Nežne i magične pastelne boje koje volimo na garderobi, u enterijeru, posmatramo ih u prirodi i uvek u nama bude radost i podsećaju nas na snove, detinjstvo, vedrinu. Baš takve divne nijanse možete uneti u svoju uskršnju korpu. Postoje razne tehnike za šaranje i farbanje jaja, ali ako želite uskršnja jaja u pastelnim bojama, pratite sledeća uputstva:

Potrebno vam je:

  • bela jaja
  • prehrambena boja za kolače i torte (1/2 kašike od svake boje)
  • voda
  • alkoholno sirće

Postupak:

Skuvajte jaja i ostavite da se ohlade. Izaberite po sopstvenoj želji nekoliko boja za kolače, a zatim pripremite nekoliko čaša u kojima ćete bojiti jaja. Sipajte 200 ml hladne vode u svaku čašu, 1 1/2 kašiku alkoholnog sirćeta i 1/2 kašiku boje za kolače. U svaku čašu dodajete samo po jednu boju. Izmešajte kašikom boju u čaši da se potpuno rastvori u vodi i sjedini.

U svaku čašu stavite samo po 1 jaje. Ostavite da odstoji oko 2 minuta, pa izvadite jajae iz čaše kašikom. Ukoliko niste dobili željenu nijansu , vratite jaju u čašu da još malo odstoje, pa ponovo proverite. Proveravajte koliko se boja primila povremenim vađenjem jajeta iz čaše.

Kada dobijete željenu pastelnu nijansu jajeta, ostavite jaja da se dobro osuše, a zatim ih premažite uljem kako bi se sijala i rasporedite u uskršnjoj korpi.

Izvor: Sensa