Stari i provereni način za dekorisanje uskršnjihjaja svakako je dekoracija liščicima i cvećem, piše Lovesensa.

Mnogi i danas, kada u ponudi postoje raznovrsne boje i veštačke farbe, nalepnice i moderne tehnike, pribegavaju tradicionalnom ukrašavanju jaja liščicima po recepturi naših baka.

Prirodni načini ukrašavanja jaja vrlo su efektni, ali i bezbedni - ovako ofarbana jaja možete slobodno jesti i ne morate se opterećivati tumačenjem sastava na kesicama za farbu.

Evo koja tri načina za ukrašavanja jaja liščicama postoje:

1. Tradicionalno - ukrašavanje liščicama u čarapi

Stari način koji uvek upali, čak i kod apsolutnih početnika. Ubacite jaja u najlonsku čarapu, a dok ubacujete stavite na njih liščicu i čvrsto stegnite jaje čarapom, ali pazite da ne pukne. Između svakog jajeta zavežite čarapu gumicom za tegle. Stavljajte po 5 jaja zajedno, a pre kuvanja proverite da li su liščice na pravom mestu.

Kuvajte jaja u čarapi i dodajte boju. Starinski način je da umesto boje koristite lukovinu (za crvenu i narandžastu nijansu) ili crveni kupus za plavu boju.

Kada su jaja skuvana i obojena, izvadite ih iz vode, ostavite da se ohlade, a zatim obmotajte iz čarape. Skinite liščice i uživajte u dobijenoj šari. Jaja premažite uljem kako bi se sijala u uskršnjoj korpi.

2. Novi metod - liščice u boji

Ako želite da cveće i liščice sačuvaju svoju boju i imate pravu cvetnu dekoraciju na uskršnjim vratima, onda primenite novi metod ukrašavanja jaja biljem. Zalepite cvetove i liščice za jaja tako što ćete prvo staviti lepak na jaje na mesto na kojem želite da stavite biljku. Zalepite biljku, pa ponovo je premažite lepkom. Ostavite da se osuši. Za ovakvu dekoraciju možete koristiti i presovane liske i cveće.

3. Venčići od cveća

Najjednostavniji metod je da uskršnja jaja ukrasite cvetnim venčićima koje ste sami ispleli od sitnog cveća. Najlakše ćete napraviti venčiće od hoću-neću trave, petrovčića ili hajdučke trave.

Izvor: Lovesensa