Mnogi misle da je orhideja biljka koju je teško održavati, ali uz par trikova i pravila nege, možete imati predivnu biljku punu cvetova na prozorskoj dasci. Ako primetite da cvetovi na orhideji počinju da blede, listovi žute i opadaju, važno je da je izvadite iz saksije i presadite.

Često je jedan od glavnih razloga zašto orhideja propada truo koren, a to uzrokuje preterano zalianje. zato je važno da pazite na količinu vode, a mnogi sitiču da je to najbolje pratiti na osnovu izgleda korena. Ukoliko su žile bele, orhideji je potrebna voda, ali to ne znači da biljka treba da pliva u vodi, već da je zalijete i procedite, a onda vratite na suvu podlogu.

Ukoliko primećujete da je koren truo, treba da očistite biljku i presadite orhideju. Važno je da je tokom presađivanja dezinfikujete. Za to će vam biti potreban beli luk. Benefit belog luka je što ubija bakterije koje se lako lepe za koren orhideje što i ubrzava njegovo propadanje. Izgnječite čen belog luka i pomešajte sa malo vode, a potom samo tu tečnost (bez belog luka) prespite u još litar vode i potopite koren orhideje na 10 minuta. Nakon toga ostavite da se i koren i listovi dobro osuše - važno je da voda ne dopre između listova.

Zatim uzmite plastičnu ili staklenu čašu, bitno je da bude providna, dodajte malo vode i ubacite listove tako da vrhovi dodiruju vodu dok je stabljika podignuta. Potom uzmite još jednu takvu čašu, napravite male rupice na vrhu i preklopite biljku kako biste dobili efekat staklene bašte. Najbolje bi bilo da dve čaše učvrstite trakom ili selotejpom i postavite ih blizu prozora kako bi biljka dobijala dovoljno svetlosti, prenosi Zadovoljna.rs.

Nakon par nedelja trebalo bi da krene da se razvija novo korenje, a nakon par meseci koren bi trebalo da bude čvrst i zdrav.

U video prilogu ispod pogledajte kako se presađuje orhideja i ceo postupak oporavka korena!

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Otrovno cveće Tiktok/ucahteam