Vastua je da izađe u susret različitim životnim potrebama ukućana, da im omogući prirodno i trajno blagostanje i da olakša i pokrene sve aktivnosti koje se događaju unutar prostora. Prostor koji je sačinjen prema Vastu principima skladno povezuje ukućane s prirodnim okruženjem, Majkom prirodom i univerzumom. Vastu polazi od činjenice da je prostor živo biće i da snažno deluje na stanare koji u njemu borave. Glavno pravilo Vastua nalaže da se prema prostoru ophodimo kao prema živom biću. To živo biće smešteno je u prostoru, glava mu počiva na severoistoku, a noge na jugozapadu i zove se Vastu Puruša. Kada uređujemo prostor prema Vastuu uzimaju se u obzir strane sveta - od kojih svaka ima svoj kvalitet, podelu po elementima (voda, vatra, zemlja, vazduh, etar), bojama, astrološkim znakovima tih područja i slično.

Najvažniji smer u Vastu uređenju je severoistok koji treba da bude najotvoreniji i najlakši, dok je nasuprot njega jugozapad, koji je najzatvoreniji i gde se nalaze najteže stvari. Prozore i ulazna vrata je tako najpovoljnije imati na severoistoku, severu i istoku, dok je najnepovoljniji smer jug i jugozapad, gde ih treba izbegavati.

Posebnu pažnju treba ukazati i rasporedu elemenata u prostoru, npr. u područje vode ne stavlja se vatra (električni uređaji, sveće i slično). Ako nije moguće promeniti raspored prostorija i nameštaja, u Vastuu se koriste mere korekcije - jantre (geometrijske matrice mikro-makro kosmosa, znakova planeta i božanstva) čija energija štiti prostor, mantre (zvukovi), boje, ogledala, slike i skulpture. Svaku prostoriju u domu takođe možete urediti u skladu s ovim principima.

PageBreak

Vitalna energija severa

Sever je, uz severoistok i istok, najvažniji smer u Vastu uređenju. Predstavlja čiste i vitalne energije koje jačaju stabilnost zdravlja, materijalno i finansijsko blagostanje i donose radost i uspeh. Posebno utiče na žene, majke, potomstvo i porođaj jer predstavlja ženski princip. Njegove boje su sve nijanse zelene, element je voda i vazduh, i njime vlada planeta Merkur. Pošto sever označava komunikaciju, trgovinu, učenje, pokretIjivost i inteligenciju, dobro je ako tu imate smeštenu dnevnu sobu, sobu za učenje, atelje ili mesto za neke druge umetničke svrhe i kreativnost. Na severu je dobro držati kućni sef. Treba biti uređen laganim nameštajem sa što više otvorenog prostora. Zatvoren i blokiran sever može nepogodno da utiče na ženske članove porodice, donosi bolesti, neplodnost ili impotenciju, sprečava priliv novca i daje slabo planiranje i rukovođenje.

Severoistok je najznačajniji smer u Vastu uređenju i njime upravlja Jupiter koji je zadužen za sreću, obilje, blagostanje i prosperitet. On treba da bude najotvoreniji i uređen što lakšim nameštajem. Njegove boje su limunžuta i svetloplava, a element je voda i etar. Severoistok je dobar za obavljanje duhovnih delatnosti, meditaciju, molitvu, duhovno učenje i mirne poslove.

Dobro uređen donosi mudrost, inteligenciju, znanje, veru, duhovnost, pravdu. Na severoistoku je dobro ako imate dnevni boravak, sobu za meditaciju, čitanje, mirnu kancelariju ili dečju sobu. Dobro je postaviti svežu vodu, sveže cveće ili vodu koja teče. Toalet, skladište i đubre je nešto što bi trebalo naročito izbegavati u ovom području. Loše postavljen Vastu u ovom delu doma utiče da novac dolazi nepovoljno, umanjuje inteligenciju i mudrost, te unosi nemir u sva područja života.

Istok je smer gde izlazi Sunce i njegova energija zrači u sam centar prostora. Predstavlja karijeru, finansijski napredak, snagu, moć, uzdizanje, blagostanje i sreću. Boje koje ga označavaju su žuta, oranž i zlatna. Vladar istoka je Sunce, a element je vatra i etar. Istok se preporučuje i kao smer gledanja dok primamo goste, obavljamo poslovne dogovore, predavanja i slično. Predstavlja muški princip i stoga se nepovoljni uticaji u ovom delu odražavaju posebno na muške članove porodice. Dobro je ako je u njemu smešten dnevni boravak, veliko predsoblje, soba za učenje, kancelarija i kupatilo bez toaleta. Biljke koje se smeštaju na istok su niskog rasta i lagane. Loše postavljen Vastu u ovom delu doma (bez prozora, vrata i sa teškim nameštajem) nepovoljno utiče na finansije, na poslovanje, karijeru i oduzima snagu.

Jugoistok je smer kojim vlada element vatre, planeta Venera - te ružičasta, bela i modra boja i sve šareno. Venera predstavlja ljubav, druženje, estetiku, umetnost, uživanje i uspeh u karijeri. Najbolje mesto za postavljanje kuhinje i svih električnih uređaja je upravo jugoistok. Kuhinja u ovom delu će vam doneti zdravlje i blagostanje, a dobro postavljen Vastu na jugoistoku donosi udobnost, vitalnost, radost, ljubav i skladan brak. Energiju vatre pojačavaju grejanje, kamin, crvena boja, biljke s oštrim listovima, ljuti začini. Ako vam nedostaje energije vatre u ovom delu, pojačajte je svećama i mirisnim štapićima. Loše postavljen Vastu u ovom delu može doneti probleme s partnerom i loše finansijske transakcije.

