Kada koristite klima-uređaje u domu, pridržavajte se sledećih pravila:

1. Redovno čistite aparat i obezbedite dotok čistog vazduha.

Dug boravak pod klimom može da izazove i prehladu, upalu grla, sinusa i uha, a sve zbog bakterija i virusa koji se kriju u neočišćenim uređajima.

"Razni mikroorganizmi iz klima vazduhom se izbacuju u prostorije a tamo cirkulišu i lako dospevaju u organizam. To se posebno dešava kada se prostorije ne provetravaju s vremena na vreme, a posebno tokom noći, kako bi se vazduh pročistio", kaže dr Jelena Stojaković.

2. Pažljivo podešavajte termostat.

Osim temperaturnog šoka u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju, i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje preti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt.

"Svaka nagla promena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu", kaže dr Jelena Stojaković, načelnica službe opšte medicine u Domu zdravlja "Zvezdara". "Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja".

Redovno čišćenje klima-uređaja za čist vazduh i zdrav dom...

Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi, upozorava dr Stojaković. Posebno je, kaže ona, rizično kada se iz klimatizovanih tržnih centara ili radnih prostorija gde se dnevno provede po nekoliko sati, naglo izađe na vruć vazduh i temperaturu koja ponekad prelazi 40. podeljak.

3. Nemojte sedeti direktno ispod klima-uređaja.

Podjednako je opasno sedeti i direktno ispod klime, odnosno na mestu gde hladan vazduh iz klima direktno "udara". "To može da izazove glavobolje i bolove u kostima i zglobovima, a tipičan primer su vozači klimatizovanih automobila, koji se najviše žale na bolove u desnom ramenu, što je mesto gde hladan vazduh duva", objašnjava dr Stojaković.

Hladan vazduh nikad ne sme da bude direktno usmeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.

Izvor: Novosti.rs