ZeroWaste koncept zasniva se da vodite ekološki savestan način života sa što manje otpada, piše Lovesensa.

To ne znači samo da ne koristite plastične posude za jednokratnu upotrebu, već i da napravite kreativne i lepe stvari od predmeta koje već imate kod kuće. Pa čak i da dobro iskoristite otpad organskogporekla.

Svima je poznato da se od kore citrusa, banane, taloga od kafe ili ljuski od jaja može napraviti sjajna kompost ili prirodno đubrivo za biljke, jedan od recepata pročitajte OVDE!

Takođe, možete i od starih predmeta i tkanina, koje su za bacanje, napraviti novu i zanimljivu stvar koja će učiniti da vaš dom izgleda lepo i jedinstveno.

Sigurno u ormanu imate stari prekrivač kome se boja već izlizala ili zavesu koja se svojom nijansom ne uklapa u vaš enterijer. Umesto da ih bacite, ofarbajte ih prirodnim bojama, bez upotrebe hemikalija, i napravite super novui stvar za vaš životni prostor.

Staru jastučnicu, prostirku, prekrivač ili zavesu možete obojiti pomoću voća, pa ako je potrebno dodatno prekrojiti i napraviti novi detalj za vaš dom.

Postupak farbanja voćem je vrlo jednostavan. U veću šerpu sipajte 4 šolje vode (oko 2 litra) i 1/4 šolje soli. Kuvajte na srednjoj vatri, a kada proključa, dodajte dve šolje iseckanog voća. Ostavite da se kuva oko 2 sata i dodajte postepeno vodu kada se količina smanji u šerpi. Ako želite intezivniju boju, dodajte 2 kašike alkoholnog sirćeta.


Ostavite boju da se ohladi do sobnetemperature, pa u nju potopite celu tkaninu i ostavite da odstoji 24 časa.

Borovnice i trešnje daće tkanini ružičasto-ljubičastu nijansu, kora limuna učiniće da tkanina dobije nežno žutu boju, dok će kupina i crno grožđe učiniti da vaša tkanina dobije nijasnu između ljubičaste i sive.

Ako želite da napravite šare na tkanini, onda postepeno izvadite jedan deo tkanine, dok drugi ostaje duže u boji. Tako možete dobiti ombre efekat.

Osim što sa ovim mini eko projektom štedite novac, smanjićete otpad i učiniti nešto dobro za okruženje.

Igrajte se, stvarajte i razvijajte kreativnost i osvešćenost...

Kako da očistite i osvežite dušek prirodnim sredstvima: 3 proverena trika za najurednije

Izvor: Lovesensa