PageBreak

Jug za spavaću sobu

Jug je smer koji treba da bude što manje otvoren i bez vode. Jugom vlada Mars, element vatre i zemlje, a boje su tamno i zagasito crvena. Ako su na jugu smešteni veliki prozori, najbolje je jedan od njih stalno držati zatvorenim da odbija loše energije ili ih zatvoriti teškim zavesama. Takođe, dobro uređen sever će umanjiti uticaj lošeg juga. Jug je najpovoljniji za smeštaj spavaće sobe i za decu i za odrasle, jer teške energije omogućuju dobar san, i kao mesto za ostavu i držanje namirnica. Dobro postavljen jug uvećava disciplinu, snagu, odgovornost i prosperitet, dok loš donosi prekide, finansijske gubitke i neodgovornost.

Jugozapad je smer koji predstavlja stopala Vastu Puruše, tešku energiju, dugove i prošlost, stoga ovaj deo treba što više opteretiti kako bi se umanjili ti uticaji. Označava ga planeta Rahu, element zemlja, te crna, smeđa, maslinasta i tamnozelena boja. U njemu je dobro smestiti otpad, ostavu ili skladište, dobro je mesto za spavaću sobu za odrasle ili šefovsku kancelariju. U ovo područje možete smestiti teške i velike biljke, drago i poludrago kamenje i težak nameštaj. Dobro postavljen Vastu podstiče originalnost, moć, popularnost, brzi uspon u karijeri, te sigurnu ušteđevinu i neprestan priliv novca. Loše postavljen Vastu u ovom delu uzrokuje brige i tegobe, pojačava pohlepu, kroz njega težak rad ne donosi plodove nego gubitak ušteđevine i probleme u prilivu novca.

Zapad je vreme zalaska Sunca i kraja dana i sve se delatnosti povezane s ovim smerom obavljaju pred zalazak Sunca i naveče. Njime vlada Saturn, kombinacija je elemenata vode, vazduha i zemlje, a njegove boje su tamnoplava, modra i ljubičasta. Uvećava odgovornost, izdržljivost, jednostavnost, autoritet, dugovečnost i sposobnost izražavanja. Daje ugled, uspeh u komunikaciji i veštu trgovinu. Dobro je ako na Zapadu imate sobu za učenje, sobu za sastanke, atelje, trpezariju, špajz ili ostavu, a takođe je dobro ako imate i dečju spavaću sobu, te kupatilo bez toaleta. Loše postavljen Vastu u ovom delu donosi neuspehe u komunikaciji, loše transakcije i ruši ugled. Pojačava tugu, strahove i depresije, te donosi zastoje i odgađanja.

Severozapad je područje kojim upravlja planeta Mesec, element vazduha i njegove boje su krembela i srebrna. Sve što predstavlja energiju u pokretu možete postaviti u ovaj deo, poput figurica anđela, slika ptica, zvončiće, muzičke predmete, mirisne štapiće i mirise koji se šire vazduhom. Severozapad predstavlja pokretljivost i podstiče razne vrste energije. U ovom području možete smestiti sobu za goste, kancelariju, kupatilo i toalet, kao i dnevnu sobu - ali bez teških predmeta. Dobro postavljen Vastu na severozapadu donosi dobre odnose s okolinom i čistu komunikaciju, slavu, obilje, ispunjenost ljubavlju, saosećanje, emocionalnu stabilnost te dobru trgovinu, kreativnost, brze transakcije i zadovoljne klijente. Loše postavljen Vastu sve to umanjuje i donosi gubitke kroz velike troškove, nestabilnost, psihičke probleme, glavobolje i probleme s disanjem.

PageBreak

Prana u domu

Centar prostora je energetsko središte u kome se nalazi pupak Vastu Puruše i u njemu boravi Brahma, stvoritelj kosmosa. To područje treba uvek da bude čisto i rasterećeno od bilo kakvih teških stvari, pa u njemu ne bi trebalo da se odvijaju svakodnevne aktivnosti. Najbolje je ako je uređen kao centar prostora ili mesto u kojem se možemo osvežiti novom energijom, regenerisati ili meditirati. Poremećen Vastu u centru prostora može doneti teške međuljudske odnose, poslovna ograničenja i teške bolesti.

7 izvora životne energije (prane):

Sledite ove savete kako biste oživeli vaš dom pozitivnom univerzalnom energijom:

1. Otvorite prozor na severozapadu - kvadrant u kojem dominira element vazduha.

2. Kičma svetlosti (vamsa danda) mora se pružati neometano od ulaznih vrata, pravo kroz kuću sve do zadnjeg prozora ili vrata.

3. Otvoreno središte kuće (brahmasthan) kako bi struktura bila u stanju da generiše pranu iz centra kuće.

4. Žive biljke i živo cveće u kući; otvorene bašte.

5. Meditacija i lekovite tehnike disanja.

6. Sveža, organska hrana u kuhinji (po mogućstvu, uzeti iz vašeg vrta ili lokalne poljoprivredne radnje).

7. Vodeni elementi, kao npr. fontana i akvarijum koji imitiraju potok, slapove, jezero, okean, itd.