U zapadnoj fengšui filozofiji veruje se da sami kreiramo svoju sreću kroz održavanje pozitivne energije u svom domu.

Prema bagua mapi koju feng šui stručnjaci koriste za povoljne položaje za protok chi energije u vašem životnom prostoru, postoje razne tehnike i promene koje mogu doprineti razvoju određenog aspekta života, bilo da je to ljubav, posao, zdravlje ili porodični odnosi.

Kada je glavni problem u protoku i prilivu energije obilja, odnosno kada se u vašem domu često događaju iznenadni troškovi, neplaćeni zastareli računi ili odliv novca, potrebno je prvo da proverite da li u vašem domu postoje "greške" koje blokiraju energiju novca.

Feng šui majstori ističu da ovih 9 grešaka najčešće negativno utiče na polje novca u kući:

1. Nered

Nagomilan nered u domu, puno neupotrebivih stvari koje samo skupljaju prašinu i neispražnjene kante za otpad, često su najveći blokatori energije obilja.
Svaki nered zatrpava prostor i ometa protok pozitivne energije u vašem domu

Izbacite iz doma i reciklirajte sve stvari koje više ne koriste svojoj svrsi.

Prema bagua mapi polje novca u vašoj kući se nalazi u krajnjem (najdaljem) levom kutku (ćošku) vašeg doma. U tom delu nikako ne bi trebalo držati kantu za smeće.

2. Orman

Nered u ormanu simbolizuje odluke koje nismo doneli, stavri sa kojima ne znamo šta da radimo i zaostalu energiju.

Razmislite samo kako se osećate kada otvorite orman koji je pun stvari od kojih mnoge više ne nosite i sa njima ne znate šta da radite. Osećaj nije sjajan, zar ne?

Odvojite vremena da raščistite orman, stvari koje više ne nosite donirajte i dopustite slobodan protok energiji obilja.

3. Stare finansije, novi dugovi

Da li čuvate račune, staru finansijsku dokumentaciju koja vas podseća na dugove, stare bankovne izvode ili kreditne kartice koje više ne koristite?

Sve račune i dokumentaciju koja vam više nije potrebna bacite. Papire za koje niste sigurni da li treba baciti možete skenirati i prebaciti u elektronsku formu.

Kada vam stignu novi računi koje čuvate dok ne platite, držite ih daleko od polja novca u vašoj kući (gore objašnjeno) i pored njih ostavite papir sa jasnom namerom da ćete ih platiti, kada, u kom roku i od kojih sredstava. Na mestu gde držite račune možete ostaviti i papir sa zapisanim afirmacijama. Na primer:

Sve svoje račune plaćam na vreme. Ja sam izvor obilja.

PageBreak

4. Prozori

Prozori su takođe veoma važni u feng šuiju, jer predstavljaju način na koji vidite svet, sebe i nove ideje i mogućnosti. Redovno ih čistite i otvarajte kako bi negativna energija napustila vaš dom, a pozitivna ga ispunila.

5. Izbacite iz doma uvele biljke i suvo cveće

U feng šuiju energija obilja treba da cveta i razvija se. Zato je suvo ukrasno cveće i uvelo cveće loš izbor ako u dom želite da privučete novac. Zato sve uvele i suve biljke izbacite iz doma i zamenite ih sa novim i svežim.

Nova biljka predstavljaće novi rast koji želite, a za polje novca preporučuje se krasula.

6. Slomljene stvari

Slomljeni predmeti, nedovršeni projekti, neispravne stvari - sve ovo blokira energiju obilja. Sve što je pokvareno treba popraviti. Ovo se naročito odnosi na slavine koje cure, jer to simbolizuje bespovratan odlazak novca i troškove.

Feng šui upozorava: ako imate kaktus u kući, ovo treba da znate

Slomljeni predmeti predstavljaju stavri kojima nemate vremena da se bavite, samim tim predstavljaju zanemarivanje energije u vašem domu.

Isto važi i za nedovršene projeke. Ukoliko želite da ih dovršite radite na njima tako da napreduju, u suprotnom doneće ustaljenu energiju.

7. Predmeti koji vas čine nesrećnim

Ako se zbog nekih stvari osećate nesrećno, frustrirano, iznervereno, bude u vama loše uspomene ili tugu - vreme je da se sa njima pozabavite.

Ukoliko baš ne želite da ih bacite, onda ih držite daleko od polja novca. Pokušajte u domu da držite stvari koje volite. Vaš dom treba da bude srećno utiočište, a ne skladište stvari koje ne volite.

8. Ne držite u domu stvari koje vas podsećaju na stare aspekte života

Ovo se odnosi na stare slike, staru odeću, predmete koje želite da donirate, stari nameštaj koji ne koristite - bilo šta što danas ne biste kupili, obukli danas ili želite da pogledate danas!

Stare slike na zidu zamenite novim. Potrudite se da ono što je naslikano na slikama simbolizuje u kojem pravcu želite da se vaš život ubuduće razvija.

9. Boje novca

Poslednji feng šui savet za privlačenje energije obilja krije se u moćnoj energiju koju simbolizuju boje.

Srećne boje obilja, odnosno one za koje feng šui majstori veruju da privlače novac su crvena i narandžasta.

Izvor: Lovesensa