Detelina sa četiri lista smatra se simbolom sreće, a više ne morate da je tražite. Ljubičastadekorativnadetelina koja se gaji u saksijama, u dvorištima, balkonima i stanovima, izuzetno je lepa i romantična biljka, a kada pogledate njenu lepotu i to kako vam je oplemenila prostor, sigurno će u vama probuditi i sreću.

Zbog svojih srcolikih, ljubičastih listova i mnoštva sitnih cvetića, ukrasna detelina (lat. Oxalis triangularis) se sve više uzgaja. U narodu je poznato više naziva za ovu atraktivnu biljku - ukrasna, lažna, ljubičasta, srcolika, zečija detelina, cecelj, soca i brojni drugi. Može da se uzgaja u zatvorenom prostoru kao sobna biljka ili na otvorenom, u žardinjerama i kamenjarima. Veoma je lep, ukras oko fontana i veštačkih jezera, piše Agro klub.

Srcoliki, trouglasti, listovi krupniji su nego kod običnih detelina. Mogu da budu zeleni ili ljubičasti. Intenzitet njihove obojenosti zavisi od sorte, varijeteta i osunčanosti. Cvetići su sitni, a mogu da budu beli, žuti i ružičasti. Visoke cvetne drške obezbeđuju cvetovima dovoljno sunca jer se oni nalaze iznad listova.

Tokom noći listovi se opuste, saviju poput kišobrana, a cvetovi se zatvore. Sa prvim jutarnjim zracima sunca čitava biljka oživi. Listovi se ispravljaju, a cvetići otvaraju. Na isti način će da reaguje i na vetar i kišu. Listovi se veoma brzo zatvaraju kako bi se zaštitili od oštećenja, piše Agro klub.

Za njenu sadnju odaberite supstrat koji je bogat organskom materijom. Ne voli suvišnu vlagu u zoni korena i treba da joj se obezbedi dobra dreniranost zemlje ili supstrata u saksiji. Za mesto sadnje izaberite osunčane položaje ili prozore sa južne strane. Ne podnosi jaku senku. U severnim područjima odlučite se za osunčane terene kako bi biljke bile što više izložene suncu dok je na jugu bolji izbor blaga senka. Lakše podnosi kratkotrajne sušne periode od kišnih dana. Ne podnosi mraz, ekstremno visoke i niske temperature.

Zašto je crvena detelina odličan zaštitni usev?!

Za dobar rast zemljište treba da je umereno vlažno, posebno kada su biljke mlade. One starije otpornije su na sušu. Ne podnose vodu koja stagnira u zoni korena. Ukrasnoj detelini veoma odgovara malčiranje.

Od štetočina pretežno je napadaju lisne i leptiraste vaši, kao i grinje. Rđa, botritis i pepelnica najčešće su bolesti koje mogu da unište njene biljke.

Posle cvetanja uklonite osušene cvetove i cvetne drške. Ukoliko su listovi suvi odsecite ih makazama na jedan do dva centimetra više od baze biljke. Leti je premestite u hladovinu, posebno kada su izuzetno visoke temperature. Prestanite da je zalivate dva do tri meseca kako bi se pripremila za zimu. Ukoliko je ne možete premestiti, onda je prekrijte malčom.

Dosta organske materije i komposta

Može da se razmnožava deljenjem i semenom. Mada je češći slučaj deljenjem. Grm ukrasne deteline izvadi se iz saksije ili zemlje. Pažljivo se razdeli korenova masa. Podeljene biljke ponovo zasadimo na istu dubinu. Supstrat za sadnju treba da bude bogat organskom materijom i kompostom.

Setva semena izvodi se u proleće, a obavlja se na razmak od jednog centimetra i prekrije tankim slojem supstrata koji treba da je umereno vlažan. Mlade biljčice zahtevaju više vlage nego one starije.

(Agro klub/Sensa)

Detelina sa četiri lista smatra se simbolom sreće
https://sensa.mondo.rs/budjenje-duse/moji-rituali/a46869/Koje-biljke-u-dvoristu-privlace-novac.